Laatste nieuws Irma

Teruglezen: Plunderaars Sint-Maarten vrij wegens cellentekort

Koning Willem-Alexander bracht maandag een bezoek aan Sint-Maarten. In Florida komt de hulp op gang, maar is nog niet bekend hoe groot de schade is die de orkaan heeft aangericht.

We sluiten dit liveblog

Dinsdag heeft Koning Willem-Alexander zijn bezoek aan Sint-Maarten, Sint-Eustatius en Saba afgerond. Samen met demissionair minister Plasterk nam hij de schade op die orkaan Irma op het eiland heeft aangericht.

Wat hulpgelden uit Brussel betreft hoeft de Nederlandse kant van het eiland niet onder te doen voor de Franse. Hoewel het Nederlandse deel formeel geen EU-grondgebied meer is, kan het uit andere potjes toch geld bij elkaar krijgen waardoor het evenveel krijgt als het Franse deel. Saint-Martin als EU-grondgebied weer wel putten uit het Europese Solidariteitsfonds.

Andere belangrijke ontwikkelingen van dinsdag:

  • Dinsdagochtend vroeg zwakte Irma af tot tropische depressie. De storm zorgt voor zware regenval in South-Carolina, Georgia, Alabama en Mississippi.
  • De hulp op Sint-Maarten komt langzaam op gang. NRC-redacteur Eppo König reed mee met een legerescorte.
  • Ook op de Florida Keys is de schade enorm. De eilanden zijn afgesloten van belangrijke voorzieningen als elektriciteit, stromend water en brandstof.
  • Op Sint-Maarten zijn geen cellen meer vrij. Plunderaars met een relatief kleine misdaad worden tijdelijk vrijgelaten, zij moeten zich later alsnog melden.
  • Op Giro 5125 is 3,2 miljoen euro binnengekomen voor de slachtoffers van orkaan Irma, zo maakte het Rode Kruis bekend.
  • Reisorganisatie Tui evacueert driehonderd Nederlandse toeristen van Cuba, dat eveneens werd getroffen door orkaan Irma.

TUI haalt 300 toeristen weg uit Cuba

Reisorganisatie TUI gaat driehonderd Nederlandse toeristen weghalen uit Cuba. Persbureau ANP meldt dat TUI dinsdag een vliegtuig van Curaçao naar het Cubaanse schiereiland Varadero heeft gestuurd. De reizigers zijn als het goed is woensdagochtend terug in Nederland.

Orkaan Irma trok afgelopen weekend over de noordelijke kust van Cuba. Vanwege de grote schade die de storm aanrichtte, bleef de luchthaven bij Varadero tot maandag gesloten. De Nederlandse toeristen konden daardoor niet vertrekken.

De ligging van Varadero aan de noordelijke kustlijn van Cuba.

TUI verwacht hectische taferelen op het vliegveld van Varadero. De Engelse en Duitse tak van de reisorganisator hebben ook vliegtuigen gestuurd om vakantiegangers op te halen.

Nederlandse TUI-reizigers die in Florida zitten, kunnen nog niet weg. De vliegvelden in Orlando en Miami blijven nog tot woensdag dicht. Donderdag komt een toestel van TUI naar Florida om toeristen op te halen. Normaal gesproken waren zij maandag naar huis gevlogen.

Plunderaars Sint-Maarten vrij wegens cellentekort

Een deel van de mensen die op Sint-Maarten zijn opgepakt op verdenking van plunderen, is vrijgelaten omdat er te weinig cellen zijn op het eiland. Het Openbaar Ministerie (OM) van Sint-Maarten heeft dat dinsdag bekendgemaakt.

Hoeveel verdachten er precies weer vrij zijn, zegt het OM niet. Het gaat volgens justitie om verdachten die "geen zeer ernstige feiten hebben gepleegd". Later moeten zij alsnog voor de rechter verschijnen.

Wederopbouw

Tegen vermeende plunderaars die zijn opgepakt door de politie of militairen, zal het OM naar eigen zeggen een onvoorwaardelijke gevangenisstraf eisen. Voor mensen die zich vrijwillig melden en "geen ernstige plunderingen" hebben begaan, is justitie milder. Zij moeten meehelpen met de wederopbouwwerkzaamheden op het door orkaan Irma verwoeste Sint-Maarten.

Plunderaars die zichzelf niet uit eigen beweging melden, hoopt het OM te vinden met behulp van een onlinedatabase. Zodra het internet op Sint-Maarten is hersteld, wordt die gelanceerd.

3,2 miljoen euro binnen op Giro 5125

Het Rode Kruis meldt dinsdagmiddag dat er 3,2 miljoen euro op Giro 5125 is binnengekomen. Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van de laatste stand, van afgelopen zondagmiddag. Woordvoerder Merlijn Stoffers reageert verheugd: "Er komen steeds meer mensen in actie, en die opbrengsten zijn nu nog niet meegenomen." Hij hoopt dat de stand daardoor nog verder zal oplopen.

