Eerst was er de foto, dan pas de wedstrijd

Fatima Anahnah wint met Desert Rose de publieksprijs van de NRC Fotowedstrijd van de maand augustus, thema ‘Recreatie’

Desert Rose
Desert Rose Fatima Anahnah

Deze zomer ging Fatima met haar man en kinderen op vakantie naar Marokko. Aan het eind van de vakantie twijfelden ze tussen een bezoek aan de stad Fez of enkele dagen naar de woestijn. Ze besloten de woestijn te bezoeken; lekker ontspannen, ver weg van de drukte van de stad. Zand en nog eens zand en veel foto’s maken.

Fatima houdt van fotografie en fotograferen. Ze is de huisfotograaf van het gezin: veel foto’s van de kinderen, de vakanties, haar man en heel af en toe eentje van zichzelf. Sinds de fotocamera is verruild voor een mobieltje, komt Fatima eindelijk ook zelf eens in beeld. Selfies in het familiealbum zijn nu het blijvende bewijs dat Fatima er bij was. Daar mag dan best wat zorg aan besteed worden, zowel aan het decor als de outfit. Dus koopt ze snel nog wat make-up voordat ze de woestijn in te trekken. De volgende ochtend is immers een uitstekend selfie-moment.

De selfie

Terwijl de kinderen nog slapen in het kamp en de meeste medereizigers enkele zandduinen verder op zoek zijn naar een schitterende zonsopgang, richt Fatima de camera op zichzelf. De lippenstift blijkt een overbodige investering, de mond is verborgen achter een beschermende en vooral fotogenieke sluier. Het ooglijntje is voor de fijnproevers. Het decor is overweldigend. Het wordt een compositie met zo weinig mogelijk kamelensporen, zo veel mogelijk verlaten zandduinen en een ultieme blik. En dan klik.

Fatima’s nieuwe profielfoto is geboren, de likes stromen binnen, een vriendin noemt haar Desert Rose, Sting wijdt bijna een song aan haar en bij het offerfeest geeft haar zus de foto op doek als cadeau. Maar Fatima wil misschien nog wel meer, trots als ze is met haar foto. Het liefst deelnemen aan een fotowedstrijd, op zoek naar eeuwige roem. Op zoek op het web stuit ze op de NRC Fotowedstrijd, thema recreatie. Ideaal, niets zo ontspannend als op reis gaan, en zo rustgevend als de stilte van de woestijn, ook al vindt Fatima een leuke fietstocht of een stevige wandeling ook wel fijne recreatie.

Ze heeft een foto, ze heeft een wedstrijd en wil nu ook winnen. Ze doet een oproep op Facebook, en nog eentje, vrienden en kennissen worden aangeklampt, een opent een nieuw Twitter-account, met tot op heden één volger, Tim Coronel, woestijnratten onder elkaar. De leerlingen van de eerste, tweede en derde klas worden ook aangemoedigd om op de foto van hun juf Nederlands te stemmen met als belofte een traktatie bij winst. Spanning tot het einde maar de winst is binnen, de traktatie vast ook al.

Het thema van september is Licht. Inzenden kan tot 29 september 17:00u, op nrc.nl/fotowedstrijd.