Opinie

Een traktatie voor Baudet

Frits Abrahams

Op mijn ochtendwandeling kwam ik gisteren langs een woning aan een Amsterdams grachtje waar enige consternatie heerste. Onder toezicht van enkele politieagenten stonden twee in oranje hesjes gestoken mannen de voordeur van een huis te boenen. Hun materialen lagen opgeslagen in een bestelbusje waarvan de achterklep geopend was.

Ze waren al ver gevorderd, op de deur was geen opschrift meer te lezen. Ik wist niet wie er woonde en liet mijn fantasie de vrije teugel. Een man die gestalkt werd („Geilaard!”) door een jaloerse vrouw, of juist een man die wraak nam („Hoerrr…!”) op zijn overspelige vriendin? Een verwijderde huurder die zijn huisbaas te grazen nam („Huisjesmelker!”), of een machteloze huisbaas die zijn huurder („Aso!”) niet kon lozen?

Ik besloot een paar blokjes om te lopen en daarna nog eens poolshoogte te nemen. Toen ik terugkwam was de politie verdwenen en waren de schoonmakers klaar met hun werk. Een toeziende man vertelde me dat „het vrouwensymbool en een anarchistisch teken” op de deur hadden gestaan. Wie er woonde, wist hij niet of wilde hij me niet zeggen.

Weer een half uurtje later surfte ik thuis naar de website van NRC en kreeg tot mijn verbazing meteen het antwoord: Thierry Baudet. Ik had hem in die buurt inderdaad vaker gezien, ik genoot zelfs de twijfelachtige eer door hem op een zebrapad bijna ondersteboven te zijn gefietst.

Waarom vertel ik dit? In de eerste plaats natuurlijk om te demonstreren hoe snel de NRC-site u dagelijks het nieuws brengt. Ze waren zelfs sneller dan GeenStijl, dat het nieuws nu knarsetandend van het daar gehate ‘NSB Handelsblad’ moest overnemen. (Alleen GeenStijl mag ‘Godwins’ gebruiken.) Eerst mét bronvermelding, maar al snel zónder. Zeer heuglijk nieuws overigens voor GeenStijl, want ze vinden het daar altijd heerlijk als een van hun helden belaagd wordt door die vermaledijde linkse cultuurmarxisten – een begrip dat in die kringen dezer dagen als manna wordt verwelkomd.

Het is ook interessant om vast te stellen wie achter deze actie schuilgaat. Dat blijkt de actiegroep Radicaal Anarchistisch Feministisch Front te zijn – als je het afkort kom je gevaarlijk dicht bij de gewelddadige RAF (Rote Armee Fraktion). Op de website Indymedia (een ultralinkse tegenhanger van GeenStijl, de extremen raken elkaar nu eenmaal graag) schrijven deze anarchistische vrouwen: „We verzetten ons tegen het groeiende gevaar van Forum voor Democratie dat een nieuwe fascistische beweging probeert op te bouwen van hordes (jonge) witte mannen.”

Verzet? Forum voor Democratie moet ertegen kunnen. Maar waarom met zo’n onverstandige, primitieve actie die alleen maar koren op de molen is van radicaal rechts? De reaguurders van GeenStijl hebben er alweer gretig de moorden op Fortuyn en Van Gogh bijgehaald. Waarom ze die kans gegeven met een daad die grenst aan geweld?

„We hebben met roze verf op zijn deur het teken van ons anarchistisch vrouwenverzet tegen zijn sexisme en racisme achtergelaten en de rest van de verf over zijn trap uitgestort”, schrijven de anarchistische dames. „Daarnaast hebben we een traktatie achtergelaten in zijn brievenbus.”

Shit! Ze beseffen niet dat hun héle actie een traktatie is voor Baudet en de zijnen.