Maar volgens Stoffers is het ook nodig dat er meer wordt ingezameld.

"Vandaag is gebleken dat 91 procent van de huizen geheel of gedeeltelijk is verwoest. Tot nu toe dachten we dat dat 70 procent was, dus dat is helaas substantieel meer."

Het Rode Kruis stuurt tentzeilen, reparatiekits en opvanglocaties naar Sint-Maarten, zodat zoveel mogelijk mensen snel weer een dak boven hun hoofd hebben.

Sint-Maarten blij met bijstand Nederland

Sint-Maarten voelt zich zeer gesteund door Nederland en de andere landen binnen het koninkrijk, Aruba en Curaçao. Dat zei de gevolmachtigd minister van Sint-Maarten Henrietta Doran-York dinsdag na de vergadering van de Rijksministerraad. Doran-York zei dat de premier van Sint-Maarten op dit moment bezig is de schade op het eiland te inventariseren en te bekijken wat er nodig is voor de wederopbouw. De communicatie en medewerking van en met Nederland "loopt naar behoren", zei Doran-York, die zei dat de collega's in de Rijksministerraad "veel solidariteit" met Sint-Maarten hadden getoond.

Hoeveel geld nodig zal zijn voor de wederopbouw kon Doran-York nog niet zeggen, maar dat het veel geld zal zijn staat vast. Of Nederland de leiding moet nemen bij de wederopbouw weet ze ook nog niet. Doran-York ontkende dat Sint-Maarten niet goed voorbereid was op orkaan Irma. "Je kan nooit perfect voorbereid zijn op een storm van zo'n categorie." Ze zei te verwachten dat het eiland er met steun van de landen in het koninkrijk en de internationale gemeenschap er snel weer bovenop zal komen.

Minister Dijsselbloem (Financiën, PvdA) zei dat er momenteel geen extra geld naar Sint-Maarten gaat, naast de kosten voor de noodhulp. Eventueel geld voor de wederopbouw is echt stap twee, zei hij. Minister Koenders (Buitenlandse Zaken, PvdA) gaat internationaal via de VN en Europese Unie proberen geld voor Sint-Maarten beschikbaar te krijgen via daarvoor bestemde fondsen. Koenders verwacht dat de overgang van noodhulp naar wederopbouw snel zal gaan.

'Uit alle macht wordt orde Sint-Maarten hersteld'

Er wordt men man en macht gewerkt om de openbare orde op Sint-Maarten weer te herstellen, zegt minister Stef Blok van Veiligheid en Justitie dinsdag na de extra vergadering met de Rijksministerraad.

"Er wordt nu voor gezorgd dat de procureur-generaal zijn werk weer kan doen op Sint-Maarten", zegt minister Blok. Ook worden maatregelen getroffen om de plunderingen terug te dringen en is de gevangenis weer open. "In samenwerking met de autoriteiten wordt er alles aan gedaan om de veiligheid te waarborgen op het eiland."

Irma trok in de nacht van woensdag op donderdag langs Sint-Maarten en is inmiddels nog meer in kracht afgenomen, meldt het National Hurricane Center dinsdagochtend. Het is nu een tropische depressie, met windsnelheden onder de 24 kilometer per uur en zal nog verder in kracht afnemen.

'Schade Florida Keys is enorm'

Hoewel de gevluchte inwoners van Florida terug mogen naar huis, raadt gouverneur Rick Scott aan om nog niet te snel terug te keren. Het is volgens de gouverneur nog niet veilig genoeg om terug te keren. Verwacht wordt dat veel mensen niet naar dit advies zullen luisteren, wat opnieuw kan zorgen voor lange files op de snelwegen en benzinetekorten.

Vooral op de Florida Keys, de eilandengroep ten zuiden van de staat, is de stormschade enorm: er is geen stromend water, weinig benzine, de ziekenhuizen zijn gesloten en er is geen telefoonontvangst. Op het vaste land lijkt de schade mee te vallen, zegt de gouverneur. De Keys zijn wel erg zwaar getroffen, meldde hij maandag na een vlucht over de eilanden.

Time Magazine maakte het volgende filmpje over de gouverneur terwijl hij de schade aan zijn staat opneemt.

Naar schatting zitten 18,8 miljoen mensen, eenderde van de inwoners van Florida, zonder elektriciteit, meldt Reuters. Het kan weken duren voordat iedereen weer stroom heeft. De elektriciteitsdraden lopen in de VS grotendeels boven de grond, dus veel van de draden zijn weggewaaid en moeten opnieuw worden aangelegd. Volgens de gouverneur kan er nog geen schatting worden gemaakt van het totale schadebedrag.

Veel mensen kunnen niet in contact komen met familieleden of vrienden die niet zijn geëvacueerd, meldt AP. Via Facebook wordt geprobeerd contact te leggen met mensen in het getroffen gebied. Ook wordt het sociale medium gebruikt om hulp te vragen en te geven. Zo worden nierpatiënten ingelicht over waar ze terecht kunnen voor hun dialyse.

