Orkanen

Willem-Alexander: Vertrouw op hulp

De orkaan Irma heeft de Florida Keys bereikt, een eilandengroep ten zuiden van Florida. Meer dan een miljoen mensen in de Amerikaanse staat zitten zonder stroom. Het dodental op Sint-Maarten is intussen opgelopen naar vier.

We sluiten dit liveblog

We sluiten dit liveblog af voor nu en starten bij nieuwe ontwikkelingen vannacht een vers liveblog. Wat zijn de belangrijkste gebeurtenissen van vandaag?

* Het dodental op Sint-Maarten is opgelopen tot vier, maakte premier Rutte zondagmiddag bekend op een persconferentie. Er zijn twee nog ongeïdentificeerde lichamen aangespoeld.

* Koning Willem-Alexander is op Curaçao aangekomen om zich te laten bijpraten over de gevolgen van de orkaan en hoopt later ook Sint-Maarten te kunnen bezoeken om de bevolking een hart onder de riem te steken. De koning zei dat de getroffenen moeten vertrouwen op de hulp die onderweg is.

* Het Rode Kruis en de Koninklijke Marine zijn hard aan het werk op Sint-Maarten om de bevolking van voedsel en drinkwater te voorzien. De mariniers hebben de situatie na de plunderingen van de afgelopen beter onder controle, maar de situatie is volgens premier Rutte nog wel fragiel.

* De wederopbouw op de Bovenwindse Eilanden wordt gecoördineerd door Hans Leijtens, die begin dit jaar opstapte als topman bij de Belastingdienst nadat de reorganisatie bij de fiscus verder was ontspoord.

* Irma heeft via Cuba en de eilandengroep Florida Keys het vasteland van Florida bereikt. De orkaan is als categorie 3 met windsnelheden tot 195 kilometer per uur aan land gegaan bij de stad Naples aan de westkust van Florida. Miljoenenstad Miami, die grotendeels is geëvacueerd, heeft alleen te maken met de randen van Irma.

* In Florida zitten in totaal meer dan twee miljoen mensen zonder stroom en zijn in het noodweer voorafgaand aan Irma al drie doden gevallen in het verkeer.

Irma bereikt vasteland Florida

Na huisgehouden te hebben op de eilandengroep Florida Keys heeft Irma zondagavond Nederlandse tijd het vasteland van Florida bereikt. De orkaan ging als categorie 3 aan land en er worden windsnelheden tot 195 kilometer per uur gemeten.

Inmiddels zitten meer dan 2 miljoen mensen in Florida zonder stroom.

Naar goed Amerikaans gebruik doen verslaggevers van de verschillende nieuwsstations in de striemende regen en wind verslag van het natuurgeweld.

Willem-Alexander: Vertrouw op hulp

Koning Willem-Alexander roept de getroffenen op Sint-Maarten op vertrouwen te hebben in de noodhulp. Dat tekende ANP op uit zijn mond na zijn bezoek aan de meteorologische dienst op Curaçao, waar hij zich bij liet praten over de gevolgen van Irma:

"De boodschap die ik voor de bewoners van Sint Maarten heb, is de volgende: we beseffen wat u is overkomen en we doen zo goed mogelijk ons best om iedereen te helpen die hulp nodig heeft. Vertrouw op de hulp."

Foto: Vincent Jannink / ANP ROYAL IMAGES

De koning wil deze zondag ook nog een ziekenhuis bezoeken op Curaçao waar slachtoffers liggen van het orkaangeweld.

Ravage in Cubaanse hoofdstad Havana

Afgelopen nacht raasde Irma over Cuba. Daar zijn tientallen gebouwen ingestort, veel daken van huizen gewaaid en grote delen van de hoofdstad Havana overstroomd. Uit voorzorg waren meer dan een miljoen mensen op het eiland geëvacueerd.

Delen van het centrum van Havana staan volledig onder water. Foto: Yamil Lage / AFP PHOTO

Foto: Yamil Lage / AFP PHOTO

Irma kwam aan land als orkaan van categorie 5, maar zwakte gaandeweg af tot categorie 3. In Havana werden windstoten gemeten tot 170 kilometer per uur en tientallen gebouwen overleefde dat niet.

Foto: Yamil Lage / AFP PHOTO

Ook is op vrijwel het gehele eiland het elektriciteitsnetwerk uitgevallen, maakte president Raul Castro bekend.

Trump 'ernstig bezorgd' over Irma

De Amerikaanse president Donald Trump wendt alle middelen van de federale regering aan om Florida te helpen en is 'ernstig bezorgd' over Irma. Dat zei vice-president Mike Pence zondag:

"De briefing die we kregen op Camp David vanmorgen zorgde voor grote bezorgdheid over de gevolgen van de storm die langs de westkust omhoog trekt en steden en levens in gevaar kan brengen."

Natuurrampen kunnen de loopbaan van presidenten maken of breken, schreef NRC eerder naar aanleiding van orkaan Harvey. Trump lijkt zich bewust van die risico’s.

Lees dat hele verhaal hier: Bewijst Trump zich als crisismanager?

Het resort Mar-a-lago van president Trump aan de oostkust van Florida is ontruimd vanwege de komst van Irma. Ook een landgoed van Trump op het Franse gedeelte van Sint-Maarten kreeg te maken met de orkaan.

Willem-Alexander bezoekt meteorologische dienst Curaçao

Direct na landing op Curaçao heeft koning Willem-Alexander zich bij de meteorologische dienst op het vliegveld bij laten praten over de gevolgen van Irma. De koning bezoekt Curaçao samen met minister Plasterk en zal later ook naar een ziekenhuis gaan waar slachtoffers van de orkaan liggen. Als het kan gaat hij ook naar Sint-Maarten gaan om de hulpverlening van dichtbij te volgen en om de bevolking een hart onder de riem kan steken.

De Franse president Emmanuel Macron reist dinsdag naar het Franse deel van Sint-Maarten, liet minister van Binnenlandse Zaken Gerard Collomb zondag weten.

Levensgevaarlijke waterstijging verwacht aan westkust Florida

Het National Hurricane Center heeft een dringende waarschuwing afgegeven voor snel stijgend water bij de stad Naples aan de westkust van Florida.

"Met het passeren van het oog van Irma de komende uren zal de wind richting land draaien en zal het waterniveau langs de zuidwestkust van Florida in een paar minuten heel snel stijgen. BLIJF WEG VAN HET WATER! Er worden vloedgolven van 3 tot 4,5 meter verwacht.

Irma is inmiddels wel wat afgezwakt tot een orkaan van categorie 3. Daarmee worden er nog wel altijd windsnelheden bereikt tot 195 kilometer per uur. De orkaan bevond zich rond 20 uur Nederlandse tijd zo'n 50 kilometer ten zuiden van Naples en trekt met een snelheid van ongeveer 19 kilometer uur naar het noorden.

Rode Kruis probeert radiozender in de lucht te krijgen op Sint-Maarten

Een team hulpverleners van het Rode Kruis vertrekt nog deze zondag van Curaçao naar Sint-Maarten. De hulpverleners gaan onder andere proberen een radiozender in de lucht te krijgen om de communicatie rond de hulpverlening te verbeteren. Ook trekken twee specialisten met drones over het eiland om te kijken waar de nood het hoogst is.

Verder komen er zonnepanelen naar Sint-Maarten, zegt een Rode Kruis-woordvoerder tegen ANP:

"Deze panelen zetten we dit keer voor het eerst in bij de noodhulp. Het zijn een soort matjes met zonnecollectoren waarmee grotere apparaten zoals kettingzagen van stroom worden voorzien. Ook zijn ze geschikt om overal op het eiland mobieltjes op te laden."

Veel eilandbewoners hebben nog geen contact kunnen leggen met familie en vrienden in Nederland.

Het leveren van drinkwater en voedsel heeft op dit moment de hoogste prioriteit. Een waterkundige gaat in kaart brengen hoe de drinkwatervoorziening kan worden hersteld.

Bij het Rode Kruis in Curaçao worden hulpgoederen voor Sint-Maarten gebracht die gedoneerd zijn door de bevolking. Foto: Arie Kievit/ANP

Maandag volgen meer hulpgoederen in de vorm van afdekzeilen, keukensets en jerrycans.

Koning Willem-Alexander aangekomen op Curaçao

Koning Willem-Alexander en minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zijn aangekomen op Curaçao, meldt persbureau ANP. Ze brengen daar onder meer een bezoek aan een ziekenhuis waar slachtoffers van orkaan Irma zijn binnengebracht.

