Schaken

Giri schakelt Motylev uit en bereikt derde ronde in World Cup

Anish Giri heeft zich vrijdag in de Georgische hoofdstad Tbilisi verzekerd van een plaats in de derde ronde van de World Cup. Na twee remises tegen de Rus Aleksandr Motylev in klassieke partijen (woensdag en donderdag) volgde vrijdag een tiebreak. De twee rapid partijen eindigden ook in remise, maar in de twee blitzpartijen besliste Nederlands beste schaker het gevecht in zijn voordeel. In de derde ronde treft Giri zaterdag S.P. Sethuraman uit India. Voor Giri is het prestigieuze knock-outtoernooi, waaraan bijna alle wereldtoppers meedoen, een kans om zich te kwalificeren voor het kandidatentoernooi – de winnaar daarvan mag wereldkampioen Magnus Carlsen uitdagen. Voor een plek in het kandidatentoernooi moet Giri in Tbilisi wel de finale halen. (NRC)

Column Hans Ree, E31