Noord-Korea bedreigt VS om VN-resolutie

Amerikaanse diplomaten lijken de stemming voor een resolutie door te zetten, zij het een afgezwakte versie.

Een Zuid-Koreaanse man kijkt naar een nieuwsuitzending over de spanningen tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea. (Foto van 10 augustus 2017)
Een Zuid-Koreaanse man kijkt naar een nieuwsuitzending over de spanningen tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea. (Foto van 10 augustus 2017) Foto Ahn Young-joon / AP Photo

Noord-Korea heeft maandag gewaarschuwd dat de Verenigde Staten een “gepaste prijs” zullen betalen, mocht het een VN-resolutie over nieuwe sancties ter stemming brengen. Dat meldt persbureau Reuters. Het dreigement is opvallend omdat de resolutie, die maandagavond wordt behandeld in de VN Veiligheidsraad, hoogstwaarschijnlijk op een veto van Rusland en China zal stuiten.

Om een veto te voorkomen, zouden Amerikaanse diplomaten nu werken aan een afgezwakte versie. De oorspronkelijke inhoud van de resolutie was een olie-embargo en een boycot van Noord-Koreaans textiel. Ook zou het plan zijn geweest om tegoeden van leider Kim Jong-un te bevriezen en hem een VN-breed inreisverbod op te leggen.

In het nieuwe concept, dat door Reuters is ingezien, zijn de maatregelen tegen de Noord-Koreaanse leider niet langer opgenomen en is het olie-embargo deels teruggedraaid. De textielboycot blijft wel van kracht.

Vijf scenario’s in video: Het conflict met Noord-Korea gaat op één van deze vijf manieren eindigen

Geen nieuwe raketproef

Noord-Korea heeft de internationale gemeenschap tegen zich opgezet nadat het dit voorjaar zijn nucleaire programma versnelde en verschillende rakettesten uitvoerde. Eind augustus verraste Noord-Korea vriend en vijand door een langeafstandsraket over het Japanse eiland Hokkaido heen te vuren.

Nog geen week na de raketproef testte Pyongyang een mogelijke waterstofbom middels een ondergrondse ontploffing. Afgelopen weekend werd gevreesd voor een nieuwe test om de 69ste verjaardag van het stichten van Noord-Korea te herdenken, maar die proef bleef uit.