Willem-Alexander en Plasterk worden op Curaçao geïnformeerd over de hulpverlening die vanaf het eiland wordt verleend. Daar wordt ook bekeken of en wanneer een bezoek mogelijk is aan de Bovenwindse Eilanden Sint-Maarten, Saba en Sint-Eustatius. De koning had al aangegeven dat hij tijdens zijn bezoek niemand in de weg wil lopen.

Voor het eerst twee zulke krachtige orkanen aan land in VS

Nu Irma de landsgrenzen van de VS heeft bereikt, en met een orkaankracht 4 aan land is gegaan, is er opnieuw een record gebroken. Voor het eerst sinds het gemeten wordt, kregen de Verenigde Staten in één jaar tijd te maken met twee orkanen met een orkaankracht van 4 of hoger. Eerder teisterde de orkaan Harvey al Texas en Lousiana.

In totaal zullen meer dan 8 miljoen mensen in Florida en het noordelijker gelegen Georgia te maken krijgen met de orkaankracht van Irma, meldt CNN.

Eerder brak Irma al een record door drie aaneengesloten dagen met een orkaankracht 5 over de Atlantische Oceaan en de Caraïbische eilanden te razen.

Frankrijk verdedigt zich tegen kritiek op aanpak Irma

Bewoners van het Franse deel van Sint-Maarten en FN-leider Marine le Pen hebben de Franse regering bekritiseerd vanwege de aanpak van Irma. Volgens Le Pen zijn de nood- en veiligheidsmaatregelen "zwaar onvoldoende". Eilandbewoners laten via sociale media weten zich in de steek gelaten te voelen.

Maar regeringswoordvoerder Christophe Castaner verdedigde zich zondag tegen die kritiek, meldt persbureau AP. Hij zei de woede van de inwoners goed te kunnen begrijpen, maar zegt dat noodhulp de allereerste prioriteit heeft gekregen. Ook benadrukt hij dat de regering als dagen van te voren op de hoogte was van de extreme risico's en dat er al militairen en zorgverleners waren gemobiliseerd in het nabijgelegen Guadeloupe.

Bewoners Miami juist richting oog orkaan gevlucht

Miljoenenstad Miami zou volgens de meeste voorspellingen recht op de route van Irma komen te liggen. Vele mensen zijn dan ook vanuit Miami noordelijk het binnenland in of naar het westen gevlucht, naar steden als Orlando of Tampa. Maar het oog van de orkaan zal juist over Tampa gaan razen, blijkt uit de laatste voorspellingen.

Toch is het volgens senator en voormalig Republikeins presidentskandidaat Marco Rubio veel te vroeg om terug te keren naar huis voor de mensen die Miami zijn ontvlucht, zei hij tegen CNN:

"Dit is niet het moment om de weg op te gaan en proberen terug te gaan naar huis. Nu moeten mensen juist vertrouwen hebben in waar ze zijn en alles doorstaan. Er is geen enkele plek in Florida waar geen storm zal razen."

Opgestapte topman Belastingdienst coördineert wederopbouw eilanden

De eerste hulpacties voor Sint-Maarten, Saba en St. Eustatius zijn in volle gang. Maar voor het herstel op langere termijn gaan teams van het ministerie van Binnenlandse Zaken naar de drie eilanden om te zien wat nodig is. Daarna wordt een plan voor de wederopbouw gemaakt. Oud-belastingtopman Hans Leijtens zal dat project leiden.

Hans Leijtens stapte in januari dit jaar op als directeur-generaal van de Belastingdienst. Foto: Bart Maat/ANP

Leijtens was eerder baas van de marechaussee en werd in 2015 bij de Belastingdienst aangesteld op orde op zaken te stellen, maar onder zijn leiding ontspoorde de reorganisatie van de fiscus nog verder. Hij stapte begin dit jaar op.

Lees ook: Reorganisatie bij Belastingdienst onder Leijtens verder ontspoord

Grote hijskraan Miami afgebroken

In het centrum van Miami is door de harde wind een grote hijskraan afgebroken. De kraan stond naast een in aanbouw zijnd wooncomplex. Voor zover bekend zijn er geen gewonden gevallen bij het incident.

Delen van Miami staan onder water vanwege de hevige regen, ondanks dat de stad alleen te maken krijgt met de randen van Irma. Het oog van de orkaan raast langs de westkust van Florida.

Twitter avatar BrianEntin Brian Entin This is Brickell in downtown Miami. Totally underwater. #HurrcaneIrma @wsvn w https://t.co/Fc0GsBP1T5

Het National Hurricane Center in Miami waarschuwt voor levensgevaarlijke overstromingen in het westen van Florida. Volgens het NHC kan water in de straten plaatselijk drie meter hoog komen te staan. De komende dagen zullen veel rivieren en kreken buiten hun oevers treden.

In Tampa Bay aan de westkust heeft de oceaan zich tijdelijk teruggetrokken. De kust is nu drooggevallen, maar het water zal volgens wetenschappers met alle kracht terugkeren met Irma. Dat fenomeen deed zich eerder ook voor bij de Bahama's.

Snelle Nederlandse inzamelingsacties voor Sint-Maarten

Nederland heeft snel gereageerd op de noodsituatie in de overzeese gebieden. De eerste hulpactie was in ieder geval bijna sneller op touw gezet dan de orkaan Sint-Maarten had verlaten, schrijft NRC-redacteur Milo van Bokkum.

Spotjes van het Rode Kruis riepen eind vorige week al snel op om te doneren aan Giro 5125 om de hulpoperaties te bekostigen.

Een KDC-10 toestel wordt ingeladen met hulpgoederen voor de getroffen bewoners van orkaan Irma op Sint Maarten, op de luchthaven van Curaçao. De goederen zijn betaald met geld dat is binnengekomen op giro 5125 van het Rode Kruis. Foto: Niels Wenstedt/ANP

Verder zijn er opvallend veel particuliere inzamelingsacties van mensen die kennissen hebben op Sint-Maarten of zelf behoren tot de Caribische diaspora in Nederland. Veel van die acties gaan lijnrecht tegen de adviezen van het Rode Kruis in.

Lees hier meer over alle inzamelingsacties: Hoe reageert Nederland op de verwoestingen in de Caribische landsdelen?

Groot aantal kwetsbare ouderen Florida bemoeilijkt evacuatie

De vele ouderen in Florida compliceren de voorbereidingen op Irma. Het feit dat sommige bejaarden nauwelijks kunnen lopen bemoeilijkt volgens Reuters de evacuatie.

Het aantal slachtoffers dat uiteindelijk zal vallen hangt voor een belangrijk deel af van of de kwetsbare ouderen allemaal op tijd een veilig heenkomen hebben bereikt. Uit een onderzoek uit 2008 bleek dat meer dan de helft van de slachtoffers van orkaan Katrina ouder was dan 75.

In Florida wonen volgens cijfers uit 2015 meer dan 1,6 miljoen mensen van boven de 75. Bijna de helft daarvan wordt als invalide beschouwd.

Dodental Sint-Maarten loopt op naar vier

Op Sint-Maarten zijn in totaal vier doden gevallen als gevolg van Irma. Er zijn nog twee dodelijke slachtoffers aangespoeld, meldde premier Rutte zondagmiddag op een persconferentie na crisisberaad van de meest bij de situatie betrokken ministers. Over de identiteit van de aangespoelde slachtoffers is nog niks bekend.

Minister-president Rutte sprak zijn dank uit voor de inzet van het leger bij de noodhulp op Sint-Maarten. De distributie van drinkwater en voedsel komt volgens hem steeds beter op gang. Ook is de veiligheidssituatie verbeterd na de meldingen van plunderingen de afgelopen dagen, al is dat nog wel fragiel, zegt Rutte. Volgens minister Hennis van Defensie zijn er vanaf morgen ruim 550 militairen actief op de Bovenwindse Eilanden.

Premier Mark Rutte en minister Jeanine Hennis-Plasschaert. Foto: Alexander Schippers/ANP

De evacuatie van op Sint-Maarten gestrande mensen gaat deze zondag verder. Eerst worden familieleden van politiemensen en militairen die zijn ingezet weggehaald en daarna Nederlandse toeristen. "Voor zover we die kunnen vinden", zei Rutte daar wel bij. Of er mensen worden vermist kon de premier niet vertellen.

In totaal zijn er nu zeker 24 doden geteld in het Caraïbisch gebied door Irma. In Florida zijn tot nu toe drie mensen omgekomen bij het slechte weer in het verkeer met de orkaan in aantocht.

