‘We huren u niet in, omdat u een PVV-achtergrond heeft’

Kandidaat-gemeenteraadsleden voor de PVV komen soms moeilijker aan een baan. Ook hun sociale leven kan onder hun partijkeuze lijden.

Er zit „een zeker risico” in de keuze om PVV-politicus te worden.
Er zit „een zeker risico” in de keuze om PVV-politicus te worden. Foto Koen van Weel/ANP

Kandidaat-gemeenteraadsleden voor de PVV moeten er rekening mee houden dat hun zakelijke en sociale leven ernstig lijdt onder hun keuze voor de partij van Geert Wilders. Dit blijkt uit verhalen van 21 voormalig lokale- en regionale PVV-politici met wie NRC sprak.

Sommigen van hen blikken voor het eerst uitgebreid terug op hun PVV-tijd. Acht kwamen nadien niet meer aan een baan of kregen minder opdrachten. Verscheidene geïnterviewden zijn bedreigd, sommigen verloren het contact met vrienden of familie.

De PVV wil in maart 2018 in zestig gemeenten meedoen aan de raadsverkiezingen. Een grote stap: de PVV is nu naast de landelijke fractie alleen actief in Den Haag en Almere, en in alle twaalf Provinciale Staten. Op dit moment is de selectie van kandidaten in volle gang. Volgens partijleider Wilders zit er „een zeker risico” in de keuze om PVV-politicus te worden.

Lees ook: Een keuze voor de PVV verandert je leven. Voorgoed

Dat klopt, zeggen de oud-PVV’ers, vooral bij het vinden van werk. Sommigen voelen zich genoodzaakt hun PVV-verleden te verzwijgen. Antoine Janssen, oud-PVV-gedeputeerde in Limburg, liep opdrachten mis toen hij als zzp’er actief was als projectmanager. Janssen: „Dan kreeg ik te horen: ‘We gaan het toch niet doen, omdat u een PVV-achtergrond heeft.’”

Wie politiek actief wil worden voor de PVV moet erop bedacht zijn dat eigen inbreng niet altijd wordt gewaardeerd door Wilders. Wie kritiek uit, blijft meestal niet lang. Jan Kerkhoff, oud-Statenlid in Noord-Brabant: „Zo werkt het bij die partij. Ik werd te kritisch. Dan lig je er heel snel uit.”