Belgische burgemeester gedood op kerkhof

De burgemeester is met een mes om het leven gebracht.

Archieffoto van Alfred Gadenne.
Archieffoto van Alfred Gadenne. Foto Thomas Ducroquet

De Waalse burgemeester Alfred Gadenne van de gemeente Moeskroen is maandagavond vermoord op een kerkhof tegenover zijn woning. De Belgische openbaar aanklager heeft bevestigd aan De Standaard dat Gadenne met een mes om het leven is gebracht en dat een verdachte is opgepakt. Die heeft meteen bekend dat hij betrokken was bij de daad.

Het is de gewoonte dat de burgemeester van Moeskroen iedere avond de toegangspoort tot de begraafplaats sluit die hij zelf beheerde. “Rond 19.50 uur kreeg de brandweer van Moeskroen een anonieme oproep binnen dat iemand was gedood op de begraafplaats van Lowingen. De politie van Moeskroen vond het lijk. Er werd eveneens een verdachte opgepakt. Die heeft gezegd dat hij betrokken was”, meldt de openbaar aanklager aan Belgisch persbureau Belga.

Ook bevestigde de openbaar aanklager dat de burgemeester bij de aanval in de keel is gestoken.

Gadenne was lid van de christendemocratische partij CDH en was sinds 2006 burgemeester van de stad. CDH-partijvoorzitter Benoît Lutgen heeft zijn medeleven betuigd. Gadenne is 71 jaar oud geworden.

Twitter avatar BenoitLutgen Benoît Lutgen Ma tristesse est immense. Je viens d’apprendre le décès de notre ami Alfred Gadenne. J’adresse mes plus sincères condoléances à ses proches.

Moeskroen ligt in de Waalse provincie Henegouwen, vlakbij de Franse grens: