Lokale omroepen willen streekomroep worden

Rapport Minder lokale televisie- en radio-omroepen moeten zorgen voor een beter nieuwsaanbod. De lokale omroep wil 30 miljoen euro extra per jaar.

Samen met de lokale omroep REGIO8 (Achterhoek) werd OPEN Rotterdam uitgeroepen tot beste lokale omroep van het jaar door koepelorganisatie OLON.
Samen met de lokale omroep REGIO8 (Achterhoek) werd OPEN Rotterdam uitgeroepen tot beste lokale omroep van het jaar door koepelorganisatie OLON. Foto Open Rotterdam

Het aantal lokale omroepen in Nederland moet drastisch omlaag. Dat stellen de omroepen zelf voor, samen met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), in een rapport dat dinsdag verschijnt. Nu zijn er nog 260 omroepen, in principe een per gemeente, en dat moeten ongeveer tachtig nieuw te vormen streekomroepen worden.

Alleen zo kunnen de omroepen een „lokaal toereikend media-aanbod” verzorgen, zoals ze in de Mediawet wordt opgedragen, stelt koepelorganisatie Stichting Nederlandse Lokale Publieke Omroepen (NLPO) in het rapport. De NLPO zou dinsdag een petitie aanbieden aan de vertegenwoordigers van de Tweede Kamer. De organisatie wil 30 miljoen euro extra per jaar hebben voor de lokale omroep. Nu zit er jaarlijks een kleine 10 miljoen euro in het Gemeentefonds, maar dat geld is niet geoormerkt. „De gemeenten mogen er ook lantarenpalen van kopen”, zegt Marc Visch van de NLPO.

Zorgelijke situatie

Veel lokale omroepen verkeren in een financieel zorgelijke situatie, concludeerde het Commissariaat voor de Media (CvdM) al vorig jaar. Zo’n driekwart van de omroepen ontvangt minder dan 25.000 euro per jaar van de gemeente. Een schijntje in vergelijking met andere publieke media, vindt de NLPO. „Ter vergelijking: één dag regionale omroep kost gemiddeld 29.000 euro”, stelt de organisatie in de notitie.

De lokale publieke omroep is de derde laag in het door de overheid gefinancierde mediabestel. Nederland telt nu 260 lokale omroepen in 360 gemeenten; daar werken vijfhonderd professionele journalisten, redacteuren en technici. Daarnaast maken meer dan 20.000 vrijwilligers lokale radio en tv.

Eenzaam

In de notitie benadrukt de NLPO het belang van de lokale omroep, zeker in een tijd waarin de gemeente meer taken heeft toegeschoven gekregen dan vroeger, bijvoorbeeld op het gebied van zorg. „Het is vaak eenzaam op de publieke tribune van de raadzaal”, schrijft de NLPO.

„Door de teloorgang van de regionale journalistiek hebben bestuurders van vooral kleinere gemeenten tegenwoordig vrij spel.” Lokale omroepen vormen vaak nog de enig overgebleven journalistieke waakhond van de lokale democratie, aldus de NLPO.

De tachtig streekomroepen moeten gebieden bedienen die logisch bij elkaar horen, met circa 200.000 inwoners. Anders dan nu officieel mag moet zo’n omroep de gemeentegrenzen kunnen overstijgen: inwoners van een middelgrote stad recreëren immers in de omliggende dorpen, mensen die daar wonen werken op hun beurt in de stad. In 2020 moet het plan zijn uitgevoerd.

Update:

Niet alleen OPEN Rotterdam werd onlangs uitgeroepen tot Lokale Omroep van het Jaar. Ook REGIO8 - de lokale omroep voor Montferland, Oude IJsselstreek en Doetinchem - kreeg die prijs. Meer informatie bij de OLON.