Thuiskok

Madeleines

We sluiten de week af met een klassieker met een bijna magische bijklank: de madeleine. Proust vereeuwigde het kleine cakeje in zijn roman en sindsdien is het bijna synoniem aan de schrijver en zijn lijvige À la recherche du temps perdu. Een monument van een cakeje. Er zijn verschillende variaties en aan dit recept van Landemaine valt op dat er, helaas, geen citroenschil in zit. Meteen uit de oven serveren en smullen, met Brel op de achtergrond: ‘Madeleine c’est mon Noël, c’est mon Amérique à moi.’ Meng de zachte boter, de suiker, de rietsuiker en het zout in een roestvrijstalen kom met behulp van een spatel.

Voeg de van tevoren door elkaar geklopte honing en eieren toe en meng vervolgens om een homogeen deeg te krijgen. Plet het vanillestokje met een aardappelmesje. Splijt het stokje in de lengte en schraap met het mes de vanille eruit. Doe het vanilleschraapsel zonder het stokje in de roestvrijstalen kom. Zeef het meel en de gist boven de roestvrijstalen kom en meng een laatste keer. Dek het madeleinemengsel wanneer het mooi glad is luchtdicht af met contact en laat het minstens 24 uur in de koelkast rusten. Verwarm de oven tot 210 graden. Beboter de vakjes van de madeleinevorm met het kwastje met de zachte boter. Vul ze tot driekwart met de spuitzak of een grote lepel. Bak 8 à 10 minuten.