Wielerarts: ik leverde Leontien van Moorsel epo

Dat zegt Peter Janssen tegen De Volkskrant. Viervoudig olympisch kampioen Van Moorsel is nooit positief bevonden tijdens dopingcontroles.

Leontien van Moorsel tijdens de Olympische Spelen van Sydney in 2000.
Leontien van Moorsel tijdens de Olympische Spelen van Sydney in 2000. Foto Koen Suyk/ANP

Volgens voormalig wielerarts Peter Janssen (75) heeft viervoudig olympisch kampioen Leontien van Moorsel in ieder geval in de periode voor en na de Spelen van 2000 epo gebruikt. Dat zegt hij in een interview met De Volkskrant. Janssen zegt daarin ook de epo aan Van Moorsel geleverd te hebben en haar te hebben voorgedaan hoe ze het moest gebruiken.

Van Moorsel is een van de succesvolste Nederlandse sportvrouwen ooit. In 2000 won ze drie gouden medailles op de Olympische Spelen in Sydney: op de wegrit en individuele tijdrit en op de individuele achtervolging op de baan. Vier jaar later pakte ze in Athene wederom goud op de tijdrit.

De wielrenster is bij controles nooit positief bevonden, maar wel eerder beschuldigd van dopinggebruik. In 2016 zei oud-wielrenster Monique Knol op Radio 1 te vermoeden dat Van Moorsel verboden middelen had genomen. Van Moorsel reageerde daar ontkennend op en deelde een sneer uit naar Knol: “Ik vind het eigenlijk heel zielig dat iemand na zoveel jaar nog steeds zo gefrustreerd is.”

Ook nu ontkent Van Moorsel tegenover De Volkskrant doping te hebben gebruikt. Van Moorsel zegt wel meerdere keren bij Janssen in de praktijk te zijn geweest, maar dat zou zijn geweest voor voedingsadvies en trainingsschema’s.

Apotheek

Janssen, voormalig ploegarts van PDM en Vacansoleil, zegt dat Van Moorsel zo’n zes keer bij hem geweest is. De eerste keer was volgens hem in het voorjaar van 2000. De epo voor Van Moorsel zegt Janssen gekocht te hebben in een apotheek in Deurne. Daarna deed hij haar voor hoe de epo geïnjecteerd moest worden.

De Volkskrant citeert ook uit aantekeningen van Janssen uit de periode na de Spelen van 2000. Daarin schrijft hij dat Van Moorsel in 2001 in de aanloop naar de Ronde van Italië kleine doseringen epo gebruikte.

Janssen heeft tientallen jaren in het wielrennen gewerkt, maar nooit eerder verteld over zijn betrokkenheid bij het verstrekken van doping aan wielrenners. Hij zegt nu zijn verhaal te doen omdat “het systeem” op de schop moet: “Er moet openlijk over gepraat worden. Anders gaat het dopinggebruik gewoon zo door en verandert er nooit iets.”

Bloedtransfusies

In het interview vertelt Janssen onder meer ook in 1988 aan wielrenners Steven Rooks en Gert-Jan Theunisse bloedtransfusies te hebben gegeven. Van die twee renners was al bekend dat ze tijdens hun carrière doping gebruikten.

Ook beschuldigt Janssen één nog actieve renner van epogebruik. De Deen Lars Ytting Bak (37, Lotto Soudal) zou in 2004 toen hij naar een dopingcontrole moest in paniek tegen Janssen hebben gezegd epo te hebben gebruikt. Janssen was toen Baks arts bij de Nederlandse BankGiroLoterij-ploeg. Bak ontkent het verhaal tegen De Volkskrant.