Duitse politie vindt vijftig wapens bij ‘Rijksburger’

De politie trof het arsenaal bij toeval aan, nadat hij had geweigerd een bekeuring te betalen.

Archiefbeeld.
Archiefbeeld. Foto Jan Woitas/EPA

De politie heeft vrijdag in Dresden bij toeval meer dan vijftig wapens aangetroffen in het appartement van een 64-jarige man. Eigenlijk kwamen de agenten om een openstaande boete van 35 euro te innen. Toen de man die om principiële redenen weigerde te betalen, werd hij aangehouden. In zijn woning werden onder meer pistolen en revolvers gevonden, heeft de Duitse politie maandag bekendgemaakt. De man zou een extreem-rechtse ideologie aanhangen die de Duitse regering niet erkent.

De man trok “de legitimiteit en daarmee het handelen van de politiemensen” in twijfel, aldus de politie. Duitse media melden dat het vermoedelijk gaat om een zogenoemde Reichsbürger, of Rijksburger. Die extreem-rechtse beweging hangt de theorie aan dat het Duitse Rijk nog bestaat, met de grenzen zoals die tot 1945 golden. De Bondsrepubliek Duitsland beschouwen de Rijksburgers als een illegale bezetting door de geallieerden. Vorig jaar schoot een Rijksburger in de Beierse plaats Georgensgmünd een politieman dood.

Wapenvergunningen

De man uit Dresden was in het bezit van meerdere wapenvergunningen, maar had zijn wapens niet goed opgeborgen. Zo had hij vuurwapens en munitie opgeborgen op dezelfde plaats, en waren ze eenvoudig toegankelijk. Vanwege die overtredingen wordt bekeken of zijn vergunningen moeten worden ingetrokken. In afwachting van het onderzoek zijn de wapens veiliggesteld.

De Duitse binnenlandse veiligheidsdienst Bundesamt für Verfassungsschutz schat dat er zo’n tienduizend Rijksburgers in Duitsland wonen. Enkele honderden van hen zouden geradicaliseerd zijn. Het hoofd van de dienst, Hans-Georg Maaßen, waarschuwt dat aanhangers van de beweging in toenemende mate bereid zijn geweld te gebruiken. De dienst schat in dat zo’n zevenhonderd Rijksburgers een wapenvergunning hebben. De dienst zegt die zo mogelijk in te trekken.