Hulp aan zwaar getroffen Sint-Maarten komt op gang

Orkaan Irma

Zeker tien mensen zijn in Caraïben omgekomen door Irma. Nederlandse militairen verlenen hulp.

De landingsbaan van het Princess Juliana International Airport op Sint-Maarten, nadat orkaan Irma over het eiland was getrokken. Foto Gerben van Es/ANP

Twee Nederlandse marineschepen zijn donderdagavond met hulpgoederen aangekomen op Sint-Maarten, dat woensdag zwaar getroffen is door de orkaan Irma. Zij hadden naast voedsel en water ook militairen, vrachtwagens, een ambulance, een bulldozer en een heftruck aan boord.

De ravage op Sint-Maarten is enorm. Demissionair minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) sprak donderdagavond tijdens een ingelaste persconferentie van de „grootste natuurramp die ons koninkrijk sinds heel lange tijd getroffen heeft”. Huizen zijn verwoest, radiomasten zijn weggevaagd en de eilandbewoners hebben geen toegang meer tot leidingwater. De watertanks op het eiland zijn ook verwoest en de verwachting is dat het zeker zes weken duurt voordat er weer water uit de kraan komt.

Op de eilanden Sint-Maarten, Saba en Sint-Eustatius werken driehonderd Nederlandse militairen mee aan de hulpoperatie. Er zijn nog honderd Nederlandse militairen per vliegtuig vanuit Eindhoven vertrokken voor hulpverlening. Voor de orkaan over de eilanden trok, waren er al honderd Nederlandse militairen aanwezig.

Doden op diverse eilanden

Orkaan Irma heeft zeker tien dodelijke slachtoffers veroorzaakt in de Caraïben. Een van de slachtoffers viel op het Nederlandse deel van Sint-Maarten. De nationaliteit van het slachtoffer is nog niet bekend. De andere doden vielen op het Franse deel van het eiland (4), op Puerto Rico (3), Antigua (1) en Barbuda (1).

De communicatie op Sint-Maarten verloopt zeer moeizaam. De satelliettelefoons op het eiland werken niet of nauwelijks en alleen via de politie en militaire lijn is er wat communicatie. Het Rode Kruis legde voor de orkaan over het eiland raasde een radioverbinding aan tussen Curaçao en Sint-Maarten, maar ook die werkt maar af en toe. „We krijgen brokjes informatie binnen”, aldus de hulporganisatie, die momenteel met 26 mensen op Sint-Maarten is. In de getroffen gebieden is vooral behoefte aan voedsel en water.

De militairen bieden noodhulp en helpen mee met de herstelwerkzaamheden en beveiliging op de eilanden.

Op Sint-Maarten zijn donderdag plunderingen gepleegd. Volgens een ooggetuige liepen mensen met geweren en kapmessen over straat. Militairen gaan de lokale politie helpen de orde te bewaren. Ook is er vijftig man extra politie uit Curaçao naar Sint-Maarten gestuurd.

Tijd om bij te komen van orkaan Irma heeft de bevolking van Sint-Maarten niet: de bewoners maken zich alweer op voor een nieuwe orkaan. ‘José’ bereikt volgens het Amerikaanse National Hurricane Center in het weekend de noordelijke kant van Sint-Maarten. Verwacht wordt dat dit een orkaan van categorie 2 of 3 zal worden. De orkaan Irma heeft categorie 5 meegekregen, de zwaarste die er is.

In het nieuws Pagina 4-5
    • Maarten Back