Een feestje van Vindicat, net een documentaire

Studentenvereniging Het restaurant was op 150 leden van Vindicat niet berekend, zag Cora Ziengs die er ook kwam eten. Pas na klachten van de buren kwam de politie.

Eerst was het gezelschap van Rik vooral wat geïrriteerd geweest. Ze vierden vorige week zondag zijn verjaardag in een Gronings sushirestaurant en de deal was 3,5 uur onbeperkt eten en drinken voor 32,50 euro. Maar aan eten en drinken kwamen ze amper toe – het personeel had zijn handen vol aan de pakweg honderdvijftig jongens van een studentenvereniging die rond half acht binnenstroomden. „We besloten het maar te zien alsof we in een documentaire waren beland”, zegt de 23-jarige Cora Ziengs. „Een fascinerend feestje van Vindicat.”

Dat feestje leidde dit weekend tot ophef op sociale media. Nieuwsblog Sikkom.nl bracht naar buiten dat de leden zich die avond flink hadden misdragen. Zodanig dat het bestuur van Vindicat zei „geschrokken” te zijn en de zaak in onderzoek heeft, net als Rijksuniversiteit Groningen en de politie. De vereniging staat sinds dit jaar onder verscherpt toezicht na eerdere incidenten.

Lees ook: Student Vindicat vervolgd voor mishandeling

Het feestje begon al luid en rumoerig, zegt Ziengs. Als lid van het zevenkoppige gezelschap van jarige Rik, de enige niet-Vindicaters, zag ze studenten tafels en stoelen verzetten terwijl het personeel dat eigenlijk niet wilde. Ze zag ook dat het restaurant op zo’n grote groep niet berekend was.

„Er waren maar twee biertaps” zegt Huub Verbeek (23), haar vriend. „Die studenten liepen al snel zelf met pitchers [schenkkannen] naar de bar.” De managers van het restaurant hielden zich volgens Ziengs afzijdig, terwijl jonge meisjes in de bediening met bladen vol drank poogden tussen de jongens door te manoeuvreren. „Eén meisje liet wat glazen vallen. Uit de hele zaal klonk gejoel.”

Nooddeur open

Toen het met de biertoevoer niet snel genoeg ging, zag het gezelschap de studenten overgaan op flessen wijn. Een deel van hen was inmiddels gaan staan en de sfeer werd „grimmiger”, zegt Ziengs. „Ze trokken de glazen nooddeur open om te roken. De meisjes van het restaurant trokken hem een paar keer dicht, maar je zag dat ze waren geïntimideerd.”

Bij het opendoen van die deur is volgens haar een gordijn gesneuveld. „Dat zat in de weg.” Daarna moest ook de roede het ontgelden.

Halverwege de avond ging Verbeek voor de tweede keer plassen en zag hij in de wc-deur onderaan een flink gat. „Dat zat er de eerste keer nog niet.” En even later kwam ook vriend Rik na het plassen met grote ogen terug aan tafel. Hij had iemand in de wc tegen de muur zien plassen. „Oké”, zegt Verbeek, „dit gebeurt in Groningen wel vaker.”

Halverwege de avond ging Verbeek voor de tweede keer plassen en zag hij in de wc-deur onderaan een flink gat. „Dat zat er de eerste keer nog niet.”

Rond tien uur kwam de politie poolshoogte nemen nadat buren hadden geklaagd over geluidsoverlast. Buiten stond een grote groep met flessen wijn van het restaurant en de volgende ochtend lag overal kapot glaswerk. „Ik begrijp niet waarom de manager niet heeft ingegrepen”, zegt Ziengs.

Opgeblazen berichten

Het restaurant heeft geen aangifte gedaan en noemt de berichtgeving „opgeblazen”. Het gat in de deur zat er al, zegt een anonieme medewerker. Het gordijn is niet kapot en ook het plassen tegen de muur is volgens hem niet gebeurd. „Ja, de vloer was smerig, maar dat heb je met zoveel gasten.”

Toen rond half elf alle studenten waren vertrokken en het gezelschap van Rik nog steeds honger had, was de keuken al dicht. „We kregen nog een ijsje met van die sterretjes”, zegt Ziengs. „En eindelijk konden we zingen voor de jarige. Tot één van de managers naar ons toe kwam en zei: Niet zo hard!”