Klinkende overwinningen voor Ajax en Feyenoord

Eerder op de avond eindigde Feyenoord in 2-4 en won ADO met 1-2 van Willem II.

Klaas Jan Huntelaar viert zijn 1-0 met David Neres.
Klaas Jan Huntelaar viert zijn 1-0 met David Neres. Foto Olaf Kraak/ANP

Feyenoord en Ajax hebben zaterdagavond in de Eredivisie geen punten laten liggen. De landskampioen won op bezoek bij Heracles Almelo met 2-4, terwijl Ajax thuis PEC Zwolle met 3-0 versloeg.

Voor rust leek Feyenoord al zeker van zijn vierde Eredivisiezege van het seizoen. Heracles kwam er nauwelijks aan te pas, en na twintig minuten spelen kwamen de Rotterdammers binnen een tijdsbestek van amper elf minuten op een 0-3-voorsprong. Om precies te zijn dankzij drie schoten van buiten het zestienmetergebied: twee van Steven Berghuis (22ste en 29ste minuut) en één van Jean-Paul Boëtius (33ste minuut).

In de laatste twintig minuten werd het toch nog zweten voor Feyenoord, dat overigens in de eerste helft spits Nicolai Jörgsen geblesseerd had zien uitvallen. Feyenoord dacht de buit binnen te hebben, waarna Heracles van de verslapte concentratie profiteerde. Reuven Niemijer bracht Heracles weer terug in de wedstrijd. Hij scoorde in de 73ste minuut, en via een penalty in de 81ste minuut. Een stunt bleef uit, want Feyenoord-invaller en -debutant Sam Larsson maakte in blessuretijd de 2-4.

Weinig overtuiging bij Ajax

Ajax won weliswaar met 3-0, maar van veel overtuiging was nauwelijks sprake. Klaas-Jan Huntelaar opende al in de zesde minuut de score. Daarna kregen de Amsterdammers nog een aantal kansen, die ze niet benutten. In de tweede helft leek PEC wat scherper. Hakim Ziyech miste namens Ajax een penalty, wat hem vorige week al gebeurde toen hij uitkwam voor Marokko. In de 71ste tekende Ziyech alsnog voor de 2-0. Twee minuten voor tijd maakte Huntelaar er 3-0 van.

Voor PEC was het de eerste nederlaag dit seizoen. De ploeg blijft voorlopig vijfde staan op de ranglijst. Feyenoord staat alleen bovenaan, met drie punten voorsprong op PSV. Die club heeft wel één duel minder gespeeld, en komt morgen in actie op bezoek bij SC Heerenveen.

Vitesse en ADO winnen

Vitesse had zaterdagavond weinig moeite met Excelsior. Voor de rust profiteerde Luc Castaignos bij een corner na het mistasten van doelman Ögmundur Kristinsson. Tim Matavz schoot in de 53ste minuut de 0-2 binen uit een penalty. In de 74ste minuut verdween de spanning definitief uit Woudestein: Bryan Linssen schoot de bal vanaf grote afstand in de goal, waarmee de eindstand op 0-3 uitkwam.

Eerder op de avond won ADO Den Haag uit bij Willem II voor het eerst dit seizoen een Eredivisieduel. In Tilburg kwam ADO na ruim een half uur op voorsprong door een benutte penalty van Abdenasser El Khayati. Een kwartier voor tijd tikte Fran Sol namens Willem II van dichtbij de 1-1 binnen. Toch was de winst uiteindelijk voor de ploeg uit Den Haag: El Khayati maakte in de 86ste minuut de 1-2.