Rohingya-rebellen kondigen wapenstilstand af

Het tijdelijke staakt-het-vuren is afgeroepen om hulporganisaties in Birma ruim baan te geven.

Rohingya-vluchtelingen arriveren bij de grens bij Teknaf in Bangladesh.
Rohingya-vluchtelingen arriveren bij de grens bij Teknaf in Bangladesh. Foto Abir Abdullah/EPA

De Rohingya-rebellen in Birma hebben een wapenstilstand afgekondigd. Het staakt-het-vuren gaat zondag in en zal een maand duren. Dat meldt persbureau Reuters zaterdagavond.

In Birma is een humanitaire crisis gaande. De VN meldden vrijdag dat er de afgelopen weken minstens 270.00 Rohingya-moslims naar Bangladesh zijn verdreven door het oplaaiend geweld. Nog eens 30.000 niet-moslims zouden binnen de Birmese landsgrenzen zijn gevlucht om het geweld tussen het Birmese leger en de rebellen te ontlopen.

Lees ook: ‘Birma pleegt misdaden tegen menselijkheid op Rohingya’

De vluchtelingenstroom begon in augustus nadat Rohingya-rebellen aanvallen uitvoerden op tientallen politieposten. Het Birmese leger reageerde vervolgens met “opruimacties” in de regio.

De islamitische Rohingya vormen een minderheid in het overwegend boeddhistische land. Volgens de VN worden ze stelselmatig gediscrimineerd en hebben de Birmese veiligheidsdiensten zich schuldig gemaakt aan moordpartijen, martelingen en verkrachtingen.

Lees ook: Rohingya worden opgejaagd als vee

In augustus bracht een adviescommissie die oplossingen probeert te vinden voor het conflict in de Birmese deelstaat rakhine een laatste rapport uit. De commissie roept de Birmese overheid daarin op om de economische ontwikkeling en sociale ongelijkheid in Rakhine aan te pakken en zo het geweld tussen boeddhisten en de islamitische Rohingya te stoppen.