Rotterdam The Hague Airport

Plafond ‘geluidsruimte' luchthaven is eind dit jaar in zicht - dat is sneller dan gedacht

Na een bescheiden dip in het totaal aantal passagiers in 2016 stevent Rotterdam The Hague Airport af op een record waarmee de grenzen van het mogelijke in zicht komen. Het plafond van de ‘geluidsruimte’ staat maximaal 1,85 miljoen passagiers toe; de verwachting is dat eind dit jaar het aantal van 1,8 miljoen wordt bereikt, iets meer dan waar eerder rekening mee was gehouden. Dat zegt een woordvoerder van de luchthaven.

In augustus reisden 200.255 mensen door de lucht van en naar Rotterdam, in juli waren dat er 198.541. In de eerste acht maanden van dit jaar bedroeg de groei ten opzichte van 2016 ruim acht procent. De terugval in 2016 was te wijten aan het verplaatsen van het grootste deel van de vakantievluchten van Rotterdam naar Lelystad. Dat scheelde ten opzichte van het jaar ervoor ruim 100.000 passagiers. Er werden 344 vakantievluchten uitgevoerd tegen 1.202 in 2015. Ook stopte Turkish Airlines tijdens de poging tot staatsgreep vorig jaar met zijn vaste dienst op Istanbul. Er zijn nog steeds weinig vluchten vanuit Rotterdam naar Turkije.

Andere lijndiensten compenseren het verlies. Transavia vliegt nu met zes in plaats van vijf vaste toestellen van en naar Rotterdam.

Vanuit Rotterdam The Hague Airport wordt gevlogen op veertig vaste bestemmingen, voornamelijk in Zuid-Europa. Een populaire zakelijke bestemming is London City Airport. British Airways vervoerde in de eerste acht maanden al 42 procent meer passagiers naar de Britse hoofdstad dan in 2016.

Ook het CBS ziet de drukte toenemen. Het berekende dat in het tweede kwartaal 20,4 miljoen mensen via een Nederlandse luchthaven reisden, bijna net zoveel als in de zomer van 2016.

Rotterdam The Hague Airport bouwt een nieuwe bagagehal. Vanaf november wordt de vertrekhal aangepakt om het toenemende aantal reizigers aan te kunnen.