Kapotgaan op de hele triatlon

Foto’s Toon Dompeling/ANP

Bijna vier kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en dan nog een hele marathon afleggen. Triatleet Yvonne van Vlerken deed het afgelopen zaterdag in Almere in minder dan negen uur. Met 8.51.13 op de klok kwam ze over de finish van de Challenge Almere. En dat leverde haar in een klap het Europees kampioenschap, Nederlands kampioenschap en een baanrecord op.

Nog nooit was ze zo zenuwachtig geweest voor een race, vertelde de tienvoudig Nederlands kampioene voor de start. Het is kapotgaan, een hele triatlon. Alle atleten die over de finish komen, zijn leeg. De een stort gelijk in, de ander rent nog een stukje door om verderop in een hoekje over te geven.

Van Vlerken hield zich ook over de streep nog even staande voor een interview en ereronde. Een rolstoel was niet nodig, maar ook zij werd in folie gewikkeld en door twee medici naar binnen afgevoerd. Onder luid applaus. „Het Nederlandse windje was ik niet meer gewend, maar ik heb hem wel doorstaan”, vertelde de 38-jarige Van Vlerken, die in Oostenrijk traint, na afloop.