datadiefstal

Hackers stelen gegevens van miljoenen Amerikaanse creditcardhouders

Equifax beheert de data van 600 miljoen creditcardhouders wereldwijd.
Equifax beheert de data van 600 miljoen creditcardhouders wereldwijd. Foto AP

Door een groot datalek bij kredietbureau Equifax ligt de persoonlijke informatie van 143 miljoen kredietaanvragers op straat. Dat maakte het bedrijf donderdag bekend. Het datalek kwam aan het licht tijdens een intern onderzoek, eind juli. Pas nu maakt het bedrijf de hack openbaar.

Volgens Equifax maakten de hackers tussen mei en juli van dit jaar gebruik van een ‘zwakke plek’ in een applicatie op de Amerikaanse website, om een database binnen te dringen. Zo hadden ze niet alleen toegang tot namen, geboortedata en woonadressen van de klanten van Equifax, maar ook hun social security numbers, oftewel burgerservicenummers. Wie zulke data in handen heeft, zou in staat zijn tot grootschalige identiteitsfraude.

Equifax onderhoudt de gegevens van 600 miljoen creditcardhouders wereldwijd. De persoonsgegevens gebruikt het bedrijf normaliter om te bepalen of klanten kredietwaardig zijn.

Naast persoonsgegevens zijn tevens de creditcardnummers van 209.000 Amerikaanse klanten buitgemaakt door de hackers, zo meldt het bedrijf. Ook de creditcardgegevens van enkele Canadese en Britse klanten zouden zijn gestolen. Voor zover bekend is geen informatie over Nederlandse klanten gehackt.

Drie bestuurders van het bedrijf, waaronder de financieel directeur John Gamble, verkochten begin augustus nog aandelen in Equifax, meldt persbureau AP, voor een gezamenlijke waarde van 1,8 miljoen dollar. De verkoop vond een paar dagen nadat het datalek intern ontdekt werd, plaats.

In een verklaring laat het bedrijf echter weten dat de bestuurders zelf „niet op de hoogte waren van de inbraak op het moment dat zij hun aandelen verkochten”.