Expeditie Robinson en het eiland der onbekenden

Zap Het nieuwe seizoen van ‘Expeditie Robinson’ is begonnen, deze keer met bekende én onbekende Nederlanders. Onze tv-recensent denkt dat een van de onbekende deelnemers gaat winnen.

Het nieuwe seizoen van‘Expeditie Robinson’ is begonnen (RTL5)
Het nieuwe seizoen van‘Expeditie Robinson’ is begonnen (RTL5)

Beste zin ooit bij aankomst op een onbewoond eiland: „Waar zouden de BN’ers zijn?” De woorden werden uitgesproken in de eerste aflevering van Expeditie Robinson (RTL5) op donderdagavond. Dat zit zo: in het overlevingsprogramma zitten dit jaar voor het eerst behalve vijftien ‘VIPs’ ook vier ‘Onbekende Nederlanders’. De eerste jaren was de wedstrijd het domein van de gewone Nederlander (toen keek Sybrand Buma nog), maar sinds 2010 deden er alleen bekende mensen mee. Maar nu zijn de BN’ers op (of al geweest of druk met andere programma’s) en dus is er nu een gemengd veld. Zoals een deelnemer zegt: „Je hebt de eer om de onbekende Nederlander te vertegenwoordigen.”

Ik had wat moeite om de bekende en onbekende Nederlanders uit elkaar te houden, maar misschien lag dat aan mij. Ook de onbekenden kunnen we al kennen: hun selectieprocedure is als De strijd om Robinson al online te zien geweest via RTL XL. Deze kandidaten zijn alle vier ambitieus en uitstekend voorbereid. Ik eet mijn afstandsbediening op als niet één van de dan ex-onbekende-Nederlanders straks als winnaar uit de bus komt. Zij werden voorlopig geparkeerd op ‘Het eiland der onbekenden’ (geweldige naam), want hoewel alle deelnemers gelijk zijn, zijn sommige gelijker dan andere.

Op dat eiland der onbekenden ging men voortvarend aan het werk. Ex-militair Herold Dat besprak met ons wat zijn ‘valkuil’ was: de baas spelen. Hij noemde het: „Me schikken in de rol die ik niet moet pakken.”

Intussen werden de bekende Nederlanders onderworpen aan een zwem-klim-ren-proef, die drie van hen tot brakens toe vermoeide. Bij de finish mochten ze zich verdelen over twee teams: een geel (Zuid) en een rood (Noord) kamp. Musicalster Carolina Dijkhuizen werd laatste bij de proef en werd op een boot gezet die wel naar het eiland der onbekenden zal gaan. Dat klinkt als een verbanning, maar afgaande op de gebeurtenissen in de andere kampen lijkt het me geen straf.

Omdat de kandidaten na de proef zelf konden kiezen bij wie ze zich aansloten, werd de meute karakterologisch verdeeld. Bij geel klitten nogal wat artiesten samen: rapper Lil’ Kleine, Youtuber Kaj Gorgels , zanger Brace. De jongens gingen vervolgens al ketend op krabbenjacht en er werd zo lang gekletst dat minstens één kandidate (presentator Shelly Sterk) er zichtbaar wanhopig van werd. Uiteindelijk werd er een ‘onderkomen’ gebouwd, maar nog voor het avondeten was dat al op eigen kracht ingestort.

De roden hadden het op het oog beter voor elkaar. Daar bleek acteur Niels Gomperts een mierenetende alleskunner (ja, inderdaad: mierenetende), terwijl nestor Henk Poort stilzwijgend de leiding kreeg. Er was een tevreden driemanschap van de (oud-)profvoetballers Anouk Hogendijk en Richard Witschge, samen met en Witschges dochter Joëlle, die model is. Witschge zei zo vaak dat zijn dochter en hij elkaar niet zouden wegstemmen, dat je er een rookgordijn achter ging vermoeden.

Want het is natuurlijk een wedstrijd. Stuk voor stuk meldden de kandidaten hoe ze alles voor de zege zouden doen en de anderen messen in ruggen zouden steken. De ervaring (in bewoonde en onbewoonde gebieden) leert trouwens dat messen meestal in ruggen worden gestoken door degenen die dat niet aankondigen. Ik voorzie vooral bloedvergieten in het zo harmonieus ogende rode kamp. De eindwinnaar? Ik zet in op Marlé Janssen, die werkzaam is als negotiator bij de politie. Daar is geen bekende onbekende of onbekende bekende tegen bestand.