‘Aurora 17’ grootste militaire oefening van Zweden in 23 jaar

De Russen zullen samen met Wit-Rusland op donderdag een grote militaire oefening starten.

De protestorganisatie "No to NATO" demonstreert tegen de Zweedse militaire oefening "Aurora 17" in Stockholm.
De protestorganisatie "No to NATO" demonstreert tegen de Zweedse militaire oefening "Aurora 17" in Stockholm. Foto Janerik Henriksson/Reuters

Zweden is maandag begonnen aan zijn grootste militaire oefening in 23 jaar. Bijna 20.000 manschappen, onder wie duizend Amerikaanse, zullen ter land, ter zee en vanuit de lucht de oefening ‘Aurora 17’ uitvoeren.

De exercitie, die in wezen een simulatie is van een oorlog inclusief een vijandige aanval op hoofdstad Stockholm en het eiland Gotland, komt als reactie op de toenemende Russische militaire activiteiten en dreiging in de Oostzee.

De drie weken durende operatie vindt plaats rond Gotland, een groot eiland in de Oostzee, en het gebied rond ‘s lands twee grootste Zweedse steden: Stockholm en Göteborg.

Volgens het leger van Zweden, geen NAVO-lid, is de oefening bedoeld ter afschrikking van potentiële aanvallers. Het leger wil hen dwingen zorgvuldig de risico’s van een aanval op het land te overwegen. Militairen van andere buurlanden die geen NAVO-lid zijn, zoals Finland, doen ook mee met de oefening, naast militairen uit de NAVO-lidstaten Denemarken, Noorwegen, Frankrijk, Estland, Letland en de VS. Donderdag beginnen Rusland en Wit-Rusland ook aan een grote militaire oefening genaamd ‘Zapad 2017’met 12.700 troepen. Deze vindt plaats bij de grenzen van de ‘westerse’, Baltische landen Estland, Letland en Litouwen.