Ontslagen ambtenaar antiradicalisering A’dam stapt naar rechter

Volgens de gemeente maakte ze zich schuldig aan belangenverstrengeling, maar haar advocaat zegt dat ze geen strafbare feiten pleegde.

De Amsterdamse raadszaal op archiefbeeld.
De Amsterdamse raadszaal op archiefbeeld. Foto Koen van Weel/ANP

Een ambtenaar van de gemeente Amsterdam die eind augustus strafontslag kreeg vanwege belangenverstrengeling, stapt naar de rechter. Ze is het niet eens met het ontslag, zegt haar strafrechtadvocaat Richard Korver tegen Het Parool: “De stelling van mijn cliënt is dat er door haar geen strafbare feiten zijn gepleegd.”

Tegenover NRC wil Korver niet verder uitleggen wat de beweegredenen van zijn cliënt zijn om naar de rechter te stappen en wat de insteek van de rechtszaak is: “Daarvoor moet u bij de arbeidsrechtadvocaat van mijn cliënt zijn, maar zij hebben er voor gekozen dit niet via de pers uit te vechten.” Wie de arbeidsrechtelijke advocaat van de ambtenaar is, zegt Korver niet.

De ambtenaar gaf leiding aan het team van de gemeente dat radicalisering en polarisatie tegen moest gaan. Sinds februari loopt er een onderzoek naar haar door de integriteitscommissie van de gemeente. Medio juli werd ze geschorst, en na een tussenrapportage eind augustus volgde ontslag.

Relatie niet gemeld

Volgens de integriteitscommissie zorgde ze dat “een relatie” via verschillende bedrijven opdrachten voor de gemeente mocht uitvoeren, terwijl haar leidinggevenden niets van die relatie wisten. Burgemeester Van der Laan zei dat er geen indicaties zijn dat haar gedrag gevolgen had voor de inhoud van het werk.

Naast het ontslag heeft de gemeente ook de samenwerking met een aantal mensen en bedrijven die door de ambtenaar waren binnengehaald stopgezet. In oktober licht burgemeester Van der Laan toe welke personen en bedrijven dat zijn en wat zij concreet deden bij de aanpak van radicalisering in de stad.