Miljoen Catalanen tonen hun strijdlust

Spanje Ondanks een verbod van Madrid op een referendum gingen Catalanen massaal de straat op om te demonstreren voor onafhankelijkheid.

Catalanen zwaaiden maandag met onafhankelijkheidsvlaggen.
Catalanen zwaaiden maandag met onafhankelijkheidsvlaggen. Foto Francisco Seco/AP

Met een indrukwekkende mensenmassa hebben de Catalaanse separatisten laten zien dat ze blijven geloven in een referendum over afscheiding van Spanje, dat op 1 oktober eenzijdig wordt gehouden.

Volgens Jordi Sànchez, voorzitter van de organiserende Nationale Assemblee van Catalonië (ANC), trok de demonstratie meer dan een miljoen mensen. Ze werd gehouden tijdens de zogenoemde ‘Diada’, waarop herdacht wordt dat Catalonië in 1714 bij Spanje werd gevoegd. Het was de zesde keer op rij dat er op deze dag werd gedemonstreerd.

De centrale regering in Madrid heeft keer op keer laten weten dat ze een referendum tegen zal houden. Premier Rajoy verzocht het constitutionele hof vorige week om de Catalaanse wetgeving hierover nietig te verklaren. Catalaanse politici die het referendum toch voorbereiden, zullen worden vervolgd.

Lees ook: Spaanse regering naar opperrechters over Catalonië

De Catalaanse regiopresident Puigdemont zet het plan om over drie weken een referendum te houden echter onverminderd voort. „Het niet houden van een referendum is geen optie voor ons”, zei hij maandag tegen de internationale media. Hoewel de 7,5 miljoen Catalanen verdeeld zijn over de vraag of Catalonië als onafhankelijke republiek verder moet gaan, kreeg Puigdemont tijdens de nationale feestdag veel steun.

Lees meer over de redenen voor zelfbeschikking

Ongeveer 400.000 mensen hadden zich ingeschreven, maar de mensenmassa was in de praktijk veel groter. Demonstranten vormden een levend kruis en er werd een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de recente terreurdaden in Spanje. Daarop werd afscheiding van Spanje geëist.

Ook werd er geld ingezameld voor veroordeelde politici, die een gezamenlijke borgsom van 5 miljoen euro moeten betalen voor illegale bestedingen voor een volkspeiling in 2014.