Financieel directeur Akzo met ziekteverlof

Eerder stapte bestuursvoorzitter Ton Büchner op. Hij was waarschijnlijk overspannen. Akzo staat dit jaar onder hoge druk.

Financieel directeur van AkzoNobel Maëlys Castella.
Financieel directeur van AkzoNobel Maëlys Castella. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Financieel directeur van AkzoNobel Maëlys Castella zit ziek thuis. Dat heeft het verf- en chemieconcern vrijdag bekend gemaakt, zonder te vermelden wat er precies met Castella aan de hand is. Wel verwacht Akzo dat Castella zal herstellen, waarna ze weer een “hogere managerspositie” zal gaan bekleden.

Castella is de tweede topmanager van Akzo in amper twee maanden die om gezondheidsredenen een stap terug doet. Halverwege juli vertrok bestuursvoorzitter Ton Büchner. Het leek er sterk op dat Büchners afscheid te maken had met de hoge druk waaronder de Akzo-top de laatste maanden staat, wegens de overnamepogingen door PPG, en opstandige aandeelhouders.

President-commissaris Antony Burgmans wilde destijds tegen NRC niet in zoveel woorden bevestigen dat Büchner overspannen was, maar zei wel dat de topman “zijn gezondheid in gevaar zou brengen als hij zich nog langer zou blootstellen aan de druk die zijn baan met zich meebrengt”.

‘Gezondheid privékwestie’

Over het ziekteverlof van financieel directeur Castella laat Burgmans zich evenmin in detail uit. Hij wil er tegenover persbureau ANP alleen over kwijt dat de problemen van Castella los staan van de stressklachten waarmee Bücher voor zijn vertrek kampte. “Dat is een privékwestie”, zegt Burgmans over Castella’s gezondheid. “Bovendien zijn wij geen van allen arts.”

Castella’s functie wordt voorlopig waargenomen door Hans de Vriese, die eerder een positie onder Castella bekleedde. Intussen gaat Akzo opzoek naar een vaste vervanger. Büchner werd direct na zijn vertrek opgevolgd door de relatief onbekende Belg Thierry Vanlacker. Vrijdagmiddag presenteert Akzo op een bijzondere aandeelhoudersvergadering een nieuwe managementstructuur.

Lees ook: het profiel dat NRC van Vanlacker maakte

De onrust bij Akzo begon in maart van dit jaar, toen het bedrijf een ongevraagd overnamebod van het Amerikaanse PPG Industries afwees. Dat deed Akzo daarna nog twee keer, tot onvrede van sommige aandeelhouders. Het hedgefonds Elliott probeerde via de rechter af te dwingen dat de aandeelhouders mochten stemmen over de positie van president-commissaris Burgmans. Het ontslag van Burgmans zou de deur voor gesprekken met PPG wellicht openzetten, maar de rechter wees de eis van Elliott af. Daarna spraken Akzo en Elliott een voorlopige wapenstilstand af.

Winstwaarschuwing

Om de morrende aandeelhouders tevreden te houden, kondigde Akzo in april aan dat het zijn chemicaliëntak zal afstoten. Die verkoop moet in april 2018 zijn afgerond. De opbrengst wordt voor een groot deel uitgekeerd aan de aandeelhouders. Daarnaast krijgen zij, onder meer door een verhoging van het dividend, dit jaar in totaal 1,6 miljard euro extra.

Akzo heeft ook gezegd dat het dit jaar de winst vóór aftrek van belasting en rente met 100 miljoen euro wil laten stijgen ten opzichte van 2016. Vrijdag maakte het concern echter bekend dat het die doelstelling waarschijnlijk niet gaat halen, hoewel de winst naar verwachting nog altijd omhoog zal gaan. Op de beurs daalde het aandeel AkzoNobel met 2 procent in waarde.