Zware aardebeving voor kust van Mexico, waarschuwing voor tsunami

Stille Oceaan

Een aardbeving met een kracht van 8.1 op de schaal van Richter heeft donderdagavond laat (lokale tijd) in Mexico minstens vijf levens geëist, meldt AP. De beving vond plaats voor de Mexicaanse zuidkust. Het Amerikaanse meteorologisch instituut NOAA heeft daarom gewaarschuwd voor tsunami’s.

Het epicentrum van de beving ligt in de Stille Oceaan, 87 kilometer onder de plaats Pijijiapan, zo’n 750 kilometer Mexico-Stad. Ook daar was de beving voelbaar. Mensen renden de straat op, aldus een ooggetuige volgens Reuters. In de staat Tabasco kwamen twee kinderen om. Eén van van hen stierf toen het bedolven werd onder een instortende muur. In een ziekenhuis stierf een baby toen zijn beademingsapparatuur door stroomuitval stopte. De overige drie doden vielen in San Cristóbal de las Casas, in de staat Chiapas.

Het NOAA waarschuwt dat Mexico in de loop van vrijdag te maken kan krijgen met vloedgolven van meer dan drie meter hoog. Ook Guatemala, El Salvador, Costa Rica, Nicaragua, Panama en Honduras kunnen tsunami’s verwachten.

Het zou volgens de Mexicaanse autoriteiten gaan om de sterkste aardbeving die het land sinds 1985 heeft getroffen. In het aardbevingsgebied zijn inmiddels meerdere kleine naschokken geweest, met een kracht van om en nabij de 5 op de schaal van Richter. (AP, Reuters)