Willem-Alexander: Dit heb ik nog nooit gezien

Koning Willem-Alexander is diep onder de indruk van de schade die orkaan Irma heeft veroorzaakt op Sint-Maarten. "Dit heb ik nog nooit gezien", zei hij tegen ANP tijdens zijn bezoek.

Samen met Ronald Plasterk, demissionair minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (PvdA), maakte koning Willem-Alexander maandag een rondrit over het eiland om de situatie te bekijken, na een bezoek aan de luchthaven. "Ik heb behoorlijk wat natuurgeweld en oorlogsgeweld gezien. Tegelijkertijd zie je ook mensen die schouder aan schouder het eiland weer opbouwen. Maar ja, waar begin je op zo’n moment?"

Met gouverneur Eugene Holiday en premier William Marlin van Sint Maarten bekijken koning Willem-Alexander en minister Plasterk de schade aan de infrastructuur vanaf een heuvel. Foto Vincent Jannink/ANP

 

'Nederland staat klaar'

Ook sprak de koning met hulpverleners, politie en militairen en bracht hij een bezoek aan het ziekenhuis. De koning is ervan overtuigd dat Sint-Maarten er bovenop komt. "We staan in goede en slechte tijdens als Nederland klaar voor Sint-Maarten." In 1995, na de orkaan Louis, bracht Willem-Alexander ook een bezoek aan Sint-Maarten.

Dinsdag bezoekt Willem-Alexander samen met Plasterk de eilanden Saba en Sint-Eustatius, die ook getroffen werden door orkaan Irma.

Inwoners van Keys in Florida dinsdag weer terug

Inwoners van de Keys kunnen dinsdagochtend 7 uur (lokale tijd) weer teruggaan naar hun huizen, zo hebben de lokale autoriteiten laten weten.

Twitter avatar monroecounty Monroe County News Monroe County to open entry into Keys at 7 a.m. Tues. for residents in Key Largo, Tavernier & Islamorada -- to MM 73...

De hoop is dat de communicatie snel weer hersteld zal worden:

Ook dinsdagochtend zullen Amerikaanse burgers van Sint-Maarten worden opgehaald, zo meldt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken:

Irma afgezwakt tot tropische depressie

Orkaan Irma is afgenomen in kracht tot een tropische depressie met windstoten van 55 km/h. Dat bericht persbureau AP op basis van het National Hurricane Center. De storm zal nog steeds zware regenval brengen in South-Carolina, Georgia, Alabama en Mississippi.

Twitter avatar NHC_Atlantic NHC Atlantic Ops Tropical Depression #Irma Advisory 52: Irma Weakens to a Tropical Depression. https://t.co/VqHn0uj6EM

Zes doden in Florida

De storm Irma heeft in Florida tot nu toe aan zes mensen het leven gekost. Dat bericht persbureau AP. Daarmee komt het totaal aantal doden dat Irma heeft gekost op veertig.

Derde dode in Georgia

In Georgia is een derde dode gevallen, zo heeft de lokale sheriff bekendgemaakt. Een boom viel op een auto waardoor de passagier overleed.

Macron vertrokken

De Franse president Macron is het vliegtuig ingestapt om een bezoek te brengen aan de door orkaan Irma getroffen Franse overzeese eilanden St.-Martin en St.-Barthélemy.

Départ pour les Antilles avec du matériel pour gérer l'urgence et commencer le travail de reconstruction. #Irma pic.twitter.com/dnXFQBl6Bb

— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) September 11, 2017

Geen communicatie in Keys

Florida probeert ondertussen de eerste schade aan te pakken. Als gevolg van Irma is er geen communicatie mogelijk in de Keys van Florida:

Twitter avatar NWSKeyWest NWS Key West Communications are completely out across the Keys, and the Keys are currently cut-off from the main Florida peninsula. (3/5)

Door de storm zitten ongeveer 7,3 miljoen inwoners van de staten Florida, Alabama, Georgia en South-Carolina zonder stroom.

Voor en na Irma

Deze satellietbeelden laten zien wat orkaan Irma met de kustlijnen heeft gedaan van getroffen gebieden:

Before & after Irma on the @CityofMiami coastline. pic.twitter.com/ZlIbDe3QiC

— Dakota Smith (@weatherdak) September 11, 2017

Before & after in Marco Island, where Irma made landfall. pic.twitter.com/zgojs1TBba

— Dakota Smith (@weatherdak) September 11, 2017

Schade in Florida

Langzaam maar zeker komen meer beelden binnen die laten zien welke schade Irma heeft toegebracht in Florida:

Damage in Ohio Key #HurricaneIrma pic.twitter.com/BMZtFVUvZC

— Gadi Schwartz (@GadiNBC) September 11, 2017

Maar het is niet overal zo verwoest. Sommige delen zijn redelijk ongeschonden door de orkaan gekomen:

Duval Street in #KeyWest looks messy, but structurally, everything looks ok. Some businesses promising to reopen by tonight. pic.twitter.com/3DWEsaxx7S

— Gadi Schwartz (@GadiNBC) September 11, 2017

Irma eist ook slachtoffer in Haïti

Haïti heeft laten weten dat als gevolg van orkaan Irma ook daar een dode is gevallen. De man zou in Mirebalais een rivier hebben proberen over te steken en kwam daarbij om het leven.

