Recensie

Recensie Uit eten

Biologisch is het buzzwoord

Ook in wijnland Australië is de biologische productie in opkomst, ziet

Vorige week schreef ik over de sprong voorwaarts die het biologische wijngaardenieren in onze ‘oude wereld’ heeft genomen. Met een verdrievoudiging van het ‘schone’ wijngaardareaal in de afgelopen tien jaar tot gevolg. En Italië dat het afgelopen jaar de kroon spande met een groei van 13 procent. Maar ook in de wijnlanden uit de nieuwe wereld is organic het buzzwoord.

Neem Australië. Weliswaar bedraagt het aandeel van biologisch gecertificeerde wijnen in Australië nog slechts 1 procent, maar uit het meest recente rapport van Wine Australia blijkt dat de exportmarkt in 2016 in volume met 50 procent groeide. En dat – net als in Italië – de waarde eveneens fors toenam.

Nu gaat de overstap van ‘gewoon’ druiven verbouwen naar biologisch niet altijd zonder slag of stoot. Wellicht herinnert u zich dat een aantal jaren geleden er in 90 procent van de onderzochte biologische Franse wijnen toch herbiciden en pesticidenwerden aangetroffen. Wind of grondwater bleken te hebben ze meegevoerd vanuit wijngaarden waar de collega’s wat minder ophadden met het milieu. Onlangs berichtte ook de Australische pers over een wijngaard van 60 hectare in Victoria die plots kwantitatief en kwalitatief fors minder rendeerde. Oorzaak: de buurman had de belendende percelen wat al te druistig besproeid met glyfosaat, een bestrijdingsmiddel dat ook in Europa gretig aftrek vindt. De rechter vonniste schuldig en kende de getroffen wijnboer een miljoenenschadevergoeding toe.

Al lang voordat biologisch een marketinginstrument werd, was d’Arenberg in McLaren Vale al doende de planeet te bescherming. Inmiddels beperkt de vierde generatie van de Osborn-familie de ecologische voetafdruk, die wijnmaken achterlaat, tot een minimum. Zij heeft een van haar rode wijnen The Anthropocene Epoch gedoopt. Daarmee verwijst zij naar het nieuwe geologische tijdperk dat begonnen is rond 1950 toen de mens kernproeven begon te doen, de vervuiling door plastic toenam en de CO2-uitstoot grenzeloos werd.

Gelukkig valt van de wijn zelf niets te vrezen. We drinken een glas. Zolang het nog kan.