Orkaanoverlevingsgids

The Miami Herald, de belangrijkste krant van Florida, heeft een overzicht gemaakt van alles wat je moet weten om een orkaan te overleven met links naar de belangrijkste websites en veel tips voor de voorbereiding op Irma.

Behalve voor de hand liggende adviezen als het inslaan van voldoende voedsel en drinkwater, raadt de krant mensen ook aan om niet één maar twee ontmoetingsplaatsen af te spreken met familieleden voor noodgevallen. Waarvan eentje vlakbij huis en eentje buiten de wijk.

Lees alle tips van The Miami Herald hier

Ook stelt de krant dat je maar beter geen half afgebroken takken van bomen kan halen, omdat die heel gevaarlijk worden als ze worden opgepakt door de wind. Verder adviseert The Miami Herald onder meer om zwembaden leeg te laten lopen en daar zijn er nogal veel onder de rijken in het warme Florida.

Meer dan een miljoen mensen zonder stroom in Florida

In Florida zitten inmiddels zeker 1,1 miljoen mensen zonder stroom, meldt elektriciteitsbedrijf Florida Power & Light (FPL). En Irma is nog niet eens aangekomen op het vasteland. "Bid voor ons", zei gouverneur Rick Scott van Florida in een interview met ABC News.

De orkaan raasde zondagmiddag Nederlandse tijd over de Florida Keys, een eilandengroep net ten zuiden van Florida. Daarbij werden windsnelheden tot 215 km/h bereikt.

Volgens een inwoonster van Key Haven die CNN sprak was het de ergste storm die ze ooit heeft meegemaakt. Het water stroomt hard door de straten, bomen zijn afgebroken en elektriciteitskabels zijn kapot. Over eventuele slachtoffers op de Keys is nog niks bekend.

Extra KLM-toestel voor gestrande passagiers Sint-Maarten

De KLM stuurt zondagavond een extra passagierstoestel naar Curaçao om mensen op te halen die vanwege Irma gestrand zijn op Sint-Maarten.

De Boeing 747 kan niet landen op Sint-Maarten zelf, omdat het vliegveld op het eiland zwaar beschadigd is. Passagiers worden daarom eerst met militaire vliegtuigen van Sint-Maarten naar Curaçao gevlogen.

Archieffoto van een KLM-vlucht boven Sint- Maarten. Foto: Robin Utrecht/ANP

Mogelijk volgen er meer extra vluchten de komende dagen, laat een woordvoerder van KLM weten aan persbureau ANP:

"Afhankelijk van de ontwikkelingen in de komende dagen zal KLM indien nodig meer extra vluchten inzetten. Zolang het vliegveld van Sint-Maarten nog niet open is voor commerciële passagiersvliegtuigen wordt op Curaçao gevlogen."

Kalm weer de komende dagen op Sint-Maarten na José

Orkaan José heeft nauwelijks nieuwe schade aangericht op Sint-Maarten. De orkaan trok ruim ten noorden van het eiland over de Atlantische Oceaan. De Koninklijke Marine kan onder een blauwe lucht met hier en daar een wolkje de noodhulp hervatten, meldt commandant Andre van der Kamp van marineschip Zr. Ms. Zeeland via Twitter.

De komende dagen is het rond de 30 graden op Sint-Maarten, is er maximaal windkracht 3 en is er alleen voor maandag een lichte regenbui voorspeld.

De luchtmacht meldt dat er twee C130's op weg zijn naar Sint-Maarten met extra militairen en hulpgoederen

Drie doden door verkeersongelukken Florida

Bij verkeersongelukken door de sterke wind en regen voorafgaand aan de komst van het oog van de orkaan Irma zijn in Florida zeker drie doden gevallen, meldt ABC News. In Monroe County verongelukte een vrachtwagenchauffeur nadat hij de macht over het stuur verloor.

Dreigende wolken kondigen de komst van Irma aan bij Homestead in Florida. Foto: Erik S. Lesser/EPA

De twee andere doden vielen bij een botsing in de hevige regen in Hardee County.

Oog Irma mist Miami

Grote vraag in Florida de afgelopen dagen was welke route orkaan Irma exact af zou gaan leggen. Miami en de omliggende gebieden aan de oostkant van de staat zijn uit voorzorg ontruimd, maar het oog gaat volgens de laatste voorspellingen langs de westkust van Florida. Mogelijk komt Irma niet eens volledig aan land, blijkt uit de laatst voorspelde route waar CNN over bericht.

Momenteel houdt Irma huis op de Keys, een eilandengroep net ten zuiden van Florida. Daarna zal de orkaan vooral gaan huishouden in het kustgebied tussen Fort Myers en Tampa. Dat zal morgenochtend Nederlandse tijd zijn. In het gebied Tampa Bay rondom Tampa wonen zo'n drie miljoen mensen, veel van hen zijn ouderen.

Eerste dode in Florida door orkaan Irma

Een man op de eilandengroep Florida Keys is tijdens het overtrekken van de orkaan Irma bij een crash met zijn pickup-truck om het leven gekomen. Dat heeft de politie laten weten, meldt persbureau Reuters. Voor zover bekend is het de eerste dode in Florida die als gevolgd van Irma is gestorven.

Twitter avatar ReutersUS Reuters U.S. News JUST IN: Man in Florida Keys dies in pickup truck crash, police say; believed to be state's first Irma casualty

Daarnaast is een vrouw in Miami thuis van haar kind bevallen omdat een ambulance haar niet kon bereiken wegens het noodweer. De vrouw kreeg via de telefoon advies bij haar bevalling. Later wist de brandweer de kersverse moeder wel te bereiken, waarop de vrouw en haar pasgeboren dochtertje alsnog mee naar het ziekenhuis werden genomen.

Oog orkaan Irma trekt over Florida Keys

Het oog van orkaan Irma bereikt momenteel de Florida Keys, een eilandengroep ten zuiden van het vasteland van Florida. Eerder trok het eerste deel van de orkaan van categorie 4 over de archipel. Het is nog niet bekend hoeveel schade en slachtoffers de storm tot nu toe veroorzaakt heeft.

Twitter avatar NWSKeyWest NWS Key West 8AM: Pressure continues to drop as the eye of #Irma moves into the Lower Keys. https://t.co/z05gaZGZWB

De hardste winden die tot nu toe gemeten zijn, bliezen met 215 kilometer per uur. Wanneer de storm de Florida Keys verlaten heeft, gaat Irma op weg naar de westkust van Florida. Daar ligt onder meer de stad Tampa, waar ruim 377.000 mensen wonen. Irma komt daar naar verwachting maandag aan.

Twitter avatar NWSKeyWest NWS Key West IF winds go calm, you're in the eye. Stay inside! Winds dramatically shift and will do so violently! STAY INSIDE!

Inmiddels is het aantal mensen in Florida dat zonder elektriciteit zit opgelopen tot zeker 420.000.

Marine: burgers hoeven zich niet te registreren voor evacuatie

Op Sint-Maarten hebben sommige burgers via een overheidsnummer te horen gekregen dat zij zich moeten melden of registreren om te worden geëvacueerd. De Koninklijke Marine laat zojuist weten dat deze informatie niet klopt:

Deze informatie (via 0800-1351) is inderdaad verspreid. Dit is onjuist! Zodra dit wel het geval is communiceren wij dit direct! @MinBZK https://t.co/fgygi7k7QN

— Koninklijke Marine (@kon_marine) September 10, 2017

Eerder vroeg de marine burgers om niet massaal naar de luchthaven van Sint-Maarten te komen. De marine laat mensen zelf weten wanneer dit mogelijk is.

Na de evacuatie van patiënten, krijgen toeristen de hoogste prio. Kom niet massaal naar het vliegveld, wij laten u weten wanneer het kan

— Koninklijke Marine (@kon_marine) September 10, 2017

Zondag werd op de vliegbasis Eindhoven opnieuw 40 ton hulpgoederen ingeladen, die naar Sint-Maarten gevlogen wordt. Onder meer voedsel, water en medisch materiaal werden aan boord gebracht.

Ook op zondag gaat personeel @vlbeindhoven door. 40 ton hulpgoederen beladen in #C17 van @SAC_Program met water, voedsel, medisch materiaal. pic.twitter.com/FNtOLLPN5q

— Vliegbasis Eindhoven (@VlbEindhoven) September 10, 2017

Tornadowaarschuwing voor Miami

De National Weather Service in Miami heeft een tornadowaarschuwing afgegeven. Er zijn nog geen tornado's gespot, maar die kunnen zich volgens de weerdienst in deze storm razendsnel vormen. Orkaan Irma stevent momenteel op het vasteland van Florida af.

