Arbeidshandicap

Overheid gaat meer mensen met een beperking aannemen

Alle overheden worden verplicht meer mensen met een beperking in dienst te nemen. Dat heeft het kabinet vrijdag besloten. Het gaat om circa drieduizend banen, aldus demissionair staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken, PvdA).

Mocht dat aantal niet worden gehaald, dan kan dat leiden tot een boete van 5.000 euro per niet-correct opgevulde werkplek.

De staat komt op dit moment het sociaal akkoord niet na dat met de sociale partners is gesloten en dat voorziet in 125.000 banen vóór 2026 voor mensen met een zogeheten arbeidshandicap. Een vijfde daarvan moet bij de overheid werken.

Klijnsma zei teleurgesteld te zijn dat de overheid achterloopt in het nakomen van de afspraken. Minister Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) gaat een plan van aanpak maken met alle overheidswerkgevers, zodat er „als de drommel een inhaalslag komt”, schrijft ze. Dat plan van aanpak wordt naar verwachting nog voor het einde van het jaar gepresenteerd. De commerciële sector ligt wel op schema. (NRC)