Bij nandoes broedt superpapa eieren uit

Hoe dieren hun kinderen grootbrengen leer je op de tentoonstelling ‘Mama!’ Met schitterende beelden.

Foto Shutterstock

Als jij straks het huis uit gaat, ben je 18 of 20 jaar oud, of misschien wel 16 of 26 jaar. Hoe dan ook woon je járen lang thuis bij je ouders voordat je op jezelf gaat wonen. Dat is langer dan welk dier ook. Zo wonen veel vogels maar een paar weken in het nest, nadat ze uit het ei zijn gekropen.

Dieren brengen hun jongen namelijk op ongelooflijk veel verschillende manieren groot. Daarover kun je veel leuke dingen leren op de tentoonstelling Mama! inMaastricht. IJsvogels maken van het nest een haast onneembaar fort, door een nestgang te graven in de steile oever van een beek. De moedermelk van de grijze zeehond bestaat voor de helft uit vet, zodat de baby-zeehond een lekkere speklaag kan maken tegen de kou.

Nu kan je veel van dit soort weetjesook wel vinden op internet. Maar dan zie je niet de schitterende beelden van deze tentoonstelling. De dierenfoto’s zijn reusachtig groot en adembenemend, zoals die van de papegaaiduiker hiernaast. En de opgezette dieren zijn zo levensecht dat je bijna denkt dat de jonge vosjes echt dollen en de berenwelpen rollen.

Bovendien zijn de weetjes echt goed gevonden. Wist je bijvoorbeeld dat er veel zorgzame vaders zijn? Bij de driedoornige stekelbaars beschermt de vader de eitjes door te wapperen met zijn borstvinnen; zo stroomt er steeds vers, zuurstofrijk water door het nest. Het mannetje van de nandoe – een loopvogel – bebroedt alle eieren van al zijn vrouwen. Als de eieren zijn uitgekomen, zorgt hij nog zes weken voor zijn kinderen. Papa!

‘Mama!’ is tot en met 19 november te zien in het Natuurhistorisch Museum in Maastricht.