Twitter avatar NWSMiami NWS Miami Tornado Warning including Hialeah FL, Pembroke Pines FL, Hollywood FL until 8:00 AM EDT https://t.co/oa3CF5JlV0

CNN spreekt met burger op Key West

De Amerikaanse tv-zender CNN sprak met een man op Key West, het Amerikaanse eiland waar Irma net is aangekomen, die tijdens de orkaan in zijn huis blijft. De man zei genoeg levensmiddelen voor een maand te hebben, woont in een stenen huis en blijft op het eiland omdat hij er "een emotionele band" mee heeft. Hij had in ieder geval niet zijn gevoel voor humor verloren:

Man riding out #HurricaneIrma in Key West: “I have an emotional attachment to Key West… I’m staying… I’d much rather be here” pic.twitter.com/ojMNYpNNDZ

— CNN (@CNN) 10 september 2017

Mogelijk spreekt CNN later op de dag nog vaker met de man om de actuele toestand te horen. Nadat Irma de eilanden gepasseerd is, gaat de storm richting het vasteland van Florida.

Orkaan Irma bereikt Florida

Het noordelijkste puntje van orkaan Irma heeft zondagochtend lokale tijd het Amerikaanse Key West bereikt, gelegen op een eilandengroep net ten zuiden van het vasteland van Florida. De lokale National Weather Service gaf een waarschuwing af voor extreme winden:

Twitter avatar NHC_Atlantic NHC Atlantic Ops NORTHERN EYEWALL OF HURRICANE #IRMA REACHES THE LOWER FLORIDA KEYS. EYE IS 15 MILES SOUTHEAST OF KEY WEST. https://t.co/pyUyGir4z6

Irma is momenteel een orkaan van categorie 4 en zal naar verwachting met winden van zo’n 185 kilometer per uur over de Amerikaanse archipel razen. In de staat Florida zitten inmiddels 430.000 mensen zonder stroom als gevolg van het noodweer.

Twitter avatar BillSouth1 Bill South ***THIS IS AS REAL AS IT GETS*** #Irma https://t.co/Cf5dvh3vyO

President Donald Trump heeft voor zondag een vergadering gelast op Camp David, het buitenhuis van het staatshoofd. Daar zal worden gesproken over de koers van Irma, hoe voorbereid de VS op de storm is en hoe er op het natuurgeweld gereageerd zal worden.

De politie vraagt inwoners van Key West om stormbestendige schuilplaatsen op te zoeken. De ligging van Key West:

Al 1,5 miljoen euro opgehaald door Giro 5125

Op Giro 5125, opgezet voor de slachtoffers van orkaan Irma op de bovenwindse eilanden, is tot nu toe 1,5 miljoen euro gestort. Dat laat het Rode Kruis zondag weten.

Het Rode Kruis laat weten ontroerd te zijn door de massale giften. Behalve Giro 5125 zijn er ook meerdere particuliere inzamelingsacties opgezet, zoals een vervroegde lampionnenoptocht, sportwedstrijden en concerten. Met het ingezamelde geld wil het Rode Kruis voedsel, tenten en dekzeilen naar de getroffen gebieden brengen.

Twee dagen geleden stond de teller nog op 825.000 euro. Dat bedrag is inmiddels bijna verdubbeld. Het Rode Kruis roept op geld te geven en geen spullen.

Marine: schade orkaan José valt mee

De schade die orkaan José heeft aangericht op Sint-Maarten, dat eerder zwaar getroffen werd door Irma, valt mee. Dat heeft de Koninklijke Marine zondagochtend laten weten. José passeerde zaterdag laat grotendeels boven Sint-Maarten en raakte het eiland niet direct.

Twitter avatar kon_marine Koninklijke Marine Schade José valt mee op #SXM. Direct doorpakken met herstelwerkzaamheden #irma

Na de opluchting dat José niet nog meer grootschalige verwoesting heeft aangericht, wordt direct doorgepakt met de herstelwerkzaamheden voor de schade van Irma, meldt de marine.

Twitter avatar kon_marine Koninklijke Marine Veiligheidssituatie #SXM verbeterd. Patrouilles effectief! #irma https://t.co/L0dKIBkTKu

Ook is volgens de marine de veiligheidssituatie verbeterd op Sint-Maarten. De patrouilles die daar door militairen worden gehouden zijn effectief. Eerder vonden in de nasleep van de storm juist grootschalige plunderingen plaats. Maandag stuurt de landmacht een nieuwe compagnie 'rode baretten' naar Sint-Maarten.

Twitter avatar landmacht KoninklijkeLandmacht Maandag - onder andere - extra compagnie 'rode baretten' naar #StMaarten https://t.co/dvgqOImWk6 https://t.co/QmICWEf2Rj

Zondag worden gestrande toeristen van Sint-Maarten geëvacueerd. De marine liet zondag weten dat (dialyse)patiënten voorrang krijgen - en dat hierna vakantiegangers van het eiland worden gehaald. Er werd opgeroepen niet massaal naar het vliegveld te komen.

Twitter avatar kon_marine Koninklijke Marine Na de evacuatie van patiënten, krijgen toeristen de hoogste prio. Kom niet massaal naar het vliegveld, wij laten u weten wanneer het kan

Inmiddels is Irma Key West in het Amerikaanse Florida tot op zo'n 65 kilometer genaderd. De orkaan van de vierde categorie blaast momenteel winden van 210 kilometer per uur.

“Mijn slaapkamer is weg. En die van mijn zus half. En het dak is half ingestort”

Nina Bijnsdorp (25) groeide op op Sint-Maarten. Drie weken geleden kwam ze naar Nederland om werk te zoeken. Haar ouders bleven op het eiland.

Na een dag van onzekerheid ontdekte de pas afgestudeerde woensdagnacht dat haar ouders de storm hadden overleefd, maar het duurde nog tot vrijdag voordat ze hun stemmen hoorde. “Ik heb ze net gesproken, dus ik ben een beetje emotioneel nu,” zei Bijnsdorp. “Een vriendin van me bracht een telefoon naar het huis zodat ik met ze kon praten. Ze hadden zelf geen ontvangst.”

Het huis is echter flink beschadigd. Bijnsdorp:

“Mijn slaapkamer is weg. En die van mijn zus half. En het dak is half ingestort."

Nina’s zus Laura was ook niet op het eiland toen de orkaan huishield. Zij probeert nu via New York terug naar huis te komen om haar ouders te ondersteunen en verslag te doen van wat er op het eiland gebeurt. Dit is voorlopig echter onmogelijk. Het vliegveld wordt momenteel slechts gebruikt voor hulpvluchten.

Nina is ongerust over wat de tweede orkaan José zal brengen:

“Een paar vrienden van m’n ouders zijn langsgekomen om de laatste stukken van het huis die wel heel zijn aan elkaar te timmeren. Mensen zijn in paniek en survival mode, er wordt gestolen en mensen zijn bang, maar ze helpen elkaar ook echt. Iedereen informeert elkaar en probeert elkaar te helpen bij het vinden van familie en veiligheid.”

Veel schade in Cuba door Irma

Ook in Cuba heeft orkaan Irma zaterdag flink huisgehouden. De storm zorgde voor flinke overstromingen in de toeristische steden Caibarién en Havana, zo meldt de CNN-correspondent ter plaatse. Ook zijn daken van huizen afgerukt, waaiden bomen omver en is de stroom op meerdere plaatsen uitgevallen.

Twitter avatar CNN_Oppmann Patrick Oppmann CNN Irma has submerged the town of Caibarien, Cuba under several feet of water. https://t.co/qz4QwNdYak

De Cubaanse regering meldde dat er winden van zeker 200 kilometer per uur zijn gemeten. Vooral de noordkust van het eiland is zwaar getroffen. In Caibarién wonen veel mensen in oude huizen van één verdieping. De meeste burgers hadden de stad echter verlaten voordat de orkaan aankwam.

Twitter avatar CNN_Oppmann Patrick Oppmann CNN Even this enormous tree couldn't withstand Irma. https://t.co/44eoKxuEU4

Het is op dit moment niet bekend hoe omvangrijk de schade precies is en of er slachtoffers zijn. De orkaan was zo krachtig dat meteorologische apparatuur die de windsnelheid meet sneuvelde onder het natuurgeweld. De Cubaanse overheid heeft hulpgoederen en bouwmateriaal klaarstaan.

