Interview

Muziekindustrie

Spinnin’ Records overgenomen door Warner

Spinnin’ Records is één van de iconische bedrijven achter het wereldwijde succes van Nederlandse dance-, house- en techno-muziek. Sinds de oprichting in 1999 heeft het Nederlandse label muziek uitgebracht van onder meer Afrojack, Martin Garrix en Tiësto. Nu wordt dat Nederlandse icoon overgenomen door het Amerikaanse Warner Music Group (WMG). Dat maakten de twee bedrijven donderdag bekend. Het Nederlandse label gaat volgens de partijen als zelfstandige onderneming binnen WMG verder. Medeoprichter Roger de Graaf blijft aan als bestuursvoorzitter en noemt WMG „het perfecte thuis” voor zijn bedrijf, maar mede-eigenaar Eelko van Kooten heeft besloten het bedrijf te verlaten, „om zijn interesses in andere vakgebieden verder te ontplooien”. Volgens onder meer de Financial Times betaalt Warner Music 100 miljoen dollar (ruim 83 miljoen euro) voor Spinnin’ Records, al willen de twee bedrijven dat bedrag niet bevestigen. De afgelopen jaren blijkt de Nederlandse dance-sector een aantrekkelijke plek voor buitenlandse overnames. Het grote Duitse platenbedrijf BMG, onderdeel van mediaconcern Bertelsmann, nam in 2014 al Talpa Music over, waar ook veel grote dance-artiesten onder vallen.