Hulp aan zwaar getroffen Sint-Maarten komt op gang

Orkaan Irma Zeker veertien mensen zijn in Caraïben omgekomen door Irma. Nederlandse militairen verlenen hulp.

Nederlandse mariniers patrouilleren op Sint-Maarten. Sinds donderdag bewaren zij daar de orde. Mede door plunderingen is de sfeer op het eiland grimmig.
Nederlandse mariniers patrouilleren op Sint-Maarten. Sinds donderdag bewaren zij daar de orde. Mede door plunderingen is de sfeer op het eiland grimmig. Foto ANP Handout

Twee Nederlandse marineschepen zijn donderdagavond met hulpgoederen aangekomen op Sint-Maarten, dat woensdag zwaar getroffen is door de orkaan Irma. Zij hadden naast voedsel en water ook militairen, vrachtwagens, een ambulance, een bulldozer en een heftruck aan boord.

De ravage op Sint-Maarten is enorm. Demissionair minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) sprak donderdagavond tijdens een ingelaste persconferentie van de „grootste natuurramp die ons koninkrijk sinds heel lange tijd getroffen heeft”. Huizen zijn verwoest, radiomasten zijn weggevaagd en de eilandbewoners hebben geen toegang meer tot leidingwater. De watertanks op het eiland zijn ook verwoest en de verwachting is dat het zeker zes weken duurt voordat er weer water uit de kraan komt.

Op de eilanden Sint-Maarten, Saba en Sint-Eustatius werken driehonderd Nederlandse militairen mee aan de hulpoperatie. Er waren er al honderd aanwezig op de eilanden, nog eens honderd Nederlandse militairen zijn per vliegtuig vanuit Eindhoven vertrokken voor hulpverlening. Zij kwamen vrijdagochtend aan op Curaçao en maken zich klaar om door te vliegen naar Sint-Maarten. Dat gebeurt met een speciaal vliegtuig dat beter geschikt is voor de beschadigde landingsbaan.

Doden op diverse eilanden

Orkaan Irma heeft zeker veertien dodelijke slachtoffers veroorzaakt in de Caraïben, van wie één op het Nederlandse deel van Sint-Maarten. De andere doden vielen op het Franse deel van het eiland (4), op Puerto Rico (3), Anguilla (1), Barbuda (1) en de Maagdeneilanden (4). Verwacht wordt dat het dodental nog oploopt.

De communicatie op Sint-Maarten verloopt zeer moeizaam. De satelliettelefoons op het eiland werken niet of nauwelijks en alleen via de politie en militaire lijn is er wat communicatie. Het Rode Kruis legde voor de orkaan over het eiland raasde een radioverbinding aan tussen Curaçao en Sint-Maarten, maar ook die werkt maar af en toe. „We krijgen brokjes informatie binnen”, aldus de hulporganisatie, die momenteel met 26 mensen op Sint-Maarten is.

De militairen bieden noodhulp en helpen mee met de herstelwerkzaamheden en beveiliging. Defensie zegt nauw samen te werken met Frankrijk en veel informatie uit te wisselen, zoals beeldmateriaal van een Nederlandse helikopter die donderdag over het gebied vloog.

Op Sint-Maarten is sprake van plunderingen, de sfeer is er grimmig. Volgens meerdere ooggetuigen liepen mensen met geweren en kapmessen over straat. De Franse minister van Overzeese Gebieden Annick Girardin zei tegen AFP dat ze zelf plunderingen had gezien tijdens een rondvlucht. Militairen gaan de lokale politie helpen de orde te bewaren. Ook is er vijftig man extra politie uit Curaçao naar Sint-Maarten gestuurd.

Tijd om bij te komen van orkaan Irma heeft de bevolking van Sint-Maarten niet: de bewoners maken zich alweer op voor een nieuwe orkaan. ‘José’ bereikt volgens het Amerikaanse National Hurricane Center in het weekend de noordelijke kant van Sint-Maarten. Verwacht wordt dat dit een orkaan van categorie 2 of 3 zal worden.

In het nieuws Pagina 3-5