Twitter avatar CNN_Oppmann Patrick Oppmann CNN This guy was hunting for food during a lull in the storm, we threw him some crackers. https://t.co/aCox2kTd5L

In totaal zijn nu voor zover bekend 24 mensen in het Caraïbisch gebied omgekomen door het natuurgeweld. Irma is momenteel onderweg naar de kust van Florida.

Orkaan Irma neemt in kracht toe: categorie 4

Kort voor het bereiken van het Amerikaanse vasteland is orkaan Irma in kracht toegenomen. Dat meldt het Amerikaanse National Hurricane Center. Was de storm eerder nog afgezwakt naar categorie 3 (winden van 178–208 km/u), inmiddels is dat opgeschaald naar de vierde categorie (winden van 209–251 km/u).

Een orkaan van die kracht kan veel meer schade aanrichten aan huizen, zeker als die niet verstevigd zijn. Ook kunnen bomen uit de grond worden gerukt. De hardste winden van Irma werden zondag gemeten op 210 kilometer per uur, wat het nét een categorie 4 maakt. Verwacht wordt dat de storm nog iets sterker wordt voordat Florida wordt bereikt.

Momenteel bevindt Irma zich op 115 kilometer ten zuiden van Key West. De orkaan rukt met circa 9 kilometer per uur op richting het noordwesten. President Donald Trump prees zondag onder meer de kustwacht en de hulpdiensten.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump The U.S. Coast Guard, FEMA and all Federal and State brave people are ready. Here comes Irma. God bless everyone!

Afgelopen week trof Irma het Nederlandse eiland Sint-Maarten. Toen was de orkaan nog categorie 5, de zwaarste rang op de Schaal van Saffir-Simpson. Die categorie geldt alleen voor stormen met winden van meer dan 252 kilometer per uur.

Race om evacués op tijd weg te krijgen

Voor de tweede orkaan zaterdag langs Sint-Maarten scheerde, moesten zoveel mogelijk hulpgoederen naar het eiland toe en zoveel mogelijk evacués weg. “De angst voor José heeft het puinruimen en opbouwen de laatste dagen echt geblokkeerd”, vertelt evacué Anne van Dele. NRC-verslaggever Eppo König zag de mensen die van Sint-Maarten werden gehaald aankomen op Curaçao.

De eerste evacuees, veel familieleden van op Sint-Maarten gestationeerde vertegenwoordigers, zijn zaterdag op Curaçao geland. pic.twitter.com/no9OyuqH7g

— Eppo König (@e_konig) 9 september 2017

Ongeveer negentig mensen, vooral familie van ambtenaren, militairen en Nederlandse politie op het eiland, werden in een Dash-toestel en een Hercules geëvacueerd. Gebruinde vrouwen, huppelende kinderen en zo’n tien honden in kooien; de mannen bleven achter.

Lees hier de hele reportage van König: Racen met evacuees om José voor te blijven.

Koning Willem-Alexander bezoekt ziekenhuis op Curaçao

Koning Willem-Alexander en demissionair minister Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) bezoeken zondag een ziekenhuis op Curaçao, waar gewonden en patiënten liggen die zijn geëvacueerd van Sint-Maarten. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst laten weten.

Later op de dag worden de twee bijgepraat over de actuele situatie op Sint-Maarten, Saba en Sint Eustatius. De overzeese gebiedsdelen zijn zwaar getroffen door orkaan Irma. Hierna wordt geëvalueerd of, en zo ja wanneer, het mogelijk is voor de vorst en Plasterk om Sint-Maarten te bezoeken.

Wie zondag hoe dan ook Sint-Maarten aandoen, zijn twee Hercules-transportvliegtuigen. Die vliegen gestrande toeristen naar Curaçao, vanwaar ze terug naar Nederland kunnen. In de toestellen is plek voor 280 mensen. Hoeveel toeristen er exact op Sint-Maarten zijn, is niet bekend.

Twitter avatar MarjoleinNOS Marjolein Hogervorst Morgen zullen zo veel mogelijk gestrande Nederlandse vakantiegangers worden geëvacueerd met de Hercules. Er is plek voor 280 mensen.

Meer dan 170.000 in Florida zonder stroom

Al voordat Irma in Florida aan land is gekomen, zitten zeker 176.000 inwoners van de Amerikaanse staat zonder elektriciteit. Dat meldde Florida Power and Light vannacht, toen de orkaan zich op circa 140 kilometer van Key West bevond. Naar verwachting bereikt Irma, inmiddels afgezwakt tot orkaan van de categorie 3, rond zondagmiddag Nederlandse tijd het vasteland van Florida

De helft van de stroomuitvallen was in het gebied Miami-Dade, waar ongeveer 600.000 mensen is opgedragen te evacueren. Gouverneur Rick Scott raadt burgers aan hun telefoons op te laden, zodat ze een volle batterij hebben, mocht de elektriciteit uitvallen. Ook zei hij dat mensen niet de weg op moeten gaan en een schuilplaats dienen te zoeken.

Twitter avatar FLGovScott Rick Scott More than 76,000 have lost power. Charge your cell phone now so you will have a full battery in case you lose power #FLPrepares
Twitter avatar FLGovScott Rick Scott #HurricaneIrma is already bringing dangerous wind and rain in South Florida. Stay safe and do not get on the roads.

In het zuiden van Florida neemt de wind steeds verder in kracht toe. Bij Key West werden rond 7.00 uur Nederlandse tijd winden van 127 kilometer per uur gemeten.

Geëvacueerden komen aan op Curaçao

De eerste vluchten met geëvacueerden zijn vanaf Sint-Maarten aangekomen op Curaçao. Zij zaten aan boord van het Hercules-toestel en het vliegtuig van de kustwacht die eerder vandaag militairen en hulpgoederen naar het door orkaan Irma getroffen eiland brachten.

José lijkt mee te vallen, Irma nadert Florida

Het lijkt erop dat de ergste verwoestende kracht van orkaan José Sint-Maarten bespaard blijft. De storm is in de loop van zaterdagavond ruim boven het eiland langsgetrokken.

Het Amerikaanse meteorologisch instituut NHC, dat de orkaan in de gaten houdt, geeft nog slechts een waarschuwing af voor een tropische storm. De wind op Sint-Maarten bereikt zaterdagavond maximaal windkracht zeven tot acht - ruimschoots minder krachtig dan woensdag, toen orkaan Irma windstoten van ruim boven de 300 kilometer per uur produceerde.

Voor Saba en Sint-Eustatius geldt volgens het NHC geen stormwaarschuwing meer.

Irma kruipt richting Florida

Orkaan Irma kruipt intussen richting Florida. De storm trekt al de hele zaterdag langs de noordkust van Cuba. Momenteel bevindt Irma's oog zich vrijwel loodrecht onder Florida, op een afstand van zo'n 300 kilometer. De orkaan valt nu qua sterkte in categorie 3. Het NHC voorspelt dat Irma weer in kracht gaat toenemen zodra ze zich, zoals verwacht, met een bocht richting Florida begeeft.

Afbeelding National Hurricane Center

In Florida is al goed te voelen dat Irma eraan komt. De buitenste stormbanden van de orkaan hebben de staat inmiddels bereikt. Ongeveer 6,3 miljoen inwoners van Florida hebben te horen gekregen dat ze beter kunnen evacueren. De meeste mensen vertrokken naar vrienden of familie, maar zo'n 50.000 mensen moesten hun toevlucht zoeken in scholen, buurtcentra of kerken. De Nationale Garde van de staat Ohio stuurt 7.000 militairen naar Florida om te helpen.

Gedetineerden Sint-Maarten overgebracht naar Curaçao

De 135 gevangenen die in de Pointe Blanche-gevangenis op Sint Maarten zitten, worden overgebracht naar Curaçao en Bonaire. Dat heeft de minister van Justitie van Curaçao zaterdagavond bekendgemaakt. Orkaan Irma heeft forse schade aan de gevangenis aangericht, waarop nog hevige regenbuien en zware windstoten door orkaan José volgden.

Een groep hulpbehoevenden, waaronder nierpatiënten, is zaterdag ook per vliegtuig naar Curaçao overgebracht, meldt persbureau ANP. Luchtverkeer van en naar het eiland is dan ook weer beperkt mogelijk. Commerciële vluchten mogen nog niet uitgevoerd worden.

