Overheid moet gehandicapten op straffe van boete aannemen

De overheid ligt achter met het aannemen van mensen met een arbeidsbeperking. Het gaat om circa 3.000 banen.

Staatssecretaris Jetta Klijnsma
Staatssecretaris Jetta Klijnsma Foto Bart Maat / ANP

De overheid moet mensen met een arbeidshandicap verplicht in dienst nemen. Dat heeft het kabinet vrijdag besloten, zo meldt demissionair staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken; PvdA).

In totaal betreft het circa drieduizend banen. Mocht de staat in gebreke blijven, kan per niet-correct gevulde werkplek een boete van 5.000 euro opleveren.

Sociaal overleg

De maatregel wordt ingevoerd vanwege het sociaal akkoord, dat de overheid op dit moment niet nakomt. Daarin is in het polderoverleg afgesproken dat er tot en met 2025 125.000 banen beschikbaar moeten komen voor mensen met een arbeidshandicap. Een vijfde daarvan moet in overheidsdienst zijn.

Klijnsma zei teleurgesteld te zijn dat de overheid achterloopt in het nakomen van de afspraken. “Collega Plasterk [minister van Binnenlandse Zaken; PvdA, red.] gaat nu een plan van aanpak maken samen met de koepel van alle overheidswerkgevers om ervoor te zorgen dat er als de drommel een inhaalslag komt”, schrijft de staatssecretaris. Dat plan van aanpak wordt naar verwachting nog voor het einde van het jaar gepresenteerd. De commerciële sector ligt wel op schema.