Prominent IOC-lid stapt op vanwege fraudebeschuldiging

Patrick Hickey werd vorig jaar tijdens de Spelen in Rio opgepakt. Hij zou fraude hebben gepleegd met toegangskaarten.

Hickey (links) in september 2016 bij een politiebureau in Brazilië.
Hickey (links) in september 2016 bij een politiebureau in Brazilië. Foto Fabio Teixeira/EPA

Prominent IOC-lid Patrick Hickey is zaterdag teruggetreden als lid van het dagelijks bestuur van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). De Ier kwam vorig jaar tijdens de Spelen in Rio negatief in het nieuws nadat hij gearresteerd werd vanwege fraude met toegangskaartjes.

Hickey schrijft in de brief waarin hij zijn aftreden aankondigt dat hij opstapt “om het IOC te beschermen” en dat de Ierse nationale belangen “vertegenwoordigd blijven op het hoogste niveau”. Hickey is naast lid van het dagelijks bestuur ook de voorzitter van de Ierse Olympische Raad (OCI) en van de Europese Olympische Comités (EOC). Hij hoopt in die laatste twee functies aan te kunnen blijven.

Twitter avatar iocmedia IOC MEDIA Statement from the IOC Spokesperson on Patrick Hickey https://t.co/uMjDv93mw6

Witwassen

Hickey wordt ervan verdacht een rol te hebben gespeeld in een fraudezaak rond het bedrijf THG Sports. Die onderneming kocht vorig jaar kaartjes op voor olympische evenementen en verkocht ze vervolgens weer door voor een veel hoger bedrag. Daar zou 10 miljoen Braziliaanse real mee zijn verdiend (omgerekend destijds zo’n 2,8 miljoen euro).

De Ier werd nog tijdens de afgelopen Spelen opgepakt en vier maanden lang vastgezet in Brazilië. Pas na betaling van een borgsom door het ANOC, een vereniging van alle nationale comités, kon Hickey terugkeren naar zijn thuisland. Wel wacht hem nog een strafproces waarin hij zich moet verdedigen tegen aanklachten van witwassen, belastingontduiking, (verboden) zwarte handel in toegangskaarten en lidmaatschap van een criminele organisatie.

Hickey zelf heeft zijn onschuld altijd bepleit. Ook in zijn brief aan het IOC stelt hij nogmaals niets met de fraude te maken te hebben.