Irma heeft inmiddels de staat Florida verlaten en is een tropische storm geworden met windstoten van 85 km/h. Het oog bevindt zich nu boven het zuidwesten van Georgia en zal morgen naar Alabama trekken. De storm met een omvang van 665 kilometer beweegt voort met een snelheid van 28 km/h.

Tweede dode in Georgia, eerste slachtoffer South-Carolina

Als gevolg van orkaan Irma is in de Amerikaanse staat Georgia een tweede dode gevallen. Het slachtoffer zou in Sandy Springs zijn overleden. Dat meldt persbureau AP. Eerder maandag werd de eerste dode gemeld. Een 62-jarige man in het zuidwesten werd op het dak van zijn schuur gevonden onder puin. Hij zou een hartaanval hebben gehad.

In South-Carolina is de eerste dode gemeld als gevolg van de orkaan: de 57-jarige Charles Saxon was buiten de rommel van de storm aan het opruimen toen hij werd geraakt door een tak.

Kijken: koning Willem-Alexander bezoekt Sint-Maarten

Koning Willem-Alexander heeft maandag een bezoek gebracht aan het getroffen eiland Sint-Maarten. Willem-Alexander vloog in een klein vliegtuig naar Sint-Maarten en spendeert de nacht op het eiland.

Foto Vincent Jannink / ANP

 

Foto Vincent Jannink / ANP

 

Foto Vincent Jannink / ANP

 

Gouverneur Florida: schade valt mee

De schade die orkaan Irma heeft toegebracht aan woongebieden in Florida valt mee. Dat heeft gouverneur van de staat Rick Scott maandag gezegd nadat hij met de kustwacht getroffen gebieden had getroffen.

Rick Scott toured the West Coast this morning: "I didn't see the damage I thought I would see." https://t.co/rnu6bFQtNx

— Meg Wagner (@megwagner) 11 september 2017

"We hebben beschadigde huizen, afgewaaide daken en weggesleepte boten gezien", zei Scott. "Maar ik zag niet de schade die ik dacht te zullen aantreffen." De gouverneur zei dat er lokaal nog overstromingen zijn.

Twitter avatar FLGovScott Rick Scott Today, I joined the @USCG for an aerial tour of Hurricane Irma impacts in the Florida Keys. https://t.co/sRR7W8qkto

Eerste dode door Irma in Georgia

In de Amerikaanse staat Georgia is het eerste slachtoffer gevallen van de inmiddels tot tropische storm afgezwakte Irma. Dat hebben lokale autoriteiten laten weten aan persbureau AP. Eerder maakte de storm meerdere slachtoffers op de Caraïbische eilanden, Cuba en in Florida.

Twitter avatar AP The Associated Press BREAKING: Authorities report first storm-related death in Georgia as Tropical Storm Irma moves into state.

Het slachtoffer viel in Worth County, gelegen op zo'n 270 kilometer van Atlanta. Er zijn geen details vrijgegeven door de autoriteiten over hoe de persoon om het leven is gekomen.

De storm heeft flinke schade veroorzaakt in Georgia. Irma blies bomen op huizen en zorgde voor overstromingen in wijken aan de kust. De storm is nu onderweg naar de staat Alabama.

Nationale actiedag voor Sint-Maarten

Vrijdag vindt er een nationale radio- en tv-actiedag plaats om geld in te zamelen voor de getroffenen op Sint-Maarten. De actie wordt uitgezonden vanuit het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum. Deze week besteden NPO, RTL en SBS al aandacht aan 'Nederland helpt Sint-Maarten' van Giro 5125.

Het dodental op het eiland is opgelopen tot vier. De schade is groot. Het leveren van drinkwater en voedsel heeft op dit moment de hoogste prioriteit.

Koning Willem-Alexander brengt momenteel een bezoek aan Sint-Maarten. Op het programma staat onder meer een bezoek aan een ziekenhuis in Philipsburg en aan enkele getroffen wijken, onder andere vlakbij de grens met het Franse deel van het eiland.

Franse president bezoekt dinsdag de getroffen eilanden

Dinsdag brengt de Franse president Emmanuel Macron een bezoek aan de door orkaan Irma getroffen eilanden St.-Martin en St.-Barthélemy, zo meldt correspondent Peter Vermaas op Twitter. De schade op de Franse eilanden is erg groot en wordt geschat op 1,2 miljard euro.

