Nul punten, nul goals. Maar Frank de Boer houdt moed

Premier League Crystal Palace-coach Frank de Boer staat zwaar onder druk na weer een nederlaag, nu bij Burnley. Krijgt hij nog de kans het tij te keren?

Foto Paul Ellis/AFP

De handen diep in de zakken van de winterjas, de frons zoals je die van hem kent in zware tijden. Wallen onder de ogen. Zondagmiddag even voor half vier loopt Crystal Palace-coach Frank de Boer het veld af bij Burnley, een onzekere toekomst tegemoet. Het is een graad of dertien, het waait, het regent. Zijn ploeg verliest met 1-0. Vier wedstrijden, vier nederlagen, nul goals. „Miserable afternoon for De Boer”, zegt de commentator van Sky Sports.

Zijn positie komt verder onder druk, en dat is mild uitgedrukt. Na de dramatische competitiestart moest De Boer tegen Burnley progressie laten zien, speltechnisch en qua resultaat. Het eerste is gelukt, het tweede niet. De vraag is in hoeverre de Amerikaanse investeerders en voorzitter Steve Parish de 47-jarige coach nog een nieuwe kans willen geven – komende zaterdag thuis tegen Southampton.

Sukkelend huwelijk

Het is alles bij elkaar een ongelukkig, sukkelend huwelijk, zo in de eerste twee maanden. Onder De Boers leiding is Palace nu de eerste ploeg in 93 jaar die op het hoogste Engelse niveau de eerste vier duels zonder te scoren verliest. De club staat nu met Bournemouth gedeeld voorlaatste.

Het had zondag dus moeten gebeuren in Burnley, in het noordwesten van Engeland, in de stad van de teloorgegane katoenindustrie. In Turf Moor, een stadion uit 1883 met van die ouderwetse, krappe kleedkamers. Dagen vol speculatie gingen eraan vooraf, de Engelse media zijn gretig op De Boers wankele positie gedoken. Opvolgers zouden al klaar staan, voormalig bondscoach Roy Hodgson wordt genoemd als topkandidaat.

Wat kun je als coach doen tegen een blunder als die van Lee Chung-yong in de derde minuut? De Zuid-Koreaanse vleugelspeler geeft vanaf de middenlijn een terugspeelbal precies in de loop van Burnley-spits Chris Wood, die vanaf 35 meter langs de uitkomende doelman mikt. „Suicidal defending”, roept de commentator.

De Boer wordt veelvuldig in beeld gebracht – zijn hand soms voor de ogen slaand. Er verschijnt een tekstblokje: hij leidde Ajax naar vier landstitels. Dat is naar de achtergrond gedrukt, door zijn mislukte 84 dagen durende avontuur bij Inter Milan. En door de metamorfose die Ajax onderging onder zijn inmiddels vertrokken opvolger Peter Bosz, die de club tot de finale van de Europa League bracht.

De Boer is naar Zuid-Londen gehaald voor verzorgd, aanvallend positiespel. Het is een kleine revolutie binnen Crystal Palace, waar opportunistisch vechtvoetbal de standaard was. Daarmee wist de club de afgelopen jaren te overleven in de Premier League. De Boer moet voor een trendbreuk zorgen na jaren onder old school Engelse coaches als Sam Allardyce en Alan Pardew.

Hollandse school

Maar de Hollandse school slaat nog niet aan in Londen – zoals het dat in Milaan ook niet deed. Thuisnederlagen tegen Huddersfield Town (3-0) en Swansea City (2-0) zijn De Boer zwaar aangerekend. Zijn strategie met een centraal verdedigingsblok van drie man mislukte – tegen Burnley begon hij met vier verdedigers.

Verbeteringen zijn zichtbaar, Burnley-uit is het beste duel onder De Boer. Een zege, of in ieder geval een gelijkspel, was terecht geweest, met 23 doelpogingen tegenover 4 voor Burnley. En 65 procent balbezit. En vier enorme kansen. Maar uiteindelijk: geen punten, geen goal.

De grootste winst voor De Boer: hier speelde een ploeg die de indruk maakte te willen strijden voor hun coach. Dat kan de clubleiding er wellicht toe brengen De Boer nog een week de kans te geven. Dat zal de komende dagen blijken. De Boer denkt het tij nog te kunnen keren en ontkende dat Palace hem een ultimatum heeft gesteld, zei hij tegen persbureau Reuters. Of hij door dit optreden tijd heeft gekocht? „Dat weet ik niet, dat moeten zij (het bestuur) besluiten.”

Maandagmiddag maakte Crystal Palace bekend dat Frank de Boer is ontslagen. Hij wordt volgens Britse media vervangen door oud-bondscoach van Engeland Roy Hodgson.