Verschillen blijven minimaal in Vuelta

Ronde van Spanje De Belg Sander Armée heeft de achttiende etappe in de Vuelta gewonnen. Leider Chris Froome pakte weer wat seconden terug.

Een grootse zege voor de Belg Sander Armée, in de achttiende etappe.
Een grootse zege voor de Belg Sander Armée, in de achttiende etappe. Foto JOSE JORDAN/AFP

De Belg Sander Armée heeft met de achttiende etappe in de Ronde van Spanje de mooiste zege uit zijn carrière behaald. De 31-jarige renner van Lotto-Soudal reed donderdagmiddag na een rit over 169 kilometer op het slotklimmetje naar Santo Toribio de Liébana weg van medevluchter Aleksei Loetsenko uit Kazachstan. Het tweetal was in de slotfase ontsnapt uit een kopgroep met twintig renners, onder wie de Nederlander Antwan Tolhoek van LottoNL-Jumbo. Die eindigde als negende, met een achterstand van 1.38 minuut.

De klassementsrenners kwamen pas zo’n tien minuten na de winnaar over de finish, met de Italiaan Fabio Aru (Astana) voorop. Aru liep twaalf seconden in op rodetruidrager Chris Froome (Team Sky), die deze keer standhield en zelfs 21 seconden won op nummer twee Vincenzo Nibali.

De nummer drie in het algemeen klassement, de Nederlander Wilco Kelderman, ging opnieuw goed mee en kwam vier tellen na de Britse klassementsleider over de streep. De kopman van Sunweb had zijn Russische belager Ilnoer Zakarin, zijn grootste concurrent voor het podium, in het wiel.

Kelderman handhaafde zich daarmee op de derde plaats en maakte zelfs 17 seconden goed van zijn achterstand op de nummer twee in het klassement Nibali. De Italiaan kraakte in de slotkilometer van de lastige aankomst en staat nu 1.37 minuut achter op Froome. Zijn voorsprong op Kelderman bedraagt nog veertig seconden. De Nederlander heeft zelf nog 12 seconden voorsprong op Zakarin, die vierde staat.

Kelderman tevreden

Kelderman had tijdens de etappe geen moment aan een ontsnapping gedacht. „Het was volle bak koersen, ik heb gevolgd en dat was nog lastig genoeg”, zei hij tegenover het ANP. „De koers was hard zat. Op de voorlaatste klim ben ik een keer meegesprongen met Alberto Contador. Ik zag hem praten met Vincenzo Nibali en demarreren. Als je dan mee kunt en zij trekken door, heb je een kans. Maar niemand kwam echt weg”, aldus Kelderman, die zich in de slotweek van de Vuelta nog steeds goed voelt. „De sterksten blijven over en daar hoor ik gewoon bij.”

Hij hoopt de heuvelachtige rit van vrijdag goed door te komen en rekent op een zware voorlaatste rit op zaterdag, naar de top van de gevreesde Angliru. „Ik ben die berg nog nooit opgefietst en ken hem alleen van televisie. Ik weet wel dat het een heel steile klim is, waar de verschillen worden gemaakt. We zullen het zien.”