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas 18 van de 21 scholen op Saint-Martin zijn niet meer bruikbaar, zegt premier Philippe.

Volgens premier Philippe zijn 16 van de 17 mobiele masten op St.-Martin buiten gebruik. Het kan mogelijk wel drie maanden duren voordat er weer drinkwater uit de kranen komt op dat eiland.

Koning bezoekt Sint-Maarten

Koning Willem-Alexander zal vandaag rond 11 uur lokale tijd (17 uur Nederlandse tijd) op Sint-Maarten landen voor een bezoek aan het zwaargetroffen eiland. In het bijzijn van minister Plasterk van Binnenlandse zaken (PvdA) zal de koning op het vliegveld worden ontvangen door gouverneur Eugene Holiday en minister-president William Marlin van Sint Maarten en worden ingelicht over de situatie op Sint-Maarten. Daarna maakt hij een rondrit over het eiland.

Op het programma staat onder meer een bezoek aan een ziekenhuis in Philipsburg en aan enkele getroffen wijken, onder andere vlakbij de grens met het Franse deel van het eiland. Ook zal Willem-Alexander langsgaan bij basisschool Asha Steven, een van de locaties waar vanuit noodhulp op het eiland wordt gecoördineerd, waar hij verschillende vertegenwoordigers van de lokale politie, mariniers en de marechaussee zal ontmoetten. Het bezoek eindigt bij Point Blanche, een uitkijkpunt aan de oostkust van het eiland, waar goed uitzicht is op de situatie in de haven van Sint-Maarten.

Dinsdag zal de Koning een bezoek brengen aan de andere getroffen eilanden van het Koninkrijk, Sint Eustasius en Saba, alvorens hij nog dezelfde dag vanuit Curaçao terugvliegt naar Nederland.

Geen vliegtuigen boven Florida

Een uniek beeld: de Flight Radar laat momenteel zien dat er geen enkel vliegtuig over Florida vliegt vanwege Irma.

Twitter avatar cnni CNN International There is not a single plane in the sky over Florida, thanks to #Irma https://t.co/UqWxZDwqP5 (radar: @flightradar24) https://t.co/pltMCG3DOh

Toestel met evacués terug uit Sint-Maarten

Iets na 15.00 uur is het militaire toestel met daarin ruim honderd evacués uit Sint-Maarten aangekomen op de militaire vliegbasis Eindhoven, zo meldt persbureau ANP. De groep is eerst vanuit Sint-Maarten naar Curaçao gebracht en werd vanuit daar naar Nederland gevlogen.

Eerder vandaag is een vliegtuig met 204 hulpverleners en militairen naar Curaçao vertrokken, onder wie 58 leden van het zoek- en reddingsteam USAR. De groep zal vanuit daar in kleinere toestellen naar Sint-Maarten vliegen. Er zijn ook hulpgoederen voor het eiland aan boord.

Tien doden op Cuba

Op Cuba zijn tien doden gevallen door orkaan Irma, zo meldt de regering. Het gaat om een voorlopig cijfer. Er is veel schade op het eiland. Tientallen gebouwen zijn ingestort, veel daken zijn van huizen gewaaid en grote delen van de hoofdstad Havana zijn overstroomd.

Foto: Yamil Lage / AFP Photo

 

In Havana werden windstoten tot 170 kilometer per uur gemeten. Meer dan een miljoen mensen werden uit voorzorg geëvacueerd. Op vrijwel het gehele eiland is het elektriciteitsnetwerk uitgevallen, zo meldde president Raul Castro eerder al.

Irma verliest orkaankracht

Mannen lopen over Bricknell Avenue in Florida, waar veel takken van de bomen zijn gevallen door de orkaan. Foto Erik S. Lesser/EPA

 

Irma heeft verder aan kracht ingeleverd en is nu officieel geen orkaan meer. Het National Hurricane Centre noemt Irma nu een tropische storm. Deze tropische storm kan wel nog steeds windstoten met orkaankracht produceren, waarschuwt het centrum.

Irma beweegt zich met 30 km/u richting de noordwestkust van Florida en wordt vanavond en morgen (lokale tijd) in het zuidwesten van Georgia en het oosten van Alabama verwacht. De maximum windsnelheden zijn afgenomen naar 110 km/u met hardere windstoten. Verwacht wordt dat de krachten van Irma dinsdag verder zullen afnemen tot een tropische depressie.

EU stelt 2 miljoen beschikbaar voor hulp

De Europese Commissie stelt 2 miljoen euro beschikbaar voor hulp aan de Caraïbische eilanden. Het geld is bedoeld voor het herstel van vitale voorzieningen op het gebied van gezondheid, water, logistiek en sanitair.

"Irma heeft een spoor van vernieling achtergelaten in veel landen. Het is onze morele plicht om de mensen te helpen als hun huizen en levens verwoest zijn of worden bedreigd. We zijn solidair met allen in de regio, zo lang als dat nodig is", aldus EU-commissaris Christos Stylianides (Humanitaire hulp) in een verklaring.

