Titel voor Curaçao en de vrijheid

Tennis Jean-Julien Rojer won met Horia Tecau het dubbelspel bij de US Open. Het is, na Wimbledon (2015), hun tweede grandslamtitel.

Jean-Julien Rojer (links) en Horia Tecau met de trofee na hun overwinning op het Spaanse duo Feliciano López/Marc López in de finale van de US Open.
Jean-Julien Rojer (links) en Horia Tecau met de trofee na hun overwinning op het Spaanse duo Feliciano López/Marc López in de finale van de US Open. Foto Al Bello/AFP

Een paar minuten nadat Jean-Julien Rojer met een gedecideerde volley het beslissende punt had gemaakt in de finale van de herendubbel, won de geboren Antilliaan ook de harten van de Amerikaanse fans in het Arthur Ashe Stadium. Hij bedankte zijn vrienden en familie op Curaçao. „Ze konden er helaas niet bij zijn vanwege de orkaan.” Vervolgens kwam zijn bijzondere shirt ter sprake, fel geel met een afbeelding van het Amerikaanse Vrijheidsbeeld. „Een vriend van mij heeft het gemaakt na de rellen in Charlottesville. Om vrede en vrijheid te promoten. Hopelijk bewegen we met elkaar in die richting.”

Laatste Nederlandse zege in 1994

Samen met de Roemeen Horia Tecau won de 36-jarige Rojer vrijdagavond in twee sets de finale van de herendubbel bij de US Open van het Spaanse duo Feliciano López en Marc López: 6-4 en 6-3. Het was de tweede grandslamtitel voor de vaste dubbelspeler van het Nederlands Davis Cup-team en zijn Roemeense partner, die in 2015 ook al wonnen op Wimbledon. In 1994 was er voor het laatst een Nederlandse zege in de herendubbel op Flushing Meadows, toen Paul Haarhuis en Jacco Eltingh hun tweede van in totaal vijf gezamenlijke grandslamtitels behaalden. Roemenië moet nog verder terug voor het laatste herendubbel-succes in New York. In1975 won het legendarische enfant terrible Ilie Nastase, samen met Jimmy Connors.

Lees ook: Vriendelijke reus Del Potro terug aan de top

Rojer speelt sinds 2014 met de vier jaar jongere Tecau. In hun eerste jaar samen wonnen ze direct acht ATP-titels. In 2015 volgde na het succes op Wimbledon ook winst in de finale van de ATP World Tour Finals. Na een minder seizoen in 2016 won het gelouterde koppel dit jaar al drie toernooien. Op de US Open werd onder meer gewonnen van de titelverdedigers Jamie Murray en Bruno Soares en van het als eerste geplaatste koppel Henri Kontinen/John Peers. In de finale tegen López en López, geen familie, sloegen ze op de beslissende momenten toe. „We moesten er hard voor vechten”, zei Tecau.

560.000 euro

Het dubbelspel staat qua geld en prestige in de schaduw van het enkelspel. Toch verdiende het winnende koppel tijdens het best betaalde grandslamtoernooi van New York nog altijd 675.000 dollar (ongeveer 560.000 euro) met hun titel. In totaal sloeg Rojer, die voor 2014 successen boekte met de Amerikaan Eric Butorac en de Pakistaan Aisam-Ul-Haq Qureshi, in het dubbelspel sinds 2010 in totaal al ruim 3,3 miljoen euro bij elkaar.

Volgende week speelt Rojer met het Nederlands Davis Cup-team in Den Haag tegen Tsjechië. De in Brievengat, een dorpje even buiten Willemstad, geboren routinier is een vaste waarde in het dubbelspel sinds hij in 2012 het team van de Nederlandse Antillen verruilde voor dat van Nederland. Als tennisser groeide hij op in de VS, waar hij als College-speler in Los Angeles met onder anderen Pete Sampras trainde. „Ik kom hier al sinds mijn twaalfde en vind dit een geweldig land”, sprak hij na de gewonnen finale. „Ik ben blij dat ik hier mag komen om mijn werk te doen.”