Dodental aardbeving Mexico naar 90

De beving met een kracht van 8.1 op de schaal van Richter richtte vooral in het zuiden van het land veel schade aan.

Beeld uit de Mexicaanse plaats Union Hidalgo.
Beeld uit de Mexicaanse plaats Union Hidalgo. Foto Jorge Luis Plata/Reuters

Het dodental van de aardbeving die afgelopen donderdag Mexico trof is opgelopen tot negentig. De schok was met een kracht van 8.1 op de schaal van Richter één van de zwaarste ooit in het land gemeten, zo meldt persbureau Reuters.

Het epicentrum van de aardbeving lag in de Stille Oceaan, 87 kilometer onder de plaats Pijijiapan. Dat is hemelsbreed zo’n 750 kilometer af van Mexico-Stad. Een ooggetuige verklaarde tegenover persbureau Reuters dat mensen daar in paniek de straat op renden.

Vooral de zuidkust van Mexico werd sterk getroffen door de beving. In de staat Oaxaca vielen liefst 71 doden, terwijl in het naburige Chiapas vijftien mensen slachtoffer werden van de aardschok. In het noordelijk gelegen Tabasco overleden vier mensen, zo hebben lokale autoriteiten bekendgemaakt.

Ook verschillende gebouwen liepen flinke schade op. Zo stortten honderden bouwwerken in en raakten scholen en ziekenhuizen beschadigd. Voor 1,8 miljoen mensen viel de elektriciteit weg na de aardschok.

Historische beving

Hoewel het dodental blijft oplopen, ligt het aantal slachtoffers vooralsnog flink lager dan na een minder krachtige aardbeving die het dichtbevolkte Mexico-stad in 1985 trof. Toen vielen er minstens duizend doden.

Autoriteiten waarschuwen Mexicanen dat ze voorzichtig moeten zijn met het betreden van huizen en andere gebouwen. Er vinden nog altijd naschokken plaatsen waardoor deze constructies kunnen instorten.