Hackers stelen gegevens 143 miljoen Amerikanen

Via een database van kredietbureau Equifax kregen criminelen toegang tot namen, adressen en persoonsnummers.

Foto Mike Stewart/AP

Door een groot datalek bij kredietbureau Equifax ligt de persoonlijke informatie van 143 miljoen kredietaanvragers op straat. Dat maakte het bedrijf donderdag bekend.

Volgens Equifax maakten de hackers tussen mei en juli van dit jaar gebruik van een ‘zwakke plek’ in een applicatie op de Amerikaanse website, om een database binnen te dringen. Zo hadden ze niet alleen toegang tot namen, geboortedata en woonadressen van de klanten van Equifax, maar ook hun social security numbers, oftewel persoonsnummers. Wie zulke data in handen heeft, zou in staat zijn tot grootschalige identiteitsfraude.

Equifax onderhoudt de gegevens van zeshonderd miljoen creditcardhouders wereldwijd. De gestolen persoonsgegevens gebruikt het bedrijf om te bepalen of klanten kredietwaardig zijn.

Het bedrijf constateert dat naast de persoonsgegevens tevens de creditcardnummers van 209.000 Amerikaanse klanten zijn buitgemaakt door de hackers. Ook de creditcards van enkele Canadese en Britse klanten zouden zijn gestolen. Voor zover bekend is geen informatie over Nederlandse klanten gehackt.

Het datalek kwam aan het licht tijdens een intern onderzoek dat eind juli werd afgerond. Op 1 en 2 augustus verkochten drie directieleden hun aandelen in het bedrijf. In een verklaring stelt Equifax dat zij toen “niet op de hoogte waren dat een inbreuk op de beveiliging had plaatsgevonden.”