Opnieuw aanhoudingen in zaak cokesmokkel Urkse viskotter

De twee verdachten gebruikten crypto-telefoons op de Ennetcom-server, die vorig jaar in Canada in beslag is genomen.

Foto iStock

Twee mannen zijn deze week aangehouden wegens hun betrokkenheid bij de invoer van 260 kilo cocaïne aan boord van een viskotter uit Urk. De politie kwam de twee op het spoor, omdat de verdachten gebruikmaakten van zogenoemde crypto-telefoons.

Het tweetal, een 30-jarige man uit Amstelveen en een 42-jarige man uit Hippolytushoef, gebruikten crypto-telefoons op de Ennetcom-server, die vorig jaar in Canada in beslag is genomen, aldus het Openbaar Ministerie. Dergelijke telefoons werken op basis van het zogenoemde PGP (Pretty Good Privacy) protocol. Bellen met de speciale telefoons is niet mogelijk: ze zijn alleen bedoeld om versleutelde berichten mee te versturen.

In maart wist de politie voor het eerst berichten van PGP-telefoons te kraken. Er werden ruim 3,6 miljoen berichten die via de servers verstuurd werden van het bedrijf Ennetcom inzichtelijk gemaakt. De berichten zouden onder andere informatie bevatten over lopende zaken rond witwassen, overvallen en liquidaties.

Bekijk ook de uitlegvideo: Dit is hoe de politie de onderwereld ontmaskert

In het onderzoek naar de drugssmokkel op de viskotter, werden eerder al vijf mannen aangehouden in de haven van Harlingen. Zij bevinden zich sindsdien in voorlopige hechtenis en de behandeling van hun strafzaak begint volgende week.