De Europese Commissie verleent ook hulp in de vorm van satellietbeelden. Landen kunnen deze informatie opvragen om de schade in de rampgebieden in kaart te brengen. Ook Nederland heeft deze beelden aangevraagd voor Sint-Maarten.

4.5 miljoen zonder stroom in Florida

4.5 miljoen inwoners in Florida, Georgia zitten zonder stroom als gevolg van orkaan Irma. Het gaat weken duren voordat alle huishoudens weer elektriciteit hebben, meldt het nutsbedrijf aan persbureau AP. Het zijn de eerste cijfers die naar buiten komen over hoeveel mensen gedupeerd zijn in de Amerikaanse staat. Eerder werd het eerste dodelijke slachtoffer gemeld. Over het totale aantal slachtoffers en de omvang van de schade is nog niets bekend.

Delegatie Nederlandse reddingswerkers naar Sint-Maarten

Een 59-koppig team van de Nederlandse reddingsorganisatie Urban Search And Rescue (USAR) gaat maandag op weg naar Sint-Maarten. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de reddingswerkers daarheen gestuurd, nadat vier verkenners van USAR zaterdag al naar het door orkaan Irma getroffen eiland waren vertrokken.

Het team van USAR bestaat onder meer uit brandweerlieden, verpleegkundigen, artsen en bouwkundigen. Ze gaan volgens de organisatie noodhulp verlenen en de civiele hulpdiensten ondersteunen. Reddingsteams van USAR kwamen eerder in actie bij aardbevingen in Nepal, Haïti en Pakistan.

Lees hier over de missie van USAR in Nepal

Dode gemeld in Florida, omvang schade nog onbekend

Orkaan Irma heeft zondag in Florida zijn eerste dodelijke slachtoffer gemaakt, meldt persbureau Reuters op basis van de plaatselijke autoriteiten. Een man kwam om het leven toen hij door de harde wind met zijn pickuptruck tegen een boom was gebotst.

Over het totale aantal slachtoffers in de staat en de omvang van de schade is nog niets bekend. Tijdens de chaotische uren waarin Irma over Florida raast, is het voor de hulpdiensten moeilijk een goed overzicht over de situatie te krijgen. Het hoofd van de rampenbestrijding in Florida zegt dat de autoriteiten bij zonsopgang (Amerikaanse tijd) op maandag gaan beginnen met reddingswerkzaamheden en het opnemen van de schade.

Eerste evacués vliegen terug naar Nederland

Een eerste groep van ruim honderd van Sint-Maarten geëvacueerde mensen is onderweg terug naar Nederland. Zij zitten volgens persbureau ANP aan boord van een KDC-10 van de luchtmacht, die maandagmorgen is opgestegen vanaf de luchthaven op Curaçao. Daar waren de evacués eerder vanaf Sint-Maarten naartoe gebracht.

De KDC-10 werd eerder ook gebruikt om hulpgoederen van het Rode Kruis te vervoeren. Foto Niels Wenstedt/ANP

 

Irma nog verder afgezwakt: nu categorie 1

Orkaan Irma is maandagmorgen (Nederlandse tijd) nog verder afgezwakt. Volgens het Amerikaanse National Hurricane Center (NHC) valt de storm inmiddels in categorie 1. De windsnelheid in de orkaan komt maximaal tot 136 kilometer per uur.

Het oog van Irma hangt boven de stad Tampa, in het westen van Florida. De verwachting is dat de orkaan in de loop van de dag verder in kracht blijft afnemen, totdat hij uiteindelijk geen orkaan meer is maar een tropische storm.

Facebookevenement 'Schieten op Irma' zorgt voor tumult

Niet iedere inwoner van Florida zag blijkbaar direct de ernst in van de situatie rondom orkaan Irma. Zoals bijvoorbeeld ene Ryon Edwards, die in een Facebookevenement mensen oproept hun geweren leeg te knallen op de storm. Nadat de pagina bijna 90.000 likes had gekregen, zag de politie zich genoodzaakt te waarschuwen dat in de lucht schieten vooral erg gevaarlijk is.

Lees ook: Schieten op orkaan Irma? Toch maar niet doen

Orkaan Irma zwakt af tot tropische storm

Zowel orkaan José als Irma zullen maandag naar verwachting verder afnemen in kracht. Irma heeft nu nog windsnelheden van 155 km/h, José waait nu nog met 185 km/h. Het Amerikaanse National Hurricane Center verwacht dat Irma als een tropische storm verder zal trekken over Florida en dan dinsdag aankomt in de staat Georgia. Een tropische storm heeft windsnelheden tot 118 km/h.

Irma 80 km van Fort Meyers vandaan

Orkaan Irma vervolgt zijn weg door Florida. Ondanks dat de storm in kracht is afgenomen naar een categorie 2 heeft Irma in grote delen van de Amerikaanse staat tot veel wateroverlast geleid.

