Notaris opgepakt om criminele activiteiten

Hij was volgens het OM betrokken bij witwaspraktijken en oplichting. Bij een doorzoeking troffen rechercheurs 12.000 euro contant aan.

Een agent van de FIOD en een politieagent tijdens een inval in een andere zaak.
Een agent van de FIOD en een politieagent tijdens een inval in een andere zaak. Foto Ginopress/ANP

Rechercheurs van de fiscale opsporingsdienst FIOD en de politie hebben dinsdag een notaris van een kantoor in de provincie Flevoland opgepakt die zich zou hebben ingelaten met criminele activiteiten. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij oplichting en witwassen, meldt het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag.

Volgens het OM is de notaris op meerdere manieren de fout in gegaan. Zo zou er op zijn derdenrekening geld zijn gestort dat afkomstig was uit in het buitenland gepleegde factuurfraude. Op een derdenrekening moeten notarissen van de wet geld onderbrengen dat zij bijvoorbeeld een tijdje in beheer krijgen van een cliënt.

Verdachte geldtransacties

Daarnaast vermoedt het OM dat de notaris documenten heeft vervalst, zodat anderen die papieren konden gebruiken bij oplichting. Ook zou de notaris verschillende keren geen onderzoek hebben gedaan naar de achtergrond van zijn cliënten, en geen melding hebben gemaakt van verdachte geldtransacties.

De woning en het kantoor van de notaris zijn doorzocht door rechercheurs van het zogeheten Combiteam, een samenwerkingsverband van de FIOD en de politie dat zich richt op witwaspraktijken door de georganiseerde misdaad. Het Combiteam heeft bij de doorzoekingen naast administratie en gegevensdragers 12.000 euro in contanten in beslag genomen. De notaris wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die zal bepalen of hij langer mag worden vastgehouden.