Google vecht recordboete van 2,42 miljard aan

Brussel legt de boete op vanwege oneerlijke concurrentie bij de shoppingdienst.

Resultaten van de prijsvergelijker Google Shopping.
Resultaten van de prijsvergelijker Google Shopping. Foto Alexander Schippers/ANP

Internetbedrijf Google vecht de recordboete aan die het in juni opgelegd kreeg. De internetgigant stapt hiervoor naar de hoogste rechter van Europa, het Europees Hof van Justitie. Dat bevestigde het Europees Hof maandag.

De Europese Commissie legde Google een recordboete van 2,4 miljard euro op wegens machtsmisbruik van zijn zoekmachine. Volgens de Europese commissaris voor mededinging was er sprake van oneerlijke concurrentie. Google trok volgens de commissie zijn eigen prijsvergelijkingsdienst Shopping voor in de zoekmachine.

Keuze ontzegd

Eurocommissaris Margrethe Vestager stelde dat wat Google heeft gedaan is illegaal onder Europese mededingingsregels.

“Het heeft andere bedrijven de kans ontzegd om te concurreren op basis van verdiensten en te innoveren. En, het belangrijkste, het heeft Europese consumenten een echte keuze ontzegd tussen diensten en de volledige voordelen van innovatie.”

De EU-commissaris Margrethe Vestager kwam tot die conclusie na zeven jaar onderzoek. Dat onderzoek werd ingesteld nadat Europese prijsvergelijkingssites een klacht in hadden gediend bij de EU. Hun lobby werd gesteund door enkele concurrenten van Google, waaronder Oracle en Microsoft.

Lees ook: Google krijgt recordboete van 2,4 miljard euro wegens machtsmisbruik

Het concern had tot 28 september om de service aan te passen. De deadline voor Google om in hoger beroep te gaan, verliep maandag. Google is het niet eens met de manier waarop de Europese Commissie de zoekmachine als een markt op zich beschouwt, waarbinnen Google zijn eigen diensten voortrekt.

Shopping is de winkeldienst van de zoekmachine. Wanneer een internetgebruiker een specifiek product opzoekt, verschijnt aan de rechterkant een etalage met links naar producten. Aanbieders betalen om hun advertentie daar te mogen vertonen.

Onderzoek naar downloadwinkel

De Europese Commissie doet nog verder onderzoek naar andere Google-praktijken, waaronder het mobiele besturingssysteem Android. Google dwingt telefoonfabrikanten die downloadwinkel Play Store willen gebruiken, ook Googles zoekmachine en de Chrome-browser op hun toestellen te installeren. De internetgigant zou daarmee eigen apps en diensten op besturingssysteem Android voortrekken.