Voor de poes – concert in het Kattenkabinet

ging naar de repetities van What’s New Pussycat? Een klassieke ode aan de kat.

Kater Harvey, op handen gedragen door Mimy Jadoenathmisier
Kater Harvey, op handen gedragen door Mimy Jadoenathmisier

Honden hebben bazen, katten hebben personeel. Dat er waarheid schuilt in deze bewering blijkt: op maandag 11 en dinsdag 12 september is er in museum het Kattenkabinet te Amsterdam een speciaal klassiek concert ter ere van en over katten: ‘What’s New Pussycat’'.

In de bovenwoning van initiatiefneemster Mimy Jadoenathmisier ligt kater Harvey naast de piano. Saxofoniste Femke IJlstra en pianiste Celia García-García installeren zich voor hun laatste repetitie. „We moeten nog uitzoeken wie welke miauw doet”, zegt IJlstra. Na kort overleg wordt het kattenduet van Rossini ingezet. Bij de eerste uithaal verplaatst Harvey zich van de piano naar de bank waar een muziekkoffer uitnodigend open staat. Hij snuffelt, aarzelt kort en gaat er toch maar naast zitten. Bij het concert zal Harvey niet aanwezig zijn, maar tijdens de repetitie blijkt hij een ideaal proefkonijn. Geen van de musici heeft zelf een kat namelijk. „Wij zijn meer hondenmensen”, geven IJlstra en García-García toe.

Hoewel het thema wellicht anders doet vermoeden, is het kattenconcert een serieuze aangelegenheid. „Ik probeer in de eerste plaats mensen te laten ervaren hoe mooi en ontroerend klassieke concerten kunnen zijn”, zegt Jadoenathmisier. Het concert is een ode aan de kat, maar de mens is het uitgangspunt. Met haar impresariaat Nachtmusik wil Jadoenathmisier een ander publiek aanspreken dan gebruikelijk bij klassieke muziek. Daarom koos ze voor een onverwacht thema en een onverwachte locatie. „Ik werk met musici die de filosofie delen dat je een toegankelijk concert kunt organiseren met kwaliteitsmuziek.” Voor IJlstra en García-García doet het themaconcert een beroep op hun creativiteit. „Je gaat gericht zoeken naar muziek en komt van alles tegen, veel componisten waren gek op katten”, zegt IJlstra. Philip Glass bijvoorbeeld, en Chopin. Wals in f-groot werd zelfs omgedoopt tot kattenwals omdat Chopin zich naar verluidt liet inspireren door zijn kat die over het klavier liep.

Tot zover de mensen, maar hoe zit het met de muziek voor katten? David Teie, solist bij America’s National Symphony Orchestra, ontwikkelde in 2015 speciale kattenmuziek aan de hand van een „door wetenschap geverifieerde methode”. Jadoenathmisier licht toe dat die muziek bedoeld is om katten het gevoel te geven dat ze bij hun moeder zijn. Zachte ruis die doet denken aan kattengespin en vogelgeluiden.

Harvey heeft het naar zijn zin tijdens de repetitie. Zijn oortjes draaien mee met de cadans van het zachtaardige O canto do cisne negro. Hij knijpt tevreden met zijn ogen en kijkt saxofoniste IJlstra aandachtig aan wanneer zij zich tot hem richt. Kattengespin is bewezen ontspannend en goed voor de gezondheid van mensen. Misschien is muziek voor katten een vorm van ‘mensengespin’; een wederdienst ter ontspanning van de kat.

‘What’s New Pussycat’ vindt plaats op maandag 11 september en dinsdag 12 september in het Kattenkabinet in Amsterdam. Kaarten zijn vooraf verkrijgbaar via nachtmusik.nl of aan de deur.