Persoon met uitreisverbod kreeg door fout toch paspoort

Dat heeft minister Plasterk laten weten. Het document is inmiddels weer ingetrokken.

Een Nederlands paspoort.
Een Nederlands paspoort. Foto Lex van Lieshout / ANP

Bij vier personen die geregistreerd stonden als een mogelijk gevaar voor de staatsveiligheid was dit ‘vlaggetje’ niet zichtbaar Basisregistratie Personen (BRP), het bevolkingsregister. Een van hen, die als terreurbestrijdingsmaatregel een uitreisverbod had gekregen, kreeg zelfs gewoon een paspoort. Dat heeft demissionair minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken; PvdA) vrijdag bekendgemaakt.

De bevindingen waren het resultaat van een jaarlijkse zelfevaluatie. De fouten zijn inmiddels hersteld, meldt de minister. Het in april onrechtmatig verstrekte paspoort is vorige maand weer ingetrokken. Plasterk heeft minister van Veiligheid en Justitie Stef Blok over de situatie ingelicht.

Handmatig overnemen

De fouten konden in het systeem sluipen doordat gemeenten signaleringen die in het Register Paspoortsignaleringen (RPS) worden gedaan handmatig moeten kopiëren naar het bevolkingsregister. Omdat hier fouten kunnen worden gemaakt en zijn gemaakt, wordt volgens Plasterk gewerkt aan het optuigen van een geautomatiseerd systeem.

Hoewel het maar een keer mis ging bij mensen die een ‘vlaggetje’ hadden vanwege de staatsveiligheid, kregen 74 mensen met ander soort signalering ook gewoon een paspoort. Het leeuwendeel van hen waren mensen van wie bekend was dat zij hoge schulden hadden.