Opinie

‘Aboutaleb hoort niet aan de Haagse formatietafel te zitten’

Stelling De wens van de Rotterdamse burgemeester om mee te praten over het regeerakkoord krijgt geen steun in de gemeenteraad.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) zei in televisieprogramma Buitenhof dat hij om de tafel wil met de leiders van VVD, CDA, D66 en CU om invloed op het regeerakkoord uit te oefenen. „Maar ze bellen me niet”, zo zei hij. Klopt zijn wens wel met de regels van de democratie? Als burgemeester is hij immers niet gekozen. De leiders van de regeringspartijen zijn dat wel. De stelling is: ‘Aboutaleb hoort niet aan de Haagse formatietafel te zitten’.

Sven de Langen, fractieleider van de CDA in de gemeenteraad: „Aboutaleb lobbyt voor zijn stad. Begrijpelijk, maar aan de formatietafel heeft hij niks te zoeken. Bovendien kan hij CDA-leider Sybrand Buma zo bellen, hij heeft wel vaker een afspraak met hem gehad. Als CDA-fractie in de raad zijn wij de democratische afvaardiging van de stad en brengen wij onze punten ook over aan de onderhandelaren, zoals een derde brug over de Maas: van Kralingen naar Rotterdam-Zuid.”

Setkin Sies, fractieleider CU/SGP: „Dat Aboutaleb met de onderhandelaren in Den Haag over het regeerakkoord praat lijkt me niet noodzakelijk. Als raadsfractie en lid van een van de toekomstige regeringspartijen geven wij onze wensen door aan Tweede Kamerlid Carola Schouten. Zij is Rotterdamse en onderhandelt over het regeerakkoord.”

Samuel Schampers, fractieleider D66: „Terecht dat Ahmed direct met de onderhandelaren wil praten over het regeerakkoord. Als burgemeester van Rotterdam heeft hij met speciale problematiek te maken die je alleen in grote steden ziet en werknemers- en werkgeversorganisaties mogen ook meepraten. Maar zelf geven we onze eigen wensen - zoals een oeververbinding van Kralingen naar Zuid - ook door aan de fractie in Den Haag, zoals aan D66-Kamerlid Wouter Koolmees, die over het regeerakkoord onderhandelt en in Rotterdam woont.”

Antoinette Laan, fractieleider VVD: „Ik vind het niet logisch dat Aboutaleb mee onderhandelt over het regeerakkoord, ook niet namens de grote steden. Dan kan iedereen met bijzondere belangen wel aan tafel gaan zitten, zoals medici en verzekeraars. Dat werkgevers en werknemers wel meepraten over het regeerakkoord komt doordat hun belangen alle Nederlanders raken. Maar dat Aboutaleb dat wíl, begrijp ik wel. De toekomstige regeringspartijen CDA en CU behartigen vooral de belangen van de regio. Hij wil de belangen van de grote steden in de kijker spelen.”