De orkaan trekt momenteel via de westkust richting het noorden en is volgens het National Hurricane Center 80 kilometer van Fort Meyers vandaan.

Video footage shows flooded streets in Brickell, Miami as Hurricane Irma moves north through Florida pic.twitter.com/lZeNY5Qkqn

— NBC News (@NBCNews) September 11, 2017

Zeekoeien en flamingo's gered

Het doet aan als een plaatje uit het Bijbelse verhaal van de Ark van Noach. Een stel flamingo's uit het park Bush Gardens in Miami werd eerder zondag voor de veiligheid naar binnen gebracht.

SINGLE FILE, EVERYONE! Flamingos being ushered to safety at @BuschGardens, along with other animals Stay safe, everyone! #HurricaneIrma pic.twitter.com/d7ozWBndKH

— FOX 13 Tampa Bay (@FOX13News) September 10, 2017

Flamingo's uit Busch Gardens zijn op het droge. Foto Busch Gardens Tampa Bay/Reuters

 

In Sarasota Bay werden verschillende gestrande zeekoeien gered die vast waren komen te zitten in de modder door de orkaan. Nadat ze waren losgetrokken, werden ze weer naar de zee geduwd.

Zeekoe die vast is komen te zitten in de modder in Manatee County, Florida. Foto Michael Sechler / AP

 

Ondertussen op Cuba..

Ook in Havana Armageddon-achtige taferelen:

Cubans wade, boat through downtown Havana following hurricane Irma pic.twitter.com/L2hOyhG69S

— Breaking911 (@Breaking911) September 11, 2017

Enkele beelden uit Florida

De orkaan levert weer veel surrealistische beelden op van palmbomen die als vlaggen in de storm wapperen en ondergelopen wegen. Een paar impressies:

Ft. Lauderdale Beach Boulevard in Florida. Foto Carlo Allegri / Reuters

 

Een opslagplaats voor boten in Hollywood, Florida. Foto Carlo Allegri / Reuters

 

Brickell Avenue, Miami. Foto Mike Stocker/South Florida Sun-Sentinel / AP

 

American Airlines vliegt maandag beperkt

American Airlines gaat maandagavond weer beperkt vluchten uitvoeren vanaf Miami, bericht Reuters. Maar de luchtvaartmaatschappij liet wel weten dat het nog dagen zal duren voordat er weer volgens normaal schema kan worden gevlogen.

Alle vluchten vanaf andere vliegvelden in Florida blijven nog steeds geannuleerd.

3 miljoen huizen zonder stroom in Florida

Orkaan Irma, die momenteel over de westkust van Florida trekt, heeft ervoor gezorgd dat er nu al drie miljoen huishoudens zonder stroom zitten. Dat bericht Reuters. De wind zorgt voor golven van ruim twee meter.

Ook twee afgebroken bouwkranen op het dak van een wolkenkrabber zorgen voor een gevaarlijke situatie, melden Amerikaanse media:

Breaking update: Miami firefighters just pulled into Edgewater neighborhood where a collapsed crane is dangling from a building #Irma @NBC6 pic.twitter.com/6podpoKlhb

— Michael Spears NBC6 (@MikeSpearsNBC6) September 10, 2017

Koning gaat maandag naar Sint-Maarten

Koning Willem-Alexander vertrekt maandag naar Sint-Maarten, Sint-Eustatius en Saba om daar de gevolgen van orkaan Irma te bekijken. Dat zei minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zondagmiddag op Curaçao.

Plasterk reageerde op kritiek dat Nederland te weinig hulp zou leveren. Volgens hem had Nederland al voor de orkaan honderd mensen ter plekke, schrijft persbureau ANP.

"Daarna is dat rap opgebouwd. Ik ben onder de indruk van wat de mensen van Defensie en politie gedaan hebben."

Volgens hem zijn de plunderingen afgenomen.

Nederlandse reizigers Cuba en Florida nog dagje geduld

Nederlandse toeristen op Cuba en in Florida kunnen nog niet vertrekken. De luchthaven van Varadero op Cuba is tot en met maandag gesloten. Volgens reisorganisatie TUI gaat de rest van de vluchten naar Cuba gewoon door.

Luchthaven Orlando Sanford in Florida is tot en met dinsdag gesloten en ook het vliegveld van Miami is dicht. Wel wordt de geplande vlucht van Miami naar Amsterdam maandag uitgevoerd.

TUI probeert nog gestrande reizigers op Sint-Maarten weg te krijgen. Alle vluchten naar het eiland zijn tot en met eind oktober geannuleerd. (ANP)

Plasterk: het gaat niet allemaal goed

"Er moet nog heel veel gebeuren", zegt minister Plasterk op een vraag van NRC-verslaggever Eppo König:

Er moet ontzettend veel gebeuren op Sint-Maarten, de communicatie met het eiland is nog moeilijk, zegt minister Plasterk. pic.twitter.com/UfIU42Tqtq

— Eppo König (@e_konig) September 10, 2017

Willem-Alexander en minister Plasterk bezochten eerder zondag gewonden van Sint-Maarten in het St. Elisabeth ziekenhuis op Curaçao:

En daar gaat de koning weer door... pic.twitter.com/brsmqZriJE

— Eppo König (@e_konig) September 10, 2017

Maandag distributie water en voedsel

Vanaf maandag start op nog grotere schaal de distributie van voedsel en water op verschillende locaties op Sint-Maarten. Dat bericht de Koninklijke Marine:

Twitter avatar kon_marine Koninklijke Marine Morgen distributie van water en voedsel op grote schaal #SXM https://t.co/knYLs3AM2O

Om drinkwater te maken uit zeewater, zijn ontziltingsapparatuur en zuiveringstabletten onderweg naar het door orkaan Irma getroffen eiland.

Ondertussen krijgt koning Willem-Alexander een update over de situatie op de door Irma getroffen eilanden:

Twitter avatar kon_marine Koninklijke Marine Koning Willem-Alexander laat zich informeren over orkaannoodhulp aan #SXM, Saba en St. Eustatius op Curacao #Irma https://t.co/kaBbowEAz5

Op de eilanden Saba en Sint-Eustatius die woensdag ook werden getroffen door orkaan Irma zijn de wegen weer begaanbaar gemaakt. Op Saba is door Defensie een nieuwe watervoorraad geleverd. De verwachting is dat de drinkwaterfabriek binnen enkele dagen weer werkt.

Op Sint-Eustatius werkt het vaste-telecommunicatienetwerk, maar het mobiele netwerk doet het beperkt. De haven en het vliegveld zijn te gebruiken voor militair transport.

Belangrijkste evacuaties afgerond

De evacuatie van mensen met een medische urgentie van Sint-Maarten is afgerond. Dat meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken. Mensen die dringend medische hulp nodig hadden zijn met voorrang per vliegtuig naar Curaçao vervoerd. Het ging bijvoorbeeld om patiënten die een nierdialyse nodig hadden, of mensen die net een operatie achter de rug hadden.

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zijn daarna zwaargetroffen gezinsleden van Nederlandse hulpverleners en uitgezonden personeel weggehaald.

Irma afgezwakt naar categorie 2, José naar 3

De orkaan Irma is in kracht afgenomen naar een storm van categorie 2 met windsnelheden van 175 km per uur. Orkaan José is ook een categorie afgezwakt naar 3. Dat meldt persbureau Reuters.

De Amerikaanse president Trump verklaarde Florida zondag tot rampgebied. Dat maakt de weg vrij om federale steun aan de staat te verlenen. Inwoners van Florida en bedrijven kunnen hierdoor ook financiële tegemoetkomingen en leningen vragen om de schade aan hun huizen en andere eigendommen te compenseren die het gevolg zijn van Irma.

Welkom in dit liveblog

Welkom in dit liveblog over de orkaan Irma. Deze nacht en maandag zullen we hier de belangrijkste ontwikkelingen bijhouden rondom de orkaan die nu over de westkust van Florida raast.

Dit waren de belangrijkste gebeurtenissen van zondag (lees het hele liveblog van zondag hier terug):

* Het dodental op Sint-Maarten is opgelopen tot vier, maakte premier Rutte zondagmiddag bekend op een persconferentie. Er zijn twee nog ongeïdentificeerde lichamen aangespoeld.

* Koning Willem-Alexander is op Curaçao aangekomen om zich te laten bijpraten over de gevolgen van de orkaan en hoopt later ook Sint-Maarten te kunnen bezoeken om de bevolking een hart onder de riem te steken. De koning zei dat de getroffenen moeten vertrouwen op de hulp die onderweg is.

* Het Rode Kruis en de Koninklijke Marine zijn hard aan het werk op Sint-Maarten om de bevolking van voedsel en drinkwater te voorzien. De mariniers hebben de situatie na de plunderingen van de afgelopen beter onder controle, maar de situatie is volgens premier Rutte nog wel fragiel.

* De wederopbouw op de Bovenwindse Eilanden wordt gecoördineerd door Hans Leijtens, die begin dit jaar opstapte als topman bij de Belastingdienst nadat de reorganisatie bij de fiscus verder was ontspoord.

* Irma heeft via Cuba en de eilandengroep Florida Keys het vasteland van Florida bereikt. De orkaan is als categorie 3 met windsnelheden tot 195 kilometer per uur aan land gegaan bij de stad Naples aan de westkust van Florida. Miljoenenstad Miami, die grotendeels is geëvacueerd, heeft alleen te maken met de randen van Irma.

* In Florida zitten in totaal meer dan twee miljoen mensen zonder stroom en zijn in het noodweer voorafgaand aan Irma al drie doden gevallen in het verkeer.