Nadal wint US Open voor derde keer

Rafael Nadal heeft voor de derde keer de titel op de US Open veroverd. Hij won in drie sets van Kevin Anderson.

Nadal reageert nadat hij de finale van de US Open gewonnen heeft.
Nadal reageert nadat hij de finale van de US Open gewonnen heeft. Foto AP / Seth Wenig

De als eerste geplaatste Spanjaard was in New York in de finale veel te sterk voor de Zuid-Afrikaan Kevin Anderson, de nummer 28 van de plaatsingslijst. Nadal speelde vrijwel foutloos en kreeg in de eenzijdige partij geen enkel breakpoint tegen. Hij won in drie sets: 6-3, 6-3, 6-4.

In de eerste set overleefde Anderson eerst nog vier breakpoints, maar in de zevende game ging het toch fout (4-3). Daarna leverde hij opnieuw zijn opslag in: 6-3. In de tweede set sloeg Nadal in de zesde game agressief toe aan het net (4-2) waarna ook het tweede bedrijf voor hem was. In de derde set stond Anderson meteen al zijn eerste servicegame af waarna er voor hem geen redden meer aan was.

Dankwoord aan oom Toni

Toni Nadal, de oom van Rafael, nam in New York afscheid van zijn reizend bestaan als privécoach en vertrouwensman van zijn wereldberoemde neef. De man die Nadal op driejarige leeftijd een tennisracket in zijn hand stopte en hem daarna naar de internationale top begeleidde, blijft voortaan thuis. In zijn uitgebreide dankwoord vergat Rafael Nadal zijn oom niet.

“Mijn oom Toni heeft me altijd gesteund en gestimuleerd. Vooral dankzij hem ben ik nu weer terug aan de top. Zonder hem had ik hier niet gestaan. Ik kan hem niet genoeg bedanken. Hij is één van de belangrijkste personen in mijn leven.”

Vijfde titel, 74e zege voor Nadal

Nadal (31) kon op Flushing Meadows in 2010 en 2013 ook al met de Amerikaanse tennistrofee pronken. Hij is de zesde speler in het professionele tijdperk die (minimaal) voor de derde keer het vierde grandslamtoernooi op zijn naam schrijft. De Amerikanen Jimmy Connors en Pete Sampras en de Zwitser Roger Federer delen het record met vijf titels in New York.

Voor Nadal was het zijn tweede majorwinst dit jaar. Eerder was hij de beste in Parijs op Roland Garros. In totaal staat Nadal nu op zestien grandslamtitels. Op de eeuwige ranglijst moet hij alleen Federer (negentien majors) voor zich dulden.

Anderson (31) kwam in zijn voorgaande 33 grandslamtoernooien nooit verder dan de kwartfinales. Hij had zondag na Ken Rosewall (in 1968 in Parijs, 33 jaar en 220 dagen) de oudste speler kunnen worden die zijn eerste majortitel bemachtigde.

Nadal veroverde in New York zijn vijfde titel dit jaar op de ATP Tour. Hij schreef zijn 74e toernooizege bij op zijn imposante erelijst. Op de eeuwige ranglijst, die wordt aangevoerd door Connors (109 ATP-titels), heeft hij nummer vier John McEnroe (77 titels) inmiddels in het vizier. (ANP)