Justitie

OM seponeert strafzaken twee keer zo vaak als tien jaar geleden

Vergeleken met tien jaar geleden besluit het OM twee keer zo vaak een verdachte in een strafzaak niet te vervolgen: in 20 procent van de gevallen volgde onvoorwaardelijk sepot. Dit blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het CBS kan niet precies zeggen wat de oorzaak is. Het aantal zaken waarover moest worden beslist daalde van ruim 285.000 in 2007 tot ruim 202.000 in 2016. Doorgaans besluiten officieren van justitie zaken niet voor de rechter te brengen als ze bijvoorbeeld de bewijslast onvoldoende vinden. Het komt ook voor dat er niet genoeg financiële middelen zijn, waardoor het OM moet kiezen. Het percentage voorwaardelijke sepots ging van 2 naar 4. Hierbij moeten verdachten zich bijvoorbeeld verplicht laten behandelen of schade vergoeden. (NRC)