‘Leden Vindicat richten ravage aan in restaurant’

Volgens het Groningse blog Sikkom werd er in het Sushi-restaurant “geplunderd, gegooid met glazen, en werden er gordijnrails gesloopt”.

Het restaurant Sushi Mall in Groningen, waar een paar honderd studenten van studentenvereniging Vindicat volgens meerdere media vernielingen hebben aangericht.
Het restaurant Sushi Mall in Groningen, waar een paar honderd studenten van studentenvereniging Vindicat volgens meerdere media vernielingen hebben aangericht. Foto ANP

Een paar honderd leden van de Groningse studentenvereniging Vindicat hebben vorige week zondag vernielingen aangericht in een Sushi-restaurant vlakbij het Sontplein in de stad. Dat meldt stadsblog Sikkom.

De politie bevestigt dat het de betreffende avond in het restaurant is geweest na een melding. Zij schrijft op Twitter:

Twitter avatar polgroningen Politie Groningen Politie kreeg die avond rond 22.15 uur melding van geluidsoverlast bij restaurant en nam polshoogte. Overlastgevers zijn aangesproken. 2/4
Twitter avatar polgroningen Politie Groningen Er is toegezegd en verzekerd dat overlast zou stoppen. Er is die avond bovendien over gesproken met vertegenwoordiger van restaurant. 3/4
Twitter avatar polgroningen Politie Groningen Na de aanwezigheid van politie zijn er geen meldingen bij politie meer geregistreerd. Daarom is ook geen proces-verbaal opgemaakt. 4/4

Oud-rector Stijn Derksen van Vindicat bevestigde zondag tegenover RTV Noord dat er inderdaad een grote groep Vindicaters in het Sushi-restaurant aanwezig was vorige week.

Sikkom meldt in een tweede artikel dat leden van Vindicat ook vernielingen hebben aangericht in het clubhuis van studentenrugbyvereniging GSRC . Dat zou woensdag zijn gebeurd tijdens een feestje. De Vindicaters zouden onder meer poep op de muren en vloeren van de kleedkamers hebben gesmeerd. Vier medewerkers van een ingehuurd schoonmaakbedrijf zouden een volle dag bezig zijn geweest om de boel op te ruimen.

Verscherpt toezicht

De twee incidenten volgen op de ophef vorige week rond een seksistisch artikel in het clubblad van de aan Vindicat verbonden roeivereniging Aegir. Dat is opmerkelijk, want Vindicat staat onder verscherpt toezicht. Binnen een jaar moet de studentenvereniging maatregelen treffen om dit soort incidenten juist te voorkomen.

Van de commissie-Sitalsing, die na enkele incidenten tijdens de ontgroeningsperiode en het uitlekken van een zogenaamde ‘Bangalijst’ onderzoek deed naar de interne cultuur van de vereniging, moet Vindicat onder meer een gedragscode invoeren. De commissie, onder leiding van oud-politiefunctionaris Martin Sitalsing, stelde in juli dat als de vereniging niet aan de eisen voldoet, zij volgend jaar haar accreditatie verliest en daarmee haar financiering.

‘Gesloopte gordijnrails’

Maar vooralsnog lijken de incidenten dus nog niet uitgebannen. Volgens Sikkom werd er in restaurant Sushi Mall “geplunderd, gegooid met glazen en werden er gordijnrails gesloopt”. Het blog baseert zich op ooggetuigen. Die vierden in het restaurant de verjaardag van een vriend. Zij zeggen tegen Sikkom:

“Het was vrij lawaaierig en door de enorme drukte duurde het lang voordat we eten of drinken kregen. We vonden het vooral sneu voor het personeel. Dat werd bespot, omver geduwd, uitgelachen als ze iets lieten vallen en compleet onder de voet gelopen door de studenten. Dingen werden stukgegooid. Op een gegeven moment lag het hele restaurant onder kapot glas. Gordijnroeden werden van de muur getrokken en in de wc-ruimte stond een student tegen de muur te pissen.”

Volgens oud-rector Derksen hadden de studenten een etentje ter afsluiting van het hospiteerweekend, waarin Vindicat-huizen besluiten welke nieuwe studenten er mogen komen wonen. Derksen zei tegen RTV Noord:

“Het is geen Vindicat-aangelegenheid, maar het zijn wel studentenhuizen van ons. Het is voor mij nog de vraag of het waar is wat er geschreven wordt. Ik heb nog te weinig mensen gesproken. Wie ik wel heb gesproken herkent zich niet in het verhaal. Als blijkt dat het toch waar is dan is het stuitend en choquerend.”

Derksen voert overigens het woord namens zijn opvolger. Hij draagt uitgerekend dit weekend het stokje over aan Marc Mohr.

Onderzoeken

Het restaurant er zelf wil niet al te veel over kwijt, maar bevestigt het incident wel tegen Sikkom. Een medewerker die de telefoon opnam zei bovendien tegen RTV Noord:

“Het was echt niet leuk, echt één grote puinhoop. Gelukkig zijn er geen gewonden gevallen.”

Er is volgens RTV Noord geen aangifte van het incident gedaan. De Rijksuniversiteit en de Hanzehogeschool willen de kwestie eerst onderzoeken voordat zij met een reactie komen.

Grootste ‘slet’

Een week geleden kwam naar buiten dat studentenroeivereniging Aegir in haar clubblad van juli een artikel plaatste waarin zij een lid, aangeduid als “jong hertje”, verkoos tot grootste “slet” van de vereniging.

Vindicat besloot vrij snel na dat nieuws de banden met de vereniging voor een jaar te verbreken. Aegir-praeses Sándor Kruse zei die sanctie ook te begrijpen. Hij schorste zelf bovendien de auteur van het artikel en de verantwoordelijke eindredacteur voor een jaar.