Vrees voor aardverschuivingen op Caribische eilanden

Vooral op Saba is er risico door de slechte weersomstandigheden, aldus een woordvoerder van het Rode Kruis.

Een militair volgt in Curaçao de laatste ontwikkelingen over de storm Jose.
Een militair volgt in Curaçao de laatste ontwikkelingen over de storm Jose. Foto Niels Wenstedt / ANP

Er wordt gevreesd voor aardverschuivingen op de eilanden Saba, Sint-Maarten en Sint-Eustatius. Vooral op Saba is er risico door de slechte weersomstandigheden, zegt Rode Kruis-woordvoerder Iris van Deinse op de luchthaven van Curaçao. Hier is zojuist de eerste vlucht met Rode Kruis-hulpgoederen geland.

“Dus worden er extra maatregelen getroffen in verband met orkaan José die eraan komt, met bijvoorbeeld opvangplekken”, zegt Van Deinse. “Op Sint-Maarten zijn nu 26 lokale hulpverleners van het Rode Kruis en ook van het Rode Kruis op Curaçao.”

Twitter avatar e_konig Eppo König De eerste Rode Kruis-vlucht met hulpgoederen sinds orkaan Irma is zojuist op Curaçao geland. https://t.co/eLo1wxe7Pd
Volg de laatste ontwikkelingen van de nasleep van orkaan Irma via ons het liveblog.

Voor de komst van orkaan Irma heeft de hulporganisatie al voedselpakketten en andere noodhulp laten bezorgen. De vlucht van KLM/Martinair van zaterdag is het eerste toestel met hulpgoederen van het Nederlandse Rode Kruis dat sindsdien op Curaçao is geland. Het gaat om 8.500 dekzeilen, 9.000 jerrycans, 2.000 keukensets, 4 generatoren en 10 zonnepanelen, zegt Van Deinse naast de landingsbaan. “In totaal is het ongeveer 58.000 kilo aan spullen. In samenwerking met Defensie moeten de spullen zo snel mogelijk verder naar de eilanden. Hoe het uiteindelijk die kant uit gaat, moeten we nog zien.”

Het eerste Nederlandse Rode Kruis-team is gisteren op Curaçao geland. De hulpverleners moeten wachten op informatie en een mogelijkheid om naar Sint-Maarten te komen: er gaan momenteel geen vliegtuigen en boten in verband met orkaan José.
“We hebben mensen mee die heel goed zijn met data”, vertelt de woordvoerder. “We hebben drones mee waarmee we 3D-beelden kunnen maken om de situatie te screenen. Ook iemand die veel weet over water en sanitaire voorzieningen. Wat is er nodig? Dat weten is voor ons nu het belangrijkst.”