Vrouw vecht boete voor wildplassen aan

Wildplassende vrouw

Naar de rechter voor wildplassen? De Amsterdamse Geerte Piening (23) doet het. Bij haar eindigde in mei 2015 een dansnacht op het Leidseplein met een treurige aftocht, toen agenten haar op de bon slingerden voor wildplassen.

Ze kon niet anders, aldus Piening. Nádat de lichten aangingen en de jassen waren gepakt, had ze zich gerealiseerd dat ze moest plassen. Van het personeel mocht het niet meer. Andere cafés waren dicht en alleen voor mannen waren er plaspalen te vinden op het plein. Thuis dan maar, dacht Piening. Maar haar blaas seinde dat het niet ging lukken. De alcohol hielp daarbij niet.

Piening stelde zich verdekt op achter een betonblok, twee vrienden schermden haar af. „Ze komen”, waarschuwden zij toen drie agenten naderden. Ja, ze komen..., dacht Piening. „Ik kon al niet meer stoppen. Het bleef maar komen.”

147 euro, was de boete. Piening zocht voor haar bezwaarschrift uit waar ze dan wel had moeten plassen: voor mannen waren er 35 plasgelegenheden in het centrum, voor vrouwen één, maar te ver.

De Amsterdamse gaat in haar pleidooi verwijzen naar een opinie-artikel dat in augustus in NRC verscheen, met de wervende titel 'Oproep aan alle vrouwen: ga ook wildplassen'. Twee vrouwelijke auteurs betogen dat er op festivals en in de openbare ruimte voor mannen veel meer mogelijkheden – plaspalen, urinoirs, plaskrullen – zijn, waar vrouwen met dezelfde behoefte het moeilijk hebben.

Is Piening koppig? „Het is misschien wel eigenwijs om dit aan te vechten en iets te beginnen waarvan je al weet dat je het niet kan winnen”, zegt ze. „Maar er moet toch iets geregeld worden voor vrouwen, dat gebeurt anders niet.”