Reportage

Del Toro ontroerd door Gouden Leeuw

Filmfestival Venetië Voor zijn waterige sprookje The Shape of Water ontving Hollywoodregisseur Guillermo del Toro zaterdag de Gouden Leeuw op het Lido van Venetië.

De jury van het Filmfestival Venetië feliciteert Hollywoodregisseur Guillermo del Toro met zijn Gouden Leeuw. De Britse actrice Charlotte Rampling poseert met de Volpi Cup, de prijs voor beste actrice.
De jury van het Filmfestival Venetië feliciteert Hollywoodregisseur Guillermo del Toro met zijn Gouden Leeuw. De Britse actrice Charlotte Rampling poseert met de Volpi Cup, de prijs voor beste actrice. Foto’s Ettore Ferrari, Domenico Stinellis

Guillermo del Toro gold vooraf al als favoriet en was zaterdagavond toch verrast dat hij met een fantasyfilm uit Hollywood op het filmfestival van Venetië met de hoogste prijs aan de haal ging. Hij ontving de Gouden Leeuw voor zijn prachtige, waterige sprookje The Shape of Water. Over de liefde van een stomme schoonmaakster Elisa, die valt voor een vismens die rond 1960 gevangen wordt gehouden in een geheim militair instituut voor onderzoek en vivisectie.

„Ik ben 52 jaar, weeg 137 kilo en heb tien films gemaakt”, zei Del Toro geëmotioneerd. „Er komt een tijd dat je als verteller iets anders wilt doen.” Bij Del Toro zijn monsters en misfits altijd de helden - en dat heeft mogelijk te maken met zijn gewicht van 137 kilo.

De barokke, duistere stilist Del Toro is een Hollywood-insider die naast arthorror als Pan’s Labyrint blockbusters als Hellboy maakte.

De Gouden Leeuw ging de afgelopen jaren steevast naar experimentele, obscure films uit verre landen.

Dit jaar gaf directeur Alberto Barbera de jury die keus niet. Het 74ste filmfestival kende een sterke, afwisselende maar ook conventionele competitie, met een sterke nadruk op Amerikaanse Oscarkandidaten. Naast Del Toro valt Three Billboards outside Ebbing, Missouri Oscarkansen toe te dichten. De Britse filmauteur Martin McDonagh won voor deze film de prijs in Venetië voor het beste scenario. Ook de jonge Charlie Plummer, die de Venetiaanse belofteprijs won met zijn jongen-vindt-paard roadmovie Lean on Pete is Oscarmateriaal.

Wat betreft niet-Amerikaanse kwaliteitsfilms blijft Venetië tweede viool spelen achter Cannes. Alleen het Israëlische drieluik Foxtrot, over Israël, oorlog, schuld en noodlot, had Cannes vermoedelijke graag gehad. Maar regisseur Samuel Maoz heeft warme herinneringen aan het Lido, waar hij in 2009 de Gouden Leeuw won met zijn debuut Lebanon. Ditmaal ging hij met de tweede prijs (Grand Prix) naar huis.

Lees ook: Meesterwerk ‘Foxtrot’ vol rake metaforen

Verder vielen vakbekwame genrefilms in de prijzen, zoals Jusqu’à la garde van Xavier Legrand, die zowel beste debutant als beste regie won. Zijn thriller over huiselijk geweld, waarin een manipulerende, narcistische bullebak Antoine zijn ex en gezin belegert, snoert bekwaam je keel dicht. Charlotte Rampling won de ‘Volpi Cup’ als beste actrice met Hannah, een uitgebeende, strenge film waarin ze als sociale paria door het beeld schuifelt omdat ze haar voor pedofilie veroordeelde echtgenoot trouw blijft. De Libanese acteur Kamal El Basha werd beste acteur voor het Libanese rechtbankdrama The Insult.