Rutte: politie mag hard optreden tegen plunderaars

Politie en militairen mogen op Sint-Maarten hard optreden tegen plunderaars. Dat heeft premier Mark Rutte zaterdag gezegd op een persconferentie in Den Haag. Daar heeft hij in het Nationaal Crisis Centrum met een aantal ministers de situatie op Sint-Maarten, Saba en Sint-Eustatius besproken. Plunderaars "moeten zich realiseren" dat ze met harde maatregelen te maken kunnen krijgen, zei Rutte.

Omdat de sfeer op Sint-Maarten volgens de premier "grimmig" is, heeft hij extra militairen en agenten naar het eiland gestuurd. Maandag vertrekken er in totaal 430. Die komen bij de meer dan honderd mariniers die zaterdag al arriveerden. "Ze gaan voorkomen dat de ordeloosheid doorgaat", zei Rutte over de militairen. Als het nodig is, komen er later nog eens 150 bij.

Foto Remko de Waal/ANP

'70 procent huizen verwoest'

Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) vertelde op de persconferentie dat ongeveer 70 procent van de huizen op Sint-Maarten zwaar beschadigd of ingestort is. Een deel van de communicatie op het eiland is wel hersteld. Op sommige plekken werkt de elektriciteit ook weer. De hoofdwegen zijn begaanbaar.

Er zijn volgens premier Rutte momenteel nog "tientallen" Nederlandse toeristen op Sint-Maarten. Hun evacuatie begint dit weekend. Ook gezinsleden van hulpverleners en militairen, en overheidspersoneel dat zijn huis heeft verloren, wordt dan zoveel mogelijk van het eiland gehaald. 65 nierpatiënten zijn al geëvacueerd.

Irma afgezwakt naar categorie 3

Orkaan Irma, die zaterdag langs Cuba raast en daarna op weg gaat naar Florida, is afgezwakt tot categorie 3. Dat meldt de Amerikaanse orkanendienst NHC. Nadat ze Cuba achter zich heeft gelaten, is de verwachting echter dat Irma weer verder aansterkt.

Het NHC waarschuwt dat Irma nog altijd een "extreem gevaarlijke" orkaan is. "Levensbedreigende winden" vormen een groot gevaar voor de hele staat, onafhankelijk van het precieze pad van de orkaan.

'Windkracht 7 à 8 op Sint-Maarten door José'

Het lijkt er volgens het KNMI op dat orkaan José Sint-Maarten zaterdagavond minder hard gaat treffen dan orkaan Irma. Het meteorologisch instituut houdt rekening met windkracht 7 tot 8.

Het oog van José zal tussen zes en zeven uur 's avonds (Nederlandse tijd) op ongeveer 170 kilometer boven Sint-Maarten en de andere Bovenwindse Eilanden langskomen. Op dit moment is José een orkaan van categorie 4.

Door de afstand valt de verwoestende kracht waarmee Sint-Maarten te maken zal krijgen mee. "Er komt geen orkaan, maar ze krijgen een stuk wind mee en het gaat regenen", zegt een woordvoerder van het KNMI tegen persbureau ANP.

Toen Irma woensdag over Sint-Maarten heen trok, was ze een orkaan van categorie 5. De windsnelheden liepen op tot ver boven de 300 kilometer per uur. Bij windkracht 8 loopt de windsnelheid maximaal op tot 74 kilometer per uur.

Rode Kruis: penibele toestand op Saba

Drie dagen nadat orkaan Irma voor grote verwoesting zorgde, is de toestand op Saba penibel. Het Rode Kruis meldt dat er op het eiland nog maar voor twee dagen aan drinkwater is. Ook het voedsel zou opraken. Een helikopter van de marine zou zaterdag wel nieuw drinkwater hebben afgeleverd.

Daarnaast maakt de hulporganisatie zich zorgen over mogelijke aardverschuivingen. Die kunnen plaatsvinden als de orkaan José zaterdagavond langs Saba trekt. "Regen en wind hebben veel bomen weggevaagd. Heuvels zijn daardoor kwetsbaar voor modderstromen", zegt het Rode Kruis volgens persbureau ANP. De autoriteiten evacueren bewoners van lagergelegen gebieden naar hoger gelegen delen van Saba.

Twitter avatar RodeKruis Rode Kruis 1/3 We maken ons ernstige zorgen om komst van orkaan #José. Op #Saba grote kans op aardverschuivingen.… https://t.co/S17TQpBgT8
Twitter avatar RodeKruis Rode Kruis 3/3 Andere zorg: voedsel en water raakt op. Op #Saba nog voorraad van schoon drinkwater voor slechts 2 dagen. #Josehttps://t.co/uTCdlKaDmW

Gouverneur Florida waarschuwt voor vloedgolven van 3,6 meter

Gouverneur van Florida Rick Scott heeft de inwoners van zijn staat zaterdag gewaarschuwd voor de hoge vloedgolven die orkaan Irma kan veroorzaken. Irma, die eerder deze week Sint-Maarten zwaar trof, komt naar verwachting zondagmiddag (plaatselijke tijd) aan land in Florida. De kans bestaat dat Irma tegen die tijd weer in de zwaarste categorie 5 valt. Nu is ze een categorie 4-orkaan.

Volgens Scott kan de stormvloed op sommige plekken een hoogte bereiken van 3,6 meter. "Dan staat je huis onderwater", waarschuwt Scott. Hij heeft bewoners van de gevarenzone in het zuidwesten van Florida op het hart gedrukt zo snel mogelijk te vertrekken. "De storm gaat sneller dan u", zei Scott. De gouverneur vertelde ook dat in Florida al 25.000 mensen zonder stroom zitten, doordat de winden in de buitenste stormbanden van Irma de stroomvoorziening hebben beschadigd.

Eerste grote hulpvlucht komt aan op Sint-Maarten

De eerste grote hulpvlucht na de ramp met orkaan Irma is zaterdag aangekomen op Sint-Maarten. Dat meldt persbureau ANP. Het gaat om de C-130 Hercules van de luchtmacht, met aan boord hulpgoederen en ruim honderd mariniers. Het toestel vertrok eerder op de dag vanuit Curaçao. Een vliegtuig van de kustwacht met nog meer mariniers koos toen ook het luchtruim. Dat kleinere vliegtuig komt zaterdag ook aan, en neemt 69 zieke inwoners van Sint-Maarten mee terug.

Twitter avatar ElanorBoekholt Elanor De eerste C130 is op weg naar Sint Maarten! https://t.co/KWB1Ez2enf

Verkenners Nederlandse reddingsorganisatie naar Sint-Maarten

Vier verkenners van de Nederlandse reddingsorganisatie Urban Search And Rescue (USAR) zijn zaterdag op weg gegaan naar Sint-Maarten, om te kijken of USAR daar een rol kan spelen in de nasleep van orkaan Irma. De organisatie heeft die opdracht gekregen van het kabinet. De verkenners maken onderweg een tussenstop in Willemstad op Curaçao.

Twitter avatar USARNL USAR.NL Liveblog: Verkenningsploeg USAR.NL vertrokken naar Sint Maarten. https://t.co/uIoXuMar4y

Als USAR daadwerkelijk tot een inzet overgaat op het grotendeels verwoeste eiland, kan de organisatie in actie komen met meer dan zestig mensen. Onder hen zijn reddingswerkers, artsen, speurhondenbegeleiders en bouwkundigen. USAR hielp eerder mee met de hulpverlening na de aardbevingen in Nepal (2015), Haïti (2010) en Pakistan (2005).

Noodtoestand van kracht op Sint-Maarten

Premier van Sint-Maarten William Marlin heeft zaterdag op het eiland de noodtoestand uitgeroepen. Hij maakte dat volgens persbureau ANP bekend op de lokale radio.

Onder de noodtoestand krijgt de politie op Sint-Maarten meer bevoegdheden. Er komen berichten over plunderingen van het eiland. Marlin riep burgers ook op thuis te blijven.

Irma op 365 kilometer van Florida

Orkaan Irma nadert nog steeds de kust van Florida. De orkaan uit de vierde categorie is volgens het National Hurricane Center 365 kilometer van de stad Miami verwijderd (en bevindt zich dus bij de noordelijke kust van Cuba). Het centrum meet maximale windsnelheden van meer dan 210 kilometer per uur. In het uiterste zuiden van Florida trekt de wind al aan, melden lokale autoriteiten.

Orkaan Irma is nog niet aan land bij Florida, maar in Miami trekt de wind al aan. Foto Joe Raedle/Getty Images/AFP

Tegen persbureau AP zegt meteoroloog Dennis Feltgen dat Miami waarschijnlijk niet "de kern" van Irma zal meemaken, maar verwacht wel dat de orkaan levensgevaarlijk zal zijn.

Ook marineschepen brengen hulpgoederen naar Sint-Maarten

Behalve vliegtuigen worden ook schepen ingezet om hulpgoederen, materieel en personeel naar Sint-Maarten te sturen. Het Nederlandse leger heeft de marineschepen Zr. Ms. Pelikaan en Zr. Ms. Zeeland ingezet. De Pelikaan is op weg terug naar Curaçao om nieuwe hulpgoederen op te halen, meldt ANP. De Zeeland is nog in Sint-Maarten, maar zal zaterdag voor de veiligheid even de zee op gaan, wanneer de volgende orkaan overtrekt, José.

Ook op de eilanden Saba en Sint-Eustatius wordt hulp verleend, maar de schade is daar een stuk kleiner dan op Sint-Maarten.

Luchtmacht stuurt eerste Hercules-vliegtuig vanaf Curaçao

Een transportvliegtuig van de luchtmacht is momenteel onderweg naar Sint-Maarten vanaf Curaçao. Het toestel, een C-130 Hercules, zal rond zonsopkomst landen in Philipsburg. Het vliegtuig brengt hulpgoederen en enkele tientallen mariniers. Tegelijk is ook een kustwachtvliegtuig met mariniers op weg naar Sint-Maarten. Zij moeten hulp verlenen en de orde handhaven.

De militairen en hulpgoederen waren kwamen vrijdag aan op Curaçao, na een vlucht met een KDC-10, een groter transporttoestel van de luchtmacht. Dat vliegtuig is inmiddels terug in Nederland en vliegt zaterdag halverwege de middag voor de tweede keer naar Curaçao met water, voedsel, geneeskundig materiaal en spullen voor de genie.

Een tweede Hercules is ook nog op weg vanaf Eindhoven om spullen van Curaçao naar Sint-Maarten te vliegen. De Hercules-vliegtuigen zijn nodig omdat zij beter inzetbaar zijn op beschadigde landingsbanen.

Hulpgoederen voor Sint-Maarten arriveren op Curaçao. Inmiddels is het eerste Hercules-vliegtuig onderweg naar Sint-Maarten,. Foto Niels Wenstedt/ANP

Een toestel van de kustwacht keert terug naar een vlucht naar Sint-Maarten. Foto Niels Wenstedt/ANP

José zal langs Sint-Maarten trekken

De Meteorologische Dienst van Curaçao houdt de koers van José ook nauw in de gaten. "We proberen publieke updates te communiceren met daarin het weer voor een periode van zes uur", laat de dienst weten.

In de laatste update, die aan het einde van de ochtend op Facebook is verschenen, meldt de organisatie dat José 's ochtends vroeg een orkaan van de vierde categorie was. De storm is wel zo sterk dat het bijna de vijfde categorie betreft. Volgens de laatste analyse zal de kern van José vandaag rond het middaguur (zes uur 's avonds Nederlandse tijd) langs Sint-Maarten trekken, op bijna honderd kilometer van de kust. Ook de eilanden Saba en Sint Eustatius zullen met noodweer te maken krijgen.

Noodweer op Cuba houdt aan

Orkaan Irma houdt nog altijd huis op Cuba. De storm bevindt zich nu nog boven de noordelijke kust van het eiland. Volgens het National Hurricane Center is de orkaan weer iets afgezwakt tot categorie 4.

Journalist Patrick Oppmann, correspondent in Havana voor CNN, doet op Twitter verslag van de zware wind en de overstromingen daar:

Twitter avatar CNN_Oppmann Patrick Oppmann CNN Irma giving Cuba holy hell right now; winds do not let up.
Twitter avatar CNN_Oppmann Patrick Oppmann CNN Irma was so devastating it broke Cuban meteorological equipment that records wind speed.

Rode Kruis stuurt eerste vrachtvlucht richting Sint-Maarten

Het Rode Kruis heeft een eerste vracht hulpgoederen naar Curaçao gestuurd, bedoeld voor de slachtoffers van orkaan Irma op Sint-Maarten. Vanaf Schiphol vertrok zaterdagochtend een KLM-toestel gevuld met zestig ton aan dekzeilen, jerrycans, generatoren en ander materieel. De organisatie neemt ook vier generatoren en acht zonnepanelen mee; op Sint-Maarten is door het natuurgeweld de elektriciteit uitgevallen.
Deze hulpgoederen zijn betaald met geld dat is binnengekomen op giro 5125 van het Rode Kruis, schrijft het ANP. De verwachting is dat het toestel zaterdagavond op Curaçao aankomt. Daarna worden de spullen door Defensie in een kleiner vliegtuig overgebracht naar Sint-Maarten.

Schade op Franse Antillen geschat op 1.2 miljard euro

De kosten van de schade die Irma heeft veroorzaakt op de Franse overzeese gemeenschappen Saint-Martin en Saint-Barthémely, liggen rond de 1,2 miljard euro. De Franse publieke herverzekeraar CCR analyseerde tot nu de schade die werd veroorzaakt aan "woonhuizen, voertuigen en bedrijven die onder de regeling voor schadevergoeding in het geval van een natuurramp." In een persbericht laat CCR, dat is gespecialiseerd in natuurrampen, zaterdag weten klaar te staan voor de bewoners van de Franse Antillen.

Katia is nu een tropische storm

Katia is inmiddels iets verder afgezwakt van een orkaan van categorie 1 tot een tropische storm. Het Amerikaanse National Hurricane Center (NHC) meet windsnelheden tot zo'n 72 kilometer per uur. De storm bereikte Mexico eerder vannacht en trekt vandaag waarschijnlijk verder landinwaarts. NHC voorspelt dat de storm in de loop van de dan geheel zal "oplossen".

Twitter avatar NHC_Atlantic NHC Atlantic Ops Tropical Storm #Katia Advisory 14A: Katia Becomes a Tropical Storm as it Moves Further Into Mexico. https://t.co/VqHn0uj6EM

Er zijn uit Mexico geen meldingen over slachtoffers door het noodweer, in tegenstelling tot de situatie in het zuidwesten van het land, waar vrijdagochtend een zware aardbeving plaatshad. De ravage daar is enorm, net als het aantal slachtoffers: 61 tot nu toe.

Gewonden Sint-Maarten overgebracht naar andere eilanden

Met Irma nog maar amper achter rug, moet Sint-Maarten zich weer schrap zetten voor meer noodweer. José, nu een orkaan van de vierde categorie, zet nog altijd koers richting het eiland. Naar verwachting zal de storm in de nacht van zaterdag op zondag rakelings langs de kust trekken. Door de verwoesting die Irma al heeft veroorzaakt op Sint-Maarten, is er "nauwelijks" voorbereiding mogelijk op die storm, vertelt Peter Jan de Vin, Commandant der Zeemacht in het Caraïbisch gebied aan NRC.

Groot probleem is bijvoorbeeld dat veel communicatiemiddelen zijn uitgevallen, waardoor veel bewoners waarschijnlijk nog niet op de hoogte zijn van de tweede orkaan die in aantocht is. De Nederlandse marine heeft vanuit een helikopter flyers verspreid om bewoners te waarschuwen voor José:

In de afgelopen nacht zijn wel de zeventig gewonden van orkaan Irma en enkele andere patiënten uit het ziekenhuis van Sint-Maarten overgebracht naar eilanden in de buurt, schrijft AP. De meeste mensen komen terecht op Aruba. Aruba en Curaçao hebben honderd politiemensen naar Sint-Maarten gestuurd, om daar te helpen de orde te handhaven. Vrijdag berichtten media en ooggetuigen over plunderingen op het eiland.

Irma raasde over Cuba, Dominicaanse Republiek en Puerto Rico

Irma, inmiddels dus weer een orkaan van de vijfde categorie, is vannacht bij Cuba aan land gekomen. De storm kwam in de provincie Ciego de Ávila aan land en trekt langs de noordkust van het eiland. Zo'n 50.000 toeristen zouden het eiland zijn ontvlucht; alle resorts aan de noordkant van het eiland werden verlaten.

De storm heeft ook Puerto Rico, de Dominicaanse Republiek en Haïti aangedaan. AP meldt dat daarbij weliswaar veel schade is aangericht aan winkels, restaurants en andere panden, maar dat voor zover bekend geen dodelijke slachtoffers zijn gevallen.

Meteorologen denken dat de orkaan verder richting het westen en het noorden trekt, richting de Bahama's en Florida.

Bij Puerto Plata, in de Dominicaanse Republiek, gingen hoogspanningsmasten omver door de sterke winden van orkaan Irma. Foto Ivan Alvarado/Reuters

Er worden geen dodelijke slachtoffers gemeld vanaf de eilanden Puerto Rico, Dominicaanse Republiek en Haïti, maar er viel wel veel regen in de tropische storm, zoals hier bij Fort-Liberte, Haïti. Foto Dieu Nalio Chery/AP

Enkele uren voordat Irma Cuba bereikte, in de nacht van vrijdag op zaterdag, werden de dolfijnen die in het dolfinarium Cayo Guillermo worden gehouden, geëvacueerd. Foto Osvaldo Gutierrez Gomez/ACN/AP

Tot nu toe 22 doden

In het hele Caraïbische gebied loopt het dodental flink op. Tot zover bekend kwamen 22 mensen om het leven, meldt Reuters. Behalve de dodelijke slachtoffers op het Nederlandse en Franse deel van Sint-Maarten (elf in totaal), vielen er vier doden op de Amerikaanse Maagdeneilanden, en vier op de Britse. Verder kwam op de eilanden Barbuda, Anguilla en Barbados elk één dode terwijl Irma zich door het gebied verplaatst.

Orkaan Irma nu al duurste ooit

Orkaan Irma is nu al de duurste storm ooit, schrijft persbureau Bloomberg. Schadespecialisten en verzekeraars schatten dat de schade nu al is opgelopen tot ruim 8 miljard euro en daar kan zo een paar miljard bijkomen.

Als je beelden ziet van de orkaan van bovenaf dan ziet het er allesbehalve uit als een verwoestende storm:

RT BuzzFeedNews: This is an incredible aerial view of Irma from the Air Force Reserve Hurricane Hunters pic.twitter.com/oMMepyn2Wy

— Social Life N Sydney (@SocialNSydney) September 9, 2017

Orkaan Katia naar categorie 1, Irma naar categorie 5

De orkaan Katia is in de Mexicaanse deelstaat Veracruz aangekomen als een orkaan in categorie 1, de lichtste categorie. De orkaan was aanvankelijk een categorie 2, maar nam in kracht af tot een orkaan met windsnelheden van 120 km/h. Volgens het Nationaal Hurricane Center zal de orkaan in de loop van de dag nog verder afzwakken.

Orkaan Irma is daarentegen juist toegenomen in kracht en is nu als een categorie 5 aangekomen bij Cuba. Irma was eerder vrijdag afgezwakt tot een orkaan in categorie 4, maar de voorspelling was al dat de orkaan waarschijnlijk weer zou aanzwellen.

Op tv-beelden zijn lange files te zien op de wegen van Florida van mensen die het gebied verlaten waar de orkaan het hevigst zal zijn:

Miami Beach Mayor Philip Levine: "This is not just a hurricane...this is a nuclear hurricane." #Irma pic.twitter.com/IteoGJ70uU

— Fox News (@FoxNews) September 9, 2017

De stranden van Miami zijn verlaten en de straten maken een desolate indruk:

Miami beach appears largely deserted as residents prepare for Hurricane Irma. https://t.co/c9TtPos9Ps pic.twitter.com/1FUviqxCIX

— USA TODAY (@USATODAY) September 9, 2017

Necker Island, het privé-eiland van ondernemer en miljardair Richard Branson, is ook verwoest door orkaan Irma, bericht het magazine Fortune.

Branson schuilde met zijn gezin en personeel in de wijnkelder onder zijn huis tijdens de storm:

3 orkanen in het Caribisch gebied en Golf van Mexico

Nog even voor de duidelijkheid: er zijn op dit moment twee orkanen in het Caribisch gebied en één in de Golf van Mexico. Zie het kaartje hieronder voor een goed overzicht:

De orkanen in het Caribisch gebied: het verwachte pad en de sterkte van orkanen José, Katia en Irma. Afbeelding ANP

Orkaan Irma (categorie 5) komt onderweg naar Florida zaterdag over de Bahama's en het noorden van Cuba. Orkaan José (categorie 4) beweegt richting Sint-Maarten en het eiland Barbuda. En orkaan Katia (categorie 2) tenslotte zal zaterdag naar verwachting aankomen bij de Mexicaanse deelstaat Veracruz in het zuidoosten van het land.

Hoewel Katia een minder krachtige orkaan is, zal deze waarschijnlijk enorm gevaarlijke vloedgolven teweegbrengen. En dat terwijl de aangrenzende deelstaat Oaxaca nog druk in de weer is met de nasleep van de aardbeving die vrijdag plaatsvond. Daarbij vielen 58 doden.

Irma nog 510 km van Florida

Volgens een update van het Nationaal Hurricane Center is orkaan Irma nu nog 510 kilometer van Florida verwijderd. De verwachting is dat de orkaan zaterdag over de Bahama's en langs het noorden van Cuba raast. Zondag bereikt de orkaan dan Florida.

Trump heeft de Franse president Macron inmiddels gecondoleerd met de verwoestingen die de orkaan de afgelopen dagen op de Franse overzeese eilanden Saint Martin en Saint Bartholomeus heeft veroorzaakt. Door de orkaan vielen op deze eilanden in totaal elf doden.

Evacuatie 5,6 miljoen inwoners

De staat Florida heeft 5,6 miljoen inwoners die in het pad van de naderende orkaan wonen, te vertrekken. Dat is ongeveer een kwart van het totale aantal inwoners in de deelstaat. De orkaan zal met name in het zuidelijke gedeelte van de staat, Florida Keys, naar verwachting toeslaan.

In een videoboodschap riep Trump iedereen op te luisteren naar de autoriteiten:

A message to my fellow Americans🇺🇸#IrmaHurricane2017
🎥https://t.co/jyg6AlyAAb
🎥https://t.co/iPujtHzejr pic.twitter.com/HCQ9kmKc4E

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) September 8, 2017

Krijgt Barbuda nog een orkaan over zich heen?

Het eiland Barbuda dreigt net als Sint-Maarten voor de tweede keer in enkele dagen getroffen te worden door een verwoestende orkaan. Helikopterpiloten en schippers zijn verwikkeld in een race tegen de klok om overgebleven inwoners te evacueren voordat José zaterdag arriveert.

Het helikopterbedrijf van Neil Dickinson probeert met zijn twee helikopters zoveel mogelijk van de circa duizend achtergebleven inwoners naar het zestig kilometer verder gelegen Antigua over te brengen, schrijft persbureau Bloomberg. Per keer kan een helikopter zes mensen vervoeren.

Orkaan Irma heeft op het eiland Barbuda al flinke schade veroorzaakt. Foto Anika E. Kentish / AP

Er wordt ook met veerboten en andere schepen geprobeerd mensen van het eiland te halen, maar het is de vraag hoelang de omstandigheden op zee de inzet van dergelijke vaartuigen nog toestaan. Barbuda werd een paar dagen al flink getroffen door orkaan Irma, die circa 95 procent van het eiland verwoestte.

Daklozen in Florida geëvacueerd

In en rond de stad Miami worden meer dan 660.000 mensen opgeroepen om de stad te verlaten. Het gaat om de grootste evacuatie in de geschiedenis van de regio, zei burgemeester Carlos Giménez van de county Miami-Dade. In het gebied zijn 43 schuilkelders waar plaats is voor 100.000 burgers.

In Miami-Dade County leven naar schatting duizend mensen op straat, maar tot nu toe zijn nog maar driehonderd daklozen geëvacueerd. Volgens de burgemeester laten veel daklozen zich vrijwillig naar één van de schuilkelders brengen, maar worden sommige ook gedwongen. Agenten maken daarbij gebruik van de 'Baker Act', een wet die het mogelijk maakt om mensen met een psychische stoornis voor 72 uur te hospitaliseren.

Ron Book zet zich in voor de daklozen in de county en volgens hem is het zaak dat alle daklozen geëvacueerd worden. Tegenover persbureau AP laat hij weten “dat iedereen die tijdens Irma op straat blijft, zal sterven”.

Nieuw liveblog

Welkom in een nieuw liveblog over de ontwikkelingen over orkaan Irma, José en Katia. Orkaan Irma is op weg naar Florida, Sint-Maarten maakt zich op voor orkaan José en in Mexico wachten ze op orkaan Katia. Het oude liveblog is hier terug te vinden.