Podia en festivals bevrijd van sores

Foto ANP / Robert Vos

Mike van Gaasbeek (42) begon Stager uit irritatie over de dure ticketsystemen waar hij mee moest werken als zakelijk directeur van het podium WORM. Hij zag toe hoe soms een derde van de kaartopbrengst naar een ‘ticketboer’ toe ging.

„Zonder naïviteit en frustratie zou er nooit iets groots kunnen ontstaan. In de branche van ticketing neem je het namelijk op tegen grote jongens.” Daarnaast was er een behoefte aan één softwaresysteem waarmee de organisatie van evenementen geregeld kon worden. „Ik was bijna al mijn tijd bezig met het synchroniseren van verschillende informatiestromen. Wat dat betreft begon Stager ook met een idealistisch doel om de evenementenwereld te veranderen. Ik wilde meer doen dan alleen een ticket met een barcode maken. Het idee was om collega’s te bevrijden van alle sores die er bij het organiseren van evenementen komt kijken.”

Van Gaasbeek keek bij alle Rotterdamse podia hoe zij werkten. „Het productieproces van een evenement is bijna overal hetzelfde. Ook zij werkten met verschillende systemen waardoor je informatie soms tien keer moet invoeren. Stager is bedoeld om het productieproces van evenementen zo efficiënt mogelijk te laten verlopen zodat je tijd overhoudt om met de inhoud bezig te zijn.”

Met Stager regel je onder meer de ticketverkoop, mailings, personeelsplanning, relatiebeheer en de website (CMS). „Omdat we een intelligent softwaresysteem hebben kun je met een overlapanalyse van ticketaankopen een specifieke doelgroep selecteren en die met een druk op de knop een e-mail sturen over een specifiek concert, inclusief de link om een ticket te kopen.”

Sinds januari vorig jaar is Stager een serieuze start-up, met een eigen kantoor en ontwikkelaars in dienst. Een jaar geleden stopte Van Gaasbeek na 14 jaar bij WORM en richtte hij zich volledig op Stager, dat nu een paar honderd klanten heeft. „Dat begon met festivals en podia in Rotterdam, maar inmiddels werken we van Maastricht tot Texel.” Van Gaasbeek hoopt met Stager ooit internationaal te gaan, maar vooralsnog zijn de taalkeuzes op de website ‘Nederlands’ en